Royal Naval Hospital, Stonehouse

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Royal Naval Hospital, Stonehouse

The Royal Naval Hospital, Stonehouse was a medical facility for naval officers and other ranks at Stonehouse, Plymouth.

History[edit]

The naval hospital was built in 1758–65 to a design by Alexander Rowehead.[1] The hospital housed 1,200 patients in sixty wards, its ten ward blocks being arranged around a courtyard with a central block containing the chapel, dispensary and staff housing. The design was influential in its time:[2] its pattern of detached wards (arranged so as to minimise spread of infection) foreshadows the 'pavilion' style of hospital building which was popularised by Florence Nightingale a century later.[3] Patients were landed directly from Stonehouse Creek (now playing fields). The hospital closed in 1995; it is now a gated residential complex called Millfields.[4]

References[edit]

  1. ^ "Royal Naval Hospital". Pastscape. Retrieved 30 May 2016. 
  2. ^ Revell, Surgeon Vice Admiral A. (28 June 1996). "History of the Royal Naval Hospitals" (PDF). The History of Anaesthesia Society proceedings. p. 86. Retrieved 24 January 2017. 
  3. ^ "Former Royal Naval Hospital, the Quadrangle Centre, the Quadrangle Centre Creykes, Gordon, Fellowes, Lyster and Sandon Court, the Quadrangle Centre Evans, Hornby, Dudding, Pryn and Norbury Court". English Heritage. Retrieved 30 May 2016. 
  4. ^ "Introduction". Millfields. Retrieved 30 May 2016. 

Coordinates: 50°22′20″N 4°09′29″W / 50.37218°N 4.15804°W / 50.37218; -4.15804