Saint Procopius Church of Tirana

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Saint Procopius Church of Tirana is an orthodox church on the outskirts of Tirana, Albania. It was one of only two orthodox churches that existed in the city before World War II,[1] the other one being the 19th century Evangelismos Church, which was demolished in 1967.

History[edit]

Old building[edit]

In 1787 the Bargjini family, feudals of Tirana, gave the permit to the Orthodox community of Tirana to construct the church, as a compensation for the protection that the community had offered in the local defense of the city against the attacks of Kurt Pasha of Berat.[2] The church was built in 1818 and starting from this year with the financial contribution of the community, a considerable part of it being Vlachs, there is church codex, still existing, that has documented in Greek all the important activities of the church.[3] The construction was half underground, whereas no bells were allowed, as was the law for newly constructed churches in Muslim countries. The church had dimensions of 22m long and 13m wide. The construction in 1874 of the Evangelismos Church, in the central plaza of Tirana (later demolished in 1967), entailed a smaller attendance to the Saint Procopius Church.[2]

Current building[edit]

In 1940 a new urbanistic plan for Tirana was approved. The Orthodox community of Tirana accepted moving the old church into a new building, which would be located at the Park of Saint Procopius, around 25m over the level of the old one, and around 400m away from it. Kristofor Kisi, then primate of the Orthodox Church of Albania entrusted with the project of the new building Skënder Luarasi, a young architect who had graduated from the University of Vienna, and was son of patriot Kristo Luarasi. Ing Lucca & Co, Milano-Napoli was the company that built it, and the new church was ready in 1942, and inaugurated in 1945, right after World War II.[2]

References[edit]

  1. ^ Ruches, Pyrrhus J., Albanian historical folksongs, 1716-1943: a survey of oral epic poetry from southern Albania, with original texts (1967), Argonaut
  2. ^ a b c Shkreli, Artan (4 May 2012). "Kisha e Shen Prokopit". Gazeta Shqip. ...aty nga viti 1787 bargjinollët mirënjohës ndaj ndihmës së ortodoksëve në mbrojtjen e Tiranës nga Kurt Pasha i Beratit, lejuan ndërtimin e kishës kushtuar shenjtit Prokop.
    Ndërtimi më 1874 i kishës së Evangjelizmosë brenda në Tiranë (aty ku sot është Hotel Tirana) shenjoi të ardhmen e Kishës së vjetër të Shën Prokopit. Fluksi i besimtarëve ra pasi tani përballohej nga kisha e re dhe qetësia që pllakosi mbi Shën Prokopin thyhej vetëm të kremtet e mëdha dhe në ditën e shënuar të pajtorit, më 8 korrik.
     
  3. ^ Tona, LLazi (July 2010). "Themeli i Bashkësisë Ortodokse Vllehe të Tiranës dhe nismëtarët e saj (1818-1922)". Mokra.