Jump to content

User talk:Bogomila r

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Информационна журналистика


Информационната журналистика е журналистика специално отнасяща се до информацията в цифри, която се използва в продукцията и дистрибуцията на информация в дигиталната ера. Тя отразява увеличаващата се връзка между създателя на съдържанието(журналиста) и няколко други полета за изява като дизайн, компютърни науки и статистики. От гледната точка на журналиста, тя представлява „ набор от препокриващи се компетенции изготвени от коренно различни области“.

Информационната журналистика е обширно използвана да свързва различни концепции към журналистиката. Някой наричат това като нива или етапи водещи от по-простото към по-сложното използване на новите технологии в журналистическия процес.

Дизайнерите не винаги са част от този процес, според авторът и информационен журналист Хенк ван Ес. Информационната журналистика може да бъде базирана на всякакъв вид информация, която първо трябва да бъде обработена с дадените инструменти, преди да излезе история от нея. Тя не включва визуализации“.

Области които покрива

1. Компютърно обработени репортажи или журналистика продуцирана от информацията, където журналистите се възползват от голям набор от информация за да създават истории.

2. Инфо-графики.

3. Визуализации на информацията.

4. Интерактивни визуализации.

5. Сериозни игри, в смисъл, че те влияят на хората с една стъпка напред от обикновените.

6. Журналистика базирана на информация или структурирана журналистика, система за управление на информацията, където парчета информация се организират в база данни(обратното на традиционно централно структурираните истории).

Start a discussion with Bogomila r

Start a discussion