User:Miquel puig/test

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Puig-reig
Municipality
Puig-reig.jpg
Coat of arms of Puig-reig
Coat of arms
Puig-reig is located in Catalonia
Puig-reig
Puig-reig
Location in Catalonia
Coordinates: 41°58′27″N 1°52′50″E / 41.97417°N 1.88056°E / 41.97417; 1.88056
Country  Spain
Community  Catalonia
Province Barcelona
Comarca Berguedà
Government
 • Mayor Antoni Clement i Guitart
Area
 • Total 45.75 km2 (17.66 sq mi)
Elevation 455 m (1,493 ft)
Population (2012)
 • Total 4,301
 • Density 94/km2 (240/sq mi)
Demonym(s) Purreigenc, purreigenca
Time zone CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Website Official website

Puig-reig is a municipality in the autonomous community of Catalonia, Spain. Its name means "royal hill" in old catalan. It is situated in a small hill by the Llobregat river that has a good view on a significant portion of it. The municipality extends in both sides of the river, in the meridional sector of the Berguedà comarca. It comprises two medieval fortresses and a significant number of romanesque churches, with two examples of mural paintings. From the modern ages there are several masies (16th-18th century) and some great examples of industrial architecture in the context of company towns (factories, workers homes, churches, owner's houses, schools, train plattforms, etc.)

Festivities and celebrations[edit]

 • La Corrida: it is maybe the most distinctive celebration, celebrated the next weekend after Saint Anthony (January 17th) for more than 125 years. The celebration is all about horses, donkeys and carts and the products made of pork, specially cold cuts. Every year a flag bearer is appointed that leads the big parade with the ensign, followed by an image of Saint Anthony. The celebration ends with a big horse and donkey race, from wich it takes the name[1].
 • Festa Major: celebrated during the pentecost and has all the typical elements of any festa major (or festa patronal): sardanes, correfoc, balls, concerts...
 • Accordion players meeting: celebrated in August 15.
 • Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre (Central Catalonia international choir festival): is one of the most important choir music festival in the area and has had participants from all over the world. It is organized together with the nearby town of Castellbell i el Vilar and it features an individual concert of each participating choir and a final concert with all the participants and the two organizing choirs, the Polifònica de Puig-reig and the Capella de música Burés.
 • Sant Martí (Saint Martin's day): it is the patronal celebration of the town in honour of Saint Martin celebrated on November 11th and the following weekend. During this celebration the pubilla, dama, hereu and fadrí are elected for the year. On Sunday, there is a giants meeting.
 • Fòrum 10 Comunicació: communication-related talks given by well-known journalists, politicians, writers... organized every year in November by the local radio station Ràdio Puig-reig[2].

Politics[edit]

e • d Municipal elections 2011 - Participation: 61,61%[3]
Party Votes %Votes Councillors
Convergència i Unió (CiU) 961 45,61 6
Independents de Puig-reig - Entesa de Progrés Municipal (IP-EPM) 515 24,44 3
Independents - Acord Municipal (ERC-AM) 293 13,91 1
Partit Socialista de Catalunya - Progrés Municipal (PSC-PM) 159 7,55 1
Partit Popular (PP) 33 1,57 -
blank 146 6,93 -
null 55 2,54 -
Resultats municipals 2011 - Participació: 61,61%[4]
[lag =
flag_size = flag_alt e] • d 
Candidatura Vots %Vots Regidors
Convergència i Unió (CiU) 961 45,61 6
Independents de Puig-reig - Entesa de Progrés Municipal (IP-EPM) 515 24,44 3
Independents - Acord Municipal (ERC-AM) 293 13,91 1
Partit Socialista de Catalunya - Progrés Municipal (PSC-PM) 159 7,55 1
Partit Popular (PP) 33 1,57 -
vot en blanc 146 6,93 -
vot nul 55 2,54 -
Elected councillors in the municipal elections of 2011[5]
Name Party Areas
Antoni Clement i Guitart (Mayor) CiU Urbanism, Governance and Economic promotion
Maria Carme Rossell Noguera (First deputy mayor) CiU Education, Colònies, aggregated villages and celebrations
Dídac Flores Flores (Second deputy mayor') CiU Urban services, environment and sports
Isabel Corominas Santaulària (Third deputy mayor') CiU Finances and culture
Elisabet Serra Castañe CiU Youth and communication
Ramon Ros Codina CiU Social welfare, healthcare, agriculture, security and protection
Saturnino Domínguez Vinagre IP-EPM -
Pere Picado Rodríguez IP-EPM -
Mercedes Garcia Lizana IP-EPM -
Antoni Pérez Martos ERC-AM -
Laura Parramona Ariño PSC-PM -

Llocs d'interès[6][edit]

Masies[edit]

El terme municipal de Puig-reig és ric en masies, importants construccions documentades des de l'època medieval que van créixer i s'ampliaren al llarg dels segles moderns, especialment en els s. XVI i XVII. Els seus propietaris foren batlles dels templers i posteriorment dels hospitalers, senyors de Puig-reig. Del conjunt destaquen:

La Serra de Cap de Costa[edit]

Template:Principal

Subirana[edit]

Situada a Merola, és una masia que conserva velles parets medievals del s. XII i XIII, tot i que va ser ampliada al s. XVII.

