User talk:Szabi

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Welcome[edit]

I can't believe no one has ever welcomed you here, though it's been almost two years that you're around... I can't do that myself now, not only because it would be quite belated, but rather because I signed up less than two months ago :) Thanks for your recent additions to Hungarian language. KissL 14:32, 3 August 2005 (UTC)

Hi, L! Thanks :) -- I have been greeted by Grin, but he did it on my user page and not here on the discussion page... where I deleted it, as it did not belong there. You can view the first version of my user page with his "welcome" in the history. So long, -- Szabi 15:15, 3 August 2005 (UTC)

Hungarian alphabet[edit]

Hi Szabi,

What I could propose for the form "Sz" is a name, like that of István Szabó, or a piece of work (film, book, poem etc.) beginning in this letter (like Szigeti veszedelem, but it's not so well-known for English people).

You don't need to go home to look up MHSZ: it's available in Wikisource.

I'm very glad you dedicated so much work on this article (and others). Thank you.

Adam78 15:21, 5 August 2005 (UTC)


For Wikipedians interested in Literature[edit]

I am currently working on a wiki trying to provide free etxts from Austria. More information here. Hope I did not disturb you with this message - if so, apologies! Cheers, --Gego 07:46, 27 August 2005 (UTC)

Tamás Sipos[edit]

Hi. I'm looking for information for an article on Tamás Sipos, who was a Hungarian author and sports commentator. Do you know how I can find any? (In English, I do not understand Hungarian.) Köszönöm. RCSB 15:06, 17 December 2005 (UTC)

Fórum[edit]

Szia! Már rég nem vagyok az Index.hu fórumán, legutoljára valami öt-hat évvel ezelőtt jártam arra, azt hiszem. Adam78 02:03, 10 August 2007 (UTC)


Hungarian Islamic Flag[edit]

draga szabi, what do u mean i was vandalising, i was just adding another hungarian flag on wiki, it's very useful to know about hungarian islamic flag.

For those reading this entry entry of my discussion page:
User:West_Bank_Boy—who does not even sign his comments—was adding uncited and clearly wrong information on the Flag of Hungary page (of course) without citing sources. The information was so bluntly wrong (to anyone familiar with Hungary), that good faith cannot be assumed. Using patronising terms on the UserTalk page, such as "drága" above (meaning "Dear" in addressing people, but only for very good friends, family, and slightly outdated) does not prove good manner either. Szabi 15:01, 25 September 2007 (UTC)

sorry szabi, i was just being respectful when i used the word draga lol, please accept my apology. Thanks for the reply. Best Regard --West Bank Boy 15:16, 25 September 2007 (UTC)

Favor to ask[edit]

Can you please translate the following text into English? Thanks in advance.

Népszerű téma, az biztos. Több külföldi oldalon megtalálható valamennyi a világon fellelhető nemzeti dal. Akkor mivel is szándékozom labdába rúgni mellettük? Az én honlapom kizárólag mp3-akat tartalmaz, méghozzá azon belül is csak olyanokat, melyekben hangszeres kíséret mellett, illetve néhány kivételes esetben enélkül, önállóan énekhang (szóló vagy kórus) hallható. (A fenti megállapítás alól természetesen kivételt képeznek azon himnuszok, melyek nem rendelkeznek szöveggel.) Ebben kívánok egy új, teljesen átfogó gyűjteményt átnyújtani. Az mp3-ak minősége változó. Ez persze elkerülhetetlen, hiszen a gyűjtemény szinte minden darabja különböző helyekről lett összeollózva. Ahol volt választási lehetőségem, ott igyekeztem a legjobb felvételt biztosítani, de a legtöbb esetben sajnos örülnöm kellett, ha akármilyen módon sikerült hozzájutnom egy-egy himnuszhoz. Ennek ellenére egyáltalán nem tartom olyan gyengének a felhozatalt. És végül néhány szó a jogokról. A himnuszokat, mint nemzeti jelképeket természetesen a legnagyobb tiszteletben tartom. Nem hiszem, hogy bárkinek ártanék azzal, ha ismertetés céljából közzéteszem őket, hiszen én is az internetről szereztem be valamennyit. Másrészről mindenki, aki letölti, köteles őket hozzám hasonlóan kezelni, melyért azonban magam felelősséget már nem vállalok. Az alábbi felsorolás tartalmazza a jelenleg elérhető himnuszokat. Az anyaország kiválasztása után egy rövid ismertetőt közlök annak nemzeti daláról, majd a himnusz teljes szövege következik eredeti nyelven. (Ez utóbbi opció jelenleg még nem üzemel, de a hiányosságot igyekszem minél előbb pótolni.) Ha bármihez hozzáfűznivalód, helyreigazításod, kiegészítésed van, azt itt jelezheted! Azonban arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mp3-at csak akkor küldjön, illetve letöltési címet csak akkor adjon, ha az valamilyen szempontból (minőségben, hosszban) lényegesen jobb a jelenleg elérhetőnél!<brMagyarország alá sorolva, lévén nem teljesítik a nem független területek fent felsorolt kritériumait. Valamint örömmel jelentem, hogy végre beüzemeltem egy számlálót és egy vendégkönyvet is. Ha tetszett az oldal, vagy ha bármilyen építő jellegű észrevételed támadt, de ugyanakkor nem akarsz e-mailt küldeni, most már nyugodtan használhatod ezt is. Köszönök előre is minden hozzászólást, megjegyzést!

