Suntop Homes

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Suntop Homes
Suntop Houses, cropped, (HABS, PA,46-ARD,2-1).jpg
Suntop Homes is located in Pennsylvania
Suntop Homes
General information
Type House
Architectural style Usonian
Location Ardmore, Pennsylvania
Coordinates 40°00′00″N 75°17′32″W / 39.999917°N 75.292183°W / 39.999917; -75.292183Coordinates: 40°00′00″N 75°17′32″W / 39.999917°N 75.292183°W / 39.999917; -75.292183
Construction started 1939
Design and construction
Architect Frank Lloyd Wright

The Suntop Homes, also known under the early name of The Ardmore Experiment, were quadruple residences located in Ardmore, Pennsylvania, and based largely upon the 1935 conceptual Broadacre City model of the minimum houses. The design was commissioned by Otto Tod Mallery of the Tod Company in 1938 in an attempt to set a new standard for the entry-level housing market in the United States and to increase single-family dwelling density in the suburbs. In cooperation with Frank Lloyd Wright, the Tod Company secured a patent[1] for the unique design, intending to sell development rights for Suntops across the country.

This black and white line drawing by Frank Lloyd Wright shows the three story suntop quadruplex with a corner unit's dramatic two-story corner window facing toward you. The wrap-around third-story roof terrace and left-side second-story balcony have a matching lapped, planked parapet. The building has radial symmetry when viewed from the top, so partial side views of two other units are visible.
SunTop in perspective, Patent D114,204, ventilating windows are opened.

The first (and only) of the four buildings planned for Ardmore was built in 1939, with the involvement of Wright's master builder Harold Turner, after initial construction estimates far surpassed the project budget set by the Tod Company. There were several reasons that construction of the other three planned units did not move forward, including the escalation of the World War, high construction costs and later, protests by local residents against multi-family housing in the neighborhood.

Fire damaged or destroyed two of the four original dwellings. The first was badly damaged only a few years after construction was completed, and remained as a burned-out shell for several decades before it was restored by a private owner using Wright's original plans and early concepts. A second residence was lost to fire in the 1970s during an interior restoration, but was rebuilt with extensive changes to the plan and ceiling heights. The carports of several residences have been enclosed to provide more interior space.

Later projects modeled on the quadruple dwelling unit included the Cloverleaf Quadruple Housing project (1941/42) for the U.S. Government on a tract near Pittsfield, Massachusetts. A change in housing administration and complaints from local architects that they, not an "outsider," should design the project, prevented construction.

The modern homes are small, but remarkably beautiful.[2]

Materials[edit]

The natural materials selected by Wright—brick, concrete, glass and wood (i.e., cedar)--complement the natural colors of gardens, people and the sky. They are typical of his early Usonian designs and consistent with the manifestos outlined in Architectural Forum (1938) and finally in The Natural House (1954).

Floorplan and Features[edit]

The Ardmore Experiment was designed so each building had four individual Usonian dwellings around a central point, in a radial pinwheel plan. The living spaces of each unit were stacked vertically instead of horizontally. This is a departure, because horizontal arrangement was typical of Wright's residential work at the time. However, most of this work was for wealthy families. A single floor is more comfortable, but more expensive in land.

The arrangement combined the usual suburban front and rear yards into single outdoor spaces or gardens. In planning the initial Tod Company development, Wright arranged four buildings (16 dwellings) asymmetrically on the lot so that no unit's view directly faced another (or any existing neighbor). This maximized privacy and shared green space at the same time.[3]

The prototype Suntop building has four separate quadrants. Each quadrant is an individual dwelling designed for 2,300 square feet (210 m2), stacked in four floors. The dwellings are separated by fireproof, soundproof brick walls. The walls cut off all sight lines from any part of any dwelling to any part of the other dwellings in the building. The floor-plans reduce the effects of noise by placing a dwelling's daytime activities (e.g. kitchen, bath, etc.) on one side of each wall, and the adjacent dwelling's night time activities (bedrooms, etc.) on the other side of the same wall. The walls also contain all vents to the roof, including the heater and fireplace chimneys. The barrier walls go below grade, dividing a single, small, economical central excavation into four small basement heater rooms.[3]

