Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center
天津周大福濱海中心
General information
Status Under construction
Type hotel / serviced apartments / office
Address Binhai New Area
Town or city Tianjin
Country China
Construction started 2013
Estimated completion 2018
Owner Tianjin New World Huan Bo Hai Real Estate Development Co. Ltd.
Height
Architectural 1,739 ft (530 m)
Tip 1,739 ft (530 m)
Top floor 1,442 ft (440 m)
Technical details
Material composite
Floor count 97 + 4 (below ground)
Floor area 2,714,055 sq ft (252,144.0 m2)
Lifts/elevators 59
Design and construction
Architecture firm Skidmore, Owings & Merrill LLP in collaboration with Ronald Lu & Partners
Main contractor China Construction 8th Engineering Division
References
[1]

Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center is a supertall skyscraper under construction in Tianjin, China. Construction started in 2013 and it is expected to be completed in 2018.[2] When completed, the tower will become the second tallest building in Tianjin after Goldin Finance 117. It is located in the outer district of the Tianjin Economic-Technological Development Area.

Design[edit]

The building commonly designed as the softly curving glass skin integrates eight sloping megacolumns that follow a lyrical line connecting the centers and corners of all four elevations. These curving megacolumns increase the structure’s response to seismic concerns and are integral to both the gravity and lateral systems. They are effective in increasing the stiffness of the building’s perimeter frame, consequently attracting a larger portion of the seismic forces in compliance with the Chinese code requirements.

The façade reinforces the curvature of the tower form and creates a shimmering texture over the building’s surface. The crystalline-like curtain wall stretches from the suspended glass canopies at each of the lobbies to the dematerialized, megacolumn-looped crown and presents a bold expression of a comprehensive, integrated design on the Tianjin skyline.

Features[edit]

By stacking reducing floor plates, the tower tapers dramatically to minimize the surface area exposed to wind, sun, and moisture. The gently-undulating curves of the façade subtly denote the integration of the three distinct programs within a singular smooth object. Square in plan with rounded corners, the floor plate geometry enables unique interior fit-outs and customization options for occupants. Research by the architect has the shown that lateral forces due to vortex shedding can be controlled by tapering the vertical profile of the tower and softening any sharp corners in plan. The building’s aerodynamic shape greatly reduces this vortex shedding by “confusing the wind” and disrupting the opportunity for any resonating wind forces and loads on the structure.

See also[edit]

References[edit]

Coordinates: 39°01′18″N 117°41′53″E / 39.0217°N 117.6981°E / 39.0217; 117.6981