Æetlr Creejl 00:05, 21 October 2007 (UTC)

I found it on a website with recordings of national anthems. Æetlr Creejl 22:46, 22 October 2007 (UTC)

I was wondering if I could use the recordings for any purpose or not. Æetlr Creejl 20:08, 24 October 2007 (UTC)

Flag of Hungary 1946-1949[edit]

Hello Szabi!

Észrevettem, hogy kérdésed merült fel az 1946-49 (illetve 1956-57) közötti hivatalos magyar zászlóval kapcsolatban. Dömötörfi Tibor: A magyar címer és zászló útja című írásában kifejti: "Az 1946. február 1-jén kikiáltott Magyar Köztársaság - 1848/49 és 1918/19 eszmei-politikai örökségéhez visszanyúlva - a korona nélküli kiscímert vette használatba. Az ekkor már egyre gyakrabban Kossuth-címernek nevezett szimbólumot helyezték a magyar zászlókra is".

A zászlóban látható Kossuth-címer eme png fájl vektorizált (és enyhén javított) változata.

Kérdésem: megérdeklődhetem, hogy szerinted mi a probléma a címerrel? (olvastam a vitalapot, de szeretném, ha magyarul is leírnád, mert lehetséges, hogy valamit félreértettem). Mert akkor korrigálnám az esetleges hibákat.


Forrás:

Dömötörfi Tibor: A magyar címer és zászló útja


Válaszodat előre köszönöm,

Üdv, 194.152.157.245 13:48, 24 October 2007 (UTC) (a.k.a. 194.152.157.115)

Szia, megkönnyítené a kommunikációt, ha regisztrálnál Userként, és nem csak IP-vel editálnál. Látom, komolyabban veszed, nem csak egyszer változtattál valamit (?), akkor igazán megéri!
Az észrevételem a következő: a "korona nélküli kiscímer" nem egyenlő a "Kossuth-címerrel". Heraldiailag és vexillologiailag megkülönböztető jegy nem csak a -- most nem szakszavakkal fejezem ki -- címer rajzolata, hanem a hordozó címerpajzs alakja is. Ez a kiscímer esetén "klasszikus" hegyes-talpú U alakú, míg a Kossuth-címer (mint azt az általad csatolt kép is mutatja, meg ahogy közismert is), bonyolultabb alakú. Magyarul ha Dömötörfi helyesen írja le, akkor az általad betett kép helytelen. Ha meg tényleg a Kossuth-címer lett volna a zászlón, akkor Dömötörfi írta le rosszul, illetve nem 100%-osan helyesen. Egyébként előfordulhat az is, hogy pont ilyen szempontból a 46-49-es zászló más volt, mint az 56-57-es! -- És ne feledd, az említett oldalon a hivatalos (törvénybe foglalt) zászlók történetével foglalkozunk. Szabi 11:08, 25 October 2007 (UTC)


Szia!