A walk-through logically starts outside the combined driveway and entrance walkway, which lead to the carport. (In the patent drawing, the carport opening is below the narrower, second-story parapet.) From the entrance, the planked parapets of the balcony and terrace help privacy by cutting off sight-lines to the windows of the master bedroom and penthouse bedrooms on the roof terrace. (This is why those windows are not visible in the patent drawing.) The planked parapets shade the garden and walk. They are safe even for small children, and reinforce each other visually. In some drawings, planters line the parapets, with greenery spilling down them. Owners liked the design well-enough to adopt it for garden walls.[3][2]

The balcony shelters the carport's entranceway and its pedestrian entrance on the inside right. The door in the carport provides access to the street, the carport and basement with one door. Combining the sidewalk and driveway permits more garden space, and also reduces land and construction costs.

Inside the carport, the left wall is the left barrier wall. In the carport's back are some cabinets and the two-flight stair to the basement. It leads to a small below-grade furnace room under the rear floor of the carport. Wright considered basements "waste" so this is an interesting variation from other Usonian houses. It may be an attempt to maximize the convenient living space by placing utilities out of the way. [3]

Utilities are literally centralised for all four units, reducing piping. The floorplan could utilize only electric, oil or gas heat: No coal chute or bin is shown. However, coal heat was common at the time. With minor design changes, including a fuel bin and chute, the heater below the carport permits a vendor to deliver solid fuels by gravity. The basement heater room is below habitable areas, separated from them by masonry walls and two floors, reducing fire risks. The basement is also suitable for a storm shelter. Its walls are bearing walls, it is below grade, and the stair leading to it opens to a barrier wall, protecting the basement entrance from wind-borne projectiles.[3]

Like most Usonian houses, Suntop utilizes radiant hydronic heating in the first-floor slab, with radiators in upper rooms. Gravity convection efficiently circulates heated water to the living areas. In each dwelling, the heater room and its water-heater is also directly under the second floor bathroom, and near the second floor kitchen. This can enable instant-on hot water, at some cost in fuel to keep return hot-water loops warm. Wright even designed custom cedar radiator covers for Suntop.[3][2]

Returning to the carport, the main pedestrian entrance is sheltered just inside the right side of the ground-floor carport. Passing in, on the left the three habitation levels are joined by a single four-flight staircase. It connects the main pedestrian entrance on the first floor, the second floor's mezzanine, kitchen, bath and bedrooms and the third floor's bedrooms, and roof terrace. The upper levels wrap around the stairs, which help to separate private spaces.[3][2]

The pedestrian entrance leads directly to the outside rim of the first-floor's large living room. The entrance faces the dramatic two-story-tall corner window. It dramatically brings the garden inside. The walls of the living room are lined with built-in cedar closets, a fireplace, padded seating, book-shelves and a table.[2]

The window has a corner niche on its outside. In some drawings, a small vertical tree (an Italian cypress or small Lombardy poplar) is in a planter there, and seems inside the room.

The living room can be finished with small sectional sofas or chairs to make conversational niches around the fireplace, window corner and, in the corner opposite the entrance, the library corner and its table. These naturally form social spaces for entertainment and family.

Two-story walk-through ventilation windows open to the garden at the sides of the large corner window. These windows open between the conversational areas and both of them open opposite to the kitchen on the mezzanine.[3]

The library corner is in the quiet corner opposite the entrance. Its built-in table or desk is next to the corner window, with a built-in sofa under the bookshelves and room for chairs on two sides of the table. Modern owners extended the built-in sofa for the entire wall, from the library corner to the fireplace under the mezzanine.

