Teodor Laço

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Teodor Laço (6 September 1936 – 15 October 2016) was an Albanian writer and diplomat. He was the Minister of Culture[1] from 1994 until 1997 and later the Albanian ambassador to the Russian Federation.[2][3]

Born in Dardhë in 1936, he studied agronomy at the Agricultural University of Tirana.[4] He was the founder and leader of Liberal Union Party of Albania.[5][6]

Works[edit]

His works include:[4]

 • Era e tokës (The breeze of the land), 1965
 • Shtëpia në rrugicë (The house on the road), 1968
 • Një nuse për Stasin (A bride for Anastas), 1970
 • Tokë e ashpër (Ruvid land), 1987
 • Korbat mbi mermer (Crows on marble), 1981
 • Të gjithë lumenjtë rrjedhin (All the rivers flow), 1987
 • Pushimet e kolonelit (The vacations of the colonel), 1990
 • Shi në plazh (Rain at the beach)
 • Vrasja e buzëqeshjes (The murder of the smile)
 • Një dritare në Kremlin (A window on Kremlin)
 • Mjegull (Fog), 2009
 • Gropas 67, 2014

References[edit]

 1. ^ Robert Elsie (19 March 2010). Historical Dictionary of Albania. Scarecrow Press. p. 259. ISBN 978-0-8108-7380-3. Retrieved 6 May 2016. 
 2. ^ "Diplomatic Representatives of Albania". Ministry of Foreign Affairs (Albania). Retrieved 6 June 2008. 
 3. ^ "Teodor Laço, ambasador në Rusi". BBC (in Albanian). Retrieved 26 June 2008. 
 4. ^ a b Shkurtaj, Gjovalin; Hysa, Enver (1 January 2001). "Gjuha shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë Atdheut". Botimet Toena. Retrieved 17 October 2016 – via Google Books. 
 5. ^ "Albania Government 2001". CIA World Factbook. Retrieved 13 May 2007. 
 6. ^ "Ndarja nga jeta/ Kadare dhe Agolli, nekrologji për Teodor Laçon". panorama.com.al. Retrieved 17 October 2016.