El soler de Jaumàs[edit]

Al límit amb Viver i Serrateix, és una gran masia documentada des del s. XVII que conserva encara la torre medieval, amagada per les construccions del s. XVII que la van transformar en una gran masia de tres naus, amb el carener perpendicular a la façana i amb una elegant galeria d'arcs de mig punt a migdia. La masia té una capella particular, dedicada a sant Julià, que durant la guerra civil va perdre un interessant retaule barroc.

Farriols[edit]

Documentada des del s. X, fou reconstruïda a finals del s. XVI. Esdevingué una masia clàssica, de tres naus, amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. Prop de la masia hi havia l'hostal de Farriols, una important posada des del s. XVI.

La casa gran de cal Riera[edit]

És una masia del s. XVII, ampliada al XVIII amb una galeria d'arcs de mig punt a la façana de llevant. Els seus propietaris foren batlles de Merola. L'any 1976 es van trobar, prop de la casa, un conjunt de més de set-centes monedes d'or i de plata de finals del s. XVIII i començaments del XIX. Les monedes es conserven avui al Museu Numismàtic de Barcelona amb el nom «Tresor de Puig-reig».

La Cortada[edit]

Situada a prop de l'antiga església pre-romànica de St. Miquel de la Cortada, és una gran casa d'estructura clàssica del s. XVII. En aquest segle, l'església fou remodelada i adaptada com a capella de la masia.

Les Comes[edit]

Situada a la banda dreta del Llobregat i davant mateix del castell, és documentada des del s. XIII. Els seus propietaris foren batlles dels templers i també dels hospitalers. Membre d'aquesta orde fou l'arquebisbe de Tarragona, Arnau Ces Comes. La masia conserva velles parets medievals sobre les quals fou alçada, en el s. XVII, la nova edificació, una masia d'estructura clàssica, amb el carener perpendicular a la façana.

Treserra[edit]

Documentada des del s. X, la masia actual és una construcció del s. XVII, edificada seguint els esquemes clàssics. Té capella pròpia (situada a ponent de la masia) dedicada a Sant Jaume.

Vilarrasa[edit]

Masia construïda en el s. XVII, seguint els esquemes clàssics. Consta de tres naus, és coberta doble vessant i té el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia.

El Lledó[edit]

Documentada al s. XIII, és una masia construïda de nova planta al s. XVII, amb uns impressionants matacans a les cantonades que li donen un caràcter fortificat. La façana de llevant és formada per una galeria d'arcs de mig punt. Té capella pròpia, dedicada a Santa Rita. És una petita construcció del s. XVIII integrada a la masia. Els membres de la família foren batlles de Puig-reig i també priors de l'església parroquial de St. Martí.

Trulls[edit]

Situada a Fonollet, és una gran masia d'estructura clàssica construïda al s. XVII. Els seus propietaris foren batlles de Puig-reig al llarg del s. XVIII.

Església romànica de Sant Martí[edit]

thumb|Església de Sant Martí L'església romànica de Sant Martí de Puig-reig, situada al costat de l'església actual és propietat del Bisbat de Solsona. La primer església del castell, del 907, es va substituir per l'actual, un edifici romànic de mitjans del s. XII, a l'època en què els vescomtes del Berguedà i el trobador Guillem de Berguedà eren senyors de Puig-reig. A partir del s. XIII i fins el s. XIV fou l'església de l'orde militar del Temple. Conserva a l'interior un conjunt de pintures murals de mitjans del s. XIII dedicades a la Mare de Déu. La primera restauració de l'any 1932 fou iniciativa dels Amics de l'Art Vell.

Castell de Puig-reig[edit]

Template:Principal Documentat des de l'any 907, fou ampliat considerablement en els s. XII i XIII en construir-se tres nivells de muralles, que incloïen el castell, l'església i una petita vila. Situat dalt d'un turó, domina tot el nucli urbà de Puig-reig. Del conjunt en resten fragments de muralles i part del casal casteller, que als s. XVI i XVII fou adaptat com a masia. L'any 1988 va ser restaurat pels seus actuals propietaris. S'arriba al castell des del nucli urbà de Puig-reig, pel carrer de les Abelles i pels carrers Verdaguer i Església.