Észrevételed valóban helytálló, a korona nélküli kiscímer és a Kossuth-címer valóban nem egy és ugyanaz. A zászlót Dömötörfi Tibor írására, a magyar wikipédiára (ami ugyebár tartalmazhat hibákat) valamint 'Flags Of The World' oldalra alapozva készítettem el. A "korona nélküli kiscímer" kifejezésre keresve a talált oldalak többsége a korona nélküli kiscímerként a Kossuth-címert azonosítja (találtam egy kivételt, ami a te észrevételedet támasztja alá.) Viszont egy, 1947-ben kiadott 10 forintos bankjegyen a Kossuth-címer szerepel.

Kérdésem: nem lehetséges, hogy a "korona nélküli kiscímer" kifejezést hibásan a Kossuth-címerre is alkalmazzák? Idézet a KM oldalról: " A II. világháborút követő köztársasági államforma újból a korona nélküli kiscímert, 1949-ben Rákosi rendszere a szovjet mintára alkotott búzakalászos, kalapácsos, vörös csillagos "címert" vezette be. E gyűlölt jelképet söpörte el az 1956-os szabadságharc, és újra zászlajára emelte a "Kossuth címer" néven ismert korona nélküli kiscímert."

A Flags of the World oldalon lévő leírás is a Kossuth-címert említi, mint hivatalos címer.

Várom a válaszodat, mert ha valóban bebizonyosodik, hogy tévedtem, korrigálom a hibákat.

Üdv, Thommy9 15:35, 25 October 2007 (UTC)

Hungarian Phonetics[edit]

It's been a long time since I looked at the talk page on the Hungarian alphabet. You really come across as full of yourself. Where do you come off saying things like "how dare you"--how dare you?! You come across (and this is only my opinion) as though you are so wrapped up in nationalism that you are blinded to common courtesy.

Not that it is any of your business, but for your information, my first languages were Hungarian and Spanish (of the Basque country). When I was in grade school, my father decided that we would only speak English from that point on--for a number of reasons. That is why I only list my language proficiency in Hungarian as hu-1: I am being honest! With language, even your native language, the rule is use it or lose it. But my pronunciation and sense of the language is not that of someone who doesn't know what he's talking about.

Aside from the fact that you basically concede my points, your diatribe only demonstrates that you are uninterested in anyone else's contribution. Don't you really think we (of Hungarian descent) have enough of a bad reputation as knee-jerk, hot-tempered people not interested in reason or civil discourse? As for the phonetic experts in Budapest, Debrecen, or Timbuktu, I was not particularly interested in or aware of what they had to say--I was merely articulating my own opinion based on what my ears hear. It is quite possible, however distasteful it may be to you, that I am able to hear subtler differences in sound than some. I was basing my opinion on what I heard--and was unaware of whatever "experts" had weighed in on the matter.

And before you start condemning me for my language from your judge's bench, let me point out that your statement "but please, let the exact phonetic values determine experts" (and I assume you actually meant to say "but please, let the phonetic experts determine the exact values"--word order does matter in English) seems condescending. In fact, most of your response seems pathetically condescending. That, my friend, is what is really out of place on Wikipedia. Perhaps you ought to take a step back. Please re-think how you talk to other people. And if you really do feel nothing but contempt for another person, please try to hide it. Contempt for others is truly ugly when left in plain sight.InFairness 10:31, 10 November 2007 (UTC)

WikiProject Austria Invitation[edit]

Austria Bundesadler.svg

Hello, Szabi! I'd like to call your attention to the WikiProject Austria and the German-speaking Wikipedians' notice board. I hope their links, sub-projects and discussions are interesting and even helpful to you. If not, I hope that new ones will be.


