Violeta Manushi

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Violeta Manushi
Born (1926-03-06)March 6, 1926
Voskopojë, Albania
Died July 26, 2007(2007-07-26) (aged 81)
Tiranë, Albania
Occupation Actress
Years active 1958-2005

Violeta Manushi (March 6, 1926 - July 26, 2007) was an Albanian actress. She was honored with the People's Artist of Albania.[1]

Born in Voskopojë,[2] Manushi studied at the Qemal Stafa High School, in Tirana, Albania.[3]

Filmography[edit]

Theatrical plays[edit]

 • Titanic Waltz
 • Qypi me flori
 • Epopeja e Ballit Kombëtar
 • Dom Gjoni
 • Pas vdekjes
 • Halili dhe Hajria
 • Tartufi
 • Mikroborgjezët
 • Rrënjët e thella
 • Orët e Kremlinit
 • Gjenerali i ushtrisë së vdekur
 • Morali i zonjës Dulska
 • Arturo Ui
 • Lumi i vdekur
 • Karnavalet e Korçës
 • Zonja nga qyteti
 • 14 vjeç dhëndër
 • Epoka para gjyqit
 • Borgjezi fisnik
 • Fytyra e dytë
 • Pallati 176
 • Kati i gjashtë

References[edit]

 1. ^ Press Publiku
 2. ^ Violeta Manushi, artistja qe i perket Kombit [Violeta Manushi, the actress that belongs to the nation] (in Albanian), Shqiperia.com, retrieved 2014-01-14 
 3. ^ Q. Stafa High School website. "Historiku".