Refreshment Pavilion

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Refreshment Pavillion)
Jump to: navigation, search
Refreshment Pavillion
Refreshment Pavilion MIlton MA 03.jpg
View from the west
Refreshment Pavilion is located in Massachusetts
Refreshment Pavilion
Refreshment Pavilion is located in the US
Refreshment Pavilion
Location Hillside St., Milton, Massachusetts
Coordinates 42°12′31.5″N 71°5′50.5″W / 42.208750°N 71.097361°W / 42.208750; -71.097361Coordinates: 42°12′31.5″N 71°5′50.5″W / 42.208750°N 71.097361°W / 42.208750; -71.097361
Area 0.9 acre (0.4ha)
Built 1920
Architect Stickney and Austin
Architectural style Neo-Classical
MPS Blue Hills and Neponset River Reservations MRA
NRHP reference #

80000659

[1]
Added to NRHP September 25, 1980

The Refreshment Pavilion is a historic refreshment stand at Houghton's Pond in the Milton portion of Blue Hills Reservation, a Massachusetts state park. Built in 1920, it is one of a series of architect-designed structures built in the park by the Metropolitan District Commission. It was listed on the National Register of Historic Places in 1980.[1]

Description and history[edit]

The Refreshment Pavilion is located near the northern shore of Houghton's Pond, a body of water in the southwestern part of the Blue Hills Reservation. It is set south of Hillside Street, the access road for the pond's beach area, which is located east of the pavilion. It is a single-story rectangular stone structure with a gable roof. Oculus windows are set in the gables, surrounded by louvered openings, and there are covered pergola-like porches extending from some of its sides supported by slatted supporting columns.[2]

The Blue Hills are a range of hills located about 10 miles (16 km) south of downtown Boston. For many years they were largely undeveloped, and became a popular recreational destination by the late 19th century. The Metropolitan Parks Commission, created by the state to establish a network of parks and roadways around the Greater Boston area (and a predecessor to the MDC and today's Massachusetts Department of Conservation and Recreation, or DCR), formally acquired the reservation land in the early 1890s, but did no active development of amenities and infrastructure. By 1899, the need for roadways and other features was apparent, and the MDC hired the Boston firm Stickney and Austin to design structures for the reservation. Between 1899 and 1926 Stickney and Austin designed a number of structures, seven of which survive today. The Refreshment Pavilion at Houghton's Pond is one of these, exhibiting the use of high-quality materials and design sought by the firm and the MDC.[3] It was built in 1920 on the site of the Ralph Houghton house which was built in 1690 and demolished in 1896 to make way for the development of the Blue Hills Reservation.[citation needed] It was added to the National Register of Historic Places as Refreshment Pavillion on September 25, 1980.[1] It is still in use as a refreshment stand.

Gallery[edit]

View to the southwest 
View to the south, over Houghton's Pond 

See also[edit]

References[edit]

  1. ^ a b c National Park Service (2009-03-13). "National Register Information System". National Register of Historic Places. National Park Service. 
  2. ^ "NRHP nomination for Refreshment Pavilion". Commonwealth of Massachusetts. Retrieved 2015-08-31. 
  3. ^ "Nomination Form - Blue Hills and Neoponset River Reservations Multiple Resource Area" (PDF). National Park Service. 2009-09-22.