--Zeitgespenst (talk) 00:59, 23 January 2008 (UTC)

Paint.Net[edit]

The answer is Paint.Net ... This is the simplest drawing tool i ever used. Now i'd like to acquire some svg - vector graphic - knowledge and i suggest you to do the same. I saw several svg maps around here, and it seems to be a better option for creating maps, than the Paint.Net ... Udv, --fz22 (talk) 21:47, 4 May 2009 (UTC)

Accents[edit]

Re: [1]: we have an article on en.wp De orthographia bohemica which I translated from cs.wp and which might be of interest to you. It's far from ideal, but it's a start! Best, Knepflerle (talk) 16:51, 26 March 2010 (UTC)

File:Handwritten double acute example midi.gif listed for deletion[edit]

A file that you uploaded or altered, File:Handwritten double acute example midi.gif, has been listed at Wikipedia:Files for deletion. Please see the discussion to see why this is (you may have to search for the title of the image to find its entry), if you are interested in it not being deleted. Thank you. Calliopejen1 (talk) 01:30, 20 November 2011 (UTC)

Meghivas[edit]

Szia!

Tobb magyar vonatkozasu cikknel lattam a nevedet, igy szeretnem megkerdezni, hogy lenne kedved reszt venni egy kis kozos munkaban a WikiProject Hungary keretein belul. Szeretnek egy kis eletet vinni a WikiProject Hungary-ba, ami jelenleg teljesen ellaposodott es gazdatlan. Irtam egy rovidke vazlatot, hogy mit gondolok jelenleg es felvazoltam par munkacsoport lehetoseget, amikben dolgozva legalabb egy-egy reszet a nagy projektnek fejlesztgetni tudnank. Orommel vennem ha csatlakoznal valamelyik task force-hoz, vagy csak egyszeruen az otleteiddel segitened a projekt mukodeset. Mit gondolsz? Ha esetleg lenne valami kerdesed, azt tedd fel batran a fenti iras vitalapjan, itt (figyelolistara tettelek) vagy az en vitalapomon. Szivesen segitek!

Udv,

Thehoboclown (talk) 12:39, 24 May 2012 (UTC)

ArbCom elections are now open![edit]

Hi,
You appear to be eligible to vote in the current Arbitration Committee election. The Arbitration Committee is the panel of editors responsible for conducting the Wikipedia arbitration process. It has the authority to enact binding solutions for disputes between editors, primarily related to serious behavioural issues that the community has been unable to resolve. This includes the ability to impose site bans, topic bans, editing restrictions, and other measures needed to maintain our editing environment. The arbitration policy describes the Committee's roles and responsibilities in greater detail. If you wish to participate, you are welcome to review the candidates' statements and submit your choices on the voting page. For the Election committee, MediaWiki message delivery (talk) 08:52, 23 November 2015 (UTC)

ArbCom Elections 2016: Voting now open![edit]

Scale of justice 2.svg Hello, Szabi. Voting in the 2016 Arbitration Committee elections is open from Monday, 00:00, 21 November through Sunday, 23:59, 4 December to all unblocked users who have registered an account before Wednesday, 00:00, 28 October 2016 and have made at least 150 mainspace edits before Sunday, 00:00, 1 November 2016.

The Arbitration Committee is the panel of editors responsible for conducting the Wikipedia arbitration process. It has the authority to impose binding solutions to disputes between editors, primarily for serious conduct disputes the community has been unable to resolve. This includes the authority to impose site bans, topic bans, editing restrictions, and other measures needed to maintain our editing environment. The arbitration policy describes the Committee's roles and responsibilities in greater detail.

If you wish to participate in the 2016 election, please review the candidates' statements and submit your choices on the voting page. Mdann52 (talk) 22:08, 21 November 2016 (UTC)

ArbCom Elections 2016: Voting now open![edit]

Scale of justice 2.svg Hello, Szabi. Voting in the 2016 Arbitration Committee elections is open from Monday, 00:00, 21 November through Sunday, 23:59, 4 December to all unblocked users who have registered an account before Wednesday, 00:00, 28 October 2016 and have made at least 150 mainspace edits before Sunday, 00:00, 1 November 2016.

The Arbitration Committee is the panel of editors responsible for conducting the Wikipedia arbitration process. It has the authority to impose binding solutions to disputes between editors, primarily for serious conduct disputes the community has been unable to resolve. This includes the authority to impose site bans, topic bans, editing restrictions, and other measures needed to maintain our editing environment. The arbitration policy describes the Committee's roles and responsibilities in greater detail.

If you wish to participate in the 2016 election, please review the candidates' statements and submit your choices on the voting page. MediaWiki message delivery (talk) 22:08, 21 November 2016 (UTC)