Wright's trademark Usonian fireplace is two-sided, a square on the inside corner of the first-floor living room. The fireplace's brick matches the exposed brick of the barrier wall and the adjacent bearing wall (the rear of the carport is behind it). The fireplace economically uses the corner masonry for its chimney. Since the chimney is mostly in heated areas, the chimney will remain warm, and draw in winter without a backdraft. In the upper stories, the chimney and other ventilation ducts (including the furnace, water-heater, room vents, kitchen and bathroom drain vents) are built into the barrier wall.[3]

Passing by the cedar closets, back to the house entrance, a short two-flight staircase goes up to the second floor. The lower flight's staircase is over the basement stairs, which open to the carport. The upper flight's staircase space is used and concealed by cedar closets facing the living room. The stairs go to the mezzanine's dining loft. Against the second-story's barrier wall (to the right of the patent drawing), a galley kitchen faces the dining area in the mezzanine,

A portion of the mezzanine's ceiling is contiguous with the living room ceiling, but half of the mezzanine has a ceiling a couple of feet (2/3m) higher. This clerestory line joins to the upward stairwell. Clerestory windows in this gap light and ventilate the kitchen's work area, bedroom hall opening, central mezzanine, and the stairwell upward. The clerestory windows open onto the roof terrace. Wright hoped that when the windows were open, a mother working in the kitchen might be able to supervise children on the roof terrace, and vice-versa if the mother were on the terrace.

The crowded mezzanine excuses its tight spaces with a cozy nautical flavor: This is from a combination of the galley kitchen, exposed, finished joinery, overhead clerestory, planked ceiling, wood paneling, and built-in dining table. Some owners noticed this and emphasized it with their decor.[2]

The mezzanine opens down to the living room and its dramatic windows. A dining booth is built into the outside corner of the mezzanine, overlooking the corner window of the living room and its entrance-way. The booth's inward-facing seat is the inner side of the mezzanine's parapet. In Wright's drawings, the outer face of the mezzanine's parapet has planters with greenery visible from the outer living room. These would freshen the air, and green complements the red and brown of Wright's materials. Plants here would even be visible outside, through the large windows, and would unify the garden outside with the garden inside.[3]

A decorative, Art Deco Usonian lamp lights the mezzanine's dining-table. It's near the outer corner of the mezzanine, at the level of the living-room ceiling. It lights the mezzanine and kitchen much as the clerestories would. It can serve as a nightlight for the mezzanine, its kitchen, the second story hall, the first-floor's living room entranceway and the outer living room. From the outside, it is clearly visible for long distances through both sides of the two-story living-room window, to welcome guests and family. Its light can't reach or disturb any of the four bedrooms. [3] (Inhabitants have related humorous stories about the difficulty of changing its light-bulbs.)

The inner wall of the mezzanine opens to a hall. Turning right leads first to a linen closet, then past a corner to the left, to help preserve privacy, the hall reaches an enclosed commode and bathroom.

To the left from the mezzanine, behind the stairwell's wall, a short hall leads to the nursery and the master bedroom. The second-floor nursery is to the inside of the master bedroom. It's drawn with built-in bunk beds, shelves, closets and a changing-table or desk.[3]

Lighting and ventilating the inner rooms of the second floor (nursery, bath and commode) may have challenged Wright, because they don't adjoin exterior walls or the roof. A 6-foot-square (2m-square) central light well reaches from the roof skylight through the third floor to light and ventilate the bath. The nursery's wall with the master bedroom aligns with the upper penthouse wall, and has clerestory windows to the roof terrace. Inhabitants report that the commode, closets and other parts of the inner rooms are lit and ventilated by clerestories to the light well or roof terrace, concealed in built-in joinery.[3][2]

The second-story master bedroom is the largest, with space for twin beds, a desk or vanity, and a walk-in wardrobe (on the living-room side, above the entranceway). It's designed for privacy. It's around a corner and down a short hall from the dining mezzanine. Closets separate it from the nursery. The staircase and walk-in wardrobe separate it from the dining mezzanine and upper living room. It's on the "night" side of the barrier wall, opposite the empty wall over the library corner of the adjacent unit. It's over the carport, and below the roof terrace, avoiding shared floors with inhabited spaces. It has a window and door to the small balcony over the carport and entrance, but the parapet stops nearby sight lines.[3]

On the third story, the L-shaped terrace wraps around the penthouse. The upper flights of stairs lead up from the internal mezzanine to a tiny hall on the outer corner of the penthouse. The stairwell is lit by clerestory windows to the terrace, and large windows in the corner of the penthouse hall. The hall windows survey the roof terrace. The hall leads right to the two bedrooms and the terrace door.