Periques[edit]

La masia coneguda avui amb el nom de Periques és en realitat un convent-granja de finals del s. XII o començaments del XIV construït pels monjos templers, senyors de Puig-reig. És un exemple excepcional, únic a la comarca i a tot Catalunya, de l'arquitectura conventual dels ordes militars. És una construcció tancada, de planta quadrada, amb dues ales edificades, l'una a tramuntana i l'altra a ponent. Les edificacions presenten uns excel·lents arcs diafragmàtics i un aparell regular, ben tallat i amb els senyals dels picapedrers. Per anar a Periques cal agafar la carretera de Puig-reig a Santa Maria de Merlès i prendre, just després de passar el pont que travessa el Llobregat, el camí que hi ha a mà dreta i que hi porta.

Església de Periques[edit]

És una església romànica, documentada al llarg del s. XI, seu d'una petita comunitat monàstica que va tenir una vida molt curta. L'església era un edifici de tres naus coronades amb tres absis que durant el s. XVIII fou remodelada i quedà reduïda a una petita capella d'una sola nau i absis. L'estiu de l'any 1989 es va fer una excavació que recuperà la planta inicial.

Pont de Periques[edit]

És un elegant pont gòtic de tres arcs de mig punt i sense pendents. Fou construït pels templers a finals del s. XIII o començaments del XIV per tal de poder travessar el Llobregat i comunicar-se fàcilment amb la gran casa conventual.

Església de Sant Marçal[edit]

thumb|right|Església de Sant Marçal És una església d'una sola nau, coronada amb un absis semicircular a llevant. La porta original era al mur de migdia, però avui està tapiada. La porta actual és al mur de ponent i és d'arc de mig punt adovellat. És una església documentada des del s. XI. Per arribar-hi cal agafar la carretera de Puig-reig a Casserres. Poc abans del km. 11 ja s'albira l'església des de la mateixa carretera.

Església de Sant Sadurní de Fonollet[edit]

Documentat des del s. IX, però l'església és una construcció del XII. És una església d'una sola nau, amb l'absis semicircular a llevant, avui amagat per la masia veïna de cal Fusté. La porta, d'arc de mig punt, és al mur de ponent, com també el massís campanar d'espadanya. A l'interior de l'església s'hi conserva un fragment de retaule gòtic del s. XV que es va perdre durant la guerra civil; concretament és la taula central del retaule, que representa a sant Sadurní, bisbe i màrtir, patró de l'església. Per anar a Fonollet cal agafar la carretera de Puig-reig a Casserres, i just a l'indret del Lledó, abans del Km. 10, prendre el camí a mà esquerra i continuar uns 3 Km. fins a Fonollet.

Església de Sant Joan Degollat[edit]

Petita esglesiola d'una sola nau coberta amb volta apuntada, amb la porta al mur de migdia i sense absis. La construcció és molt senzilla i data del s. XIII. Per arribar-hi cal agafar la carretera de Manresa a Berga i, poc abans del km 64, passada la colònia Guixaró, prendre un trencall a mà esquerra que porta a la casa del Guixaró. A la casa guarden la clau de l'església, que es troba a uns 600 m.

Església de Santa Maria de Merola[edit]

De l'antiga església romànica del s. XI només se'n conserven restes de la nau i l'absis, ja que fou abandonada l'any 1609, quan amenaçava ruïna. Era parròquia del nucli de Merola i s'hi venerava una mare de Déu romànica que es va perdre durant la guerra civil. L'any 1609 fou consagrada la nova església, construïda a prop de la torre de Merola, un edifici renaixentista d'una sola nau amb capelles laterals que va mantenir el seu culte fins als anys seixanta del s. XX.

Torre de Merola[edit]

De l'antic castell de Merola només se'n conserva una de les parets de la torre de l'homenatge, una torre de planta quadrada que tenia tres pisos d'alçària amb finestres adovellades a cada nivell. Al costat de la torre hi havia altres dependències castelleres. El castell és documentat des del s. XII, i al s. XIV fou possessió reial.

Personatges celebres[edit]

Demografia[edit]

Template:DemogCat

Enllaços externs[edit]

Referències[edit]

 1. ^ Podeu trobar molta més informació a http://www.lacorrida.info
 2. ^ Web oficial de Ràdio Puig-reig
 3. ^ Ministeri de l'Interior(in Spanish)
 4. ^ Ministeri de l'Interior(in Spanish)
 5. ^ Ajuntament de Puig-reig
 6. ^ Serra, Rosa, Bernadich, Anna, Rota, Montserrat: Guia d'Art del Berguedà (Editat pel consell comarcal del Berguedà)

Template:MunicipisBerguedà


Template:ORDENA:Puig-Reig