Wikipedia:WikiCon Aotearoa/Auckland 2021
Auckland WikiCon will be New Zealand's second Wikimedia conference, to be held at the Learning Labs of Auckland War Memorial Museum Tāmaki Paenga Hira in Auckland on Saturday, 17 July and Sunday, 18 July 2021.
The conference is being organised by a sub committee of the Wikimedia User Group of Aotearoa New Zealand. Check out the User Group page for more information about our group.
Theme and aims
The theme of this WikiCon is Outreach to the GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums) Sector and Inclusion.
The aims of the Auckland WikiCon are to:
- develop the skills of editors of Wikipedia, Wikidata, and Wikimedia Commons
- encourage the development of a regular meetup for interested editors located in Auckland.
- continue to grow the partnership with Auckland Museum to support the Museum in their Wikimedia Foundation activities.
- expand knowledge about Wikimedia Foundation and its platforms (Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons etc) and the editing skills required into underrepresented communities – women, Māori, Pacific
- create content using the resources of the Auckland Museum archives and library
- discuss the further development of the Aotearoa New Zealand User Group, including future strategy and operational matters
We would like to make it possible for anyone to attend this conference, so InternetNZ has generously provided up to four $250 scholarships to help cover transport, accommodation, living expenses if you normally work weekends and/or child care. To apply for a scholarship, email us with a short statement explaining why you would not otherwise be able to attend Auckland WikiCon, and what you most hope to share or learn there. The deadline is the end of June, and decisions will be made