The larger bedroom, for guests or older children, is over the kitchen, against the right barrier wall. The smaller bedroom, suitable for young children, is over the nursery. The bedrooms' plans show large windows facing the terrace with closets, built-in twin or bunk beds, night-stands and shelves. The closets adjoin the lightwell, permitting natural light in the closets. The windows of the bedrooms are on different sides of the penthouse, making them private. The planked parapet of the terrace prevents views into the windows from the garden or entrance.[3]

The third-story roof terrace's door opens from the penthouse hall to a two foot (60 cm) stair descending to the terrace. At the base of the penthouse, this elevation contains clerestory windows from the third-story terrace to the internal second-story nursery, stairwell and central mezzanine. Wright's drawings show clothes-lines drying clothes on the terrace.[3]

Criticism[edit]

Two dwellings (half of all that were ever built) have burned. Sprinklers would be prudent to limit fires in the central great room. The design fails modern fire-safety regulations. Drawings show only a door to keep a car's heavy fuel vapors away from open flames in the below-grade furnace room. Fires apparently stopped after carports were converted to living space. The basement might be eliminated in favor of modern appliances on a shelf in the carport, with a simple storm cellar.

Construction was expensive because of Wright's obsession with the finish joinery.[2] Textured cement is a Wright material. So, 3d-printed masonry on a steel frame might economically build a slightly modified design with good quality, including the built-in furniture and parapets. The 3d built-ins could utilize catalog fittings and upholstery. Wright's cantilevers, clerestories, luxury materials and high-finish joinery are inherently costly.

Wright's trademark flat roof leaked. The problem was not completely fixed until modern roofing materials solved the issue, at some expense.[2] A few percent of rise could hip the roof, balcony and terrace, preventing this invisibly behind the parapets. (Wright designed flat roofs to avoid the "waste" of attics.)

The floor plan was for commodity housing. Modern owners complained about the small size of the house, and the small bedrooms. Some owners converted the carports to living space. One converted it from a four bedroom house (in plan) to two bedrooms, and added a bath.[2] Many modern owners would expect a commode or bath on each floor, possibly even for each bedroom.

The second floor's dining area, kitchen and bedrooms can be uncomfortable for older adults to reach. (To be fair, it was designed for young families.) Groceries had to be carried upstairs. A dumbwaiter, laundry and garbage chutes would help. The needed space might be had by using circular stairs.

Wright expressed concern about ventilation in this design, because each dwelling only has two open sides. A modern design might add zoned air circulation, with a heater, whole-house fan and air-conditioning. The patent drawing shows two-story ventilation windows by the corner window, but modern photos show single-story glass doors on the first floor, with screened, tilt-out upper windows. The mezzanine's clerestories should exhaust hot air too, but they are in the wind-shadows of the barrier walls preventing both breezes and Bernoulli suction, they are small, preventing convection, and their mechanism is high and may be hard to reach. A breeze across the chimney should draw air into the fireplace, but the damper might too often be closed. Also the chimney may reach only the top of the barrier wall, and it may be too short to reach the fast outside air needed for the Bernoulli effect.[3]

A hinge and latch could make it easy to change the Usonian lamp's light bulbs.

References[edit]

  1. ^ Wright, Frank Lloyd. "U.S. Design Patent 114,204". U.S. Patent Office. U.S.Government. Retrieved 29 March 2016. 
  2. ^ a b c d e f g h i j Walsh, Thomas J. "Frank Lloyd Wright House for Sale". Patch. Patch.com. Retrieved 1 April 2016. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "The Ardmore Experiment". The Architectural Forum. January 1938. 
  • Storrer, William Allin. The Frank Lloyd Wright Companion. University Of Chicago Press, 2006, ISBN 0-226-77621-2 (S.248)
  • Sergeant, John. Frank Lloyd Wright's Usonian Houses. Whitney Library of Design, 1976, ISBN 0-8230-7177-4
  • Wright, Frank Lloyd. The Natural House. Horizon Press, 1954.

External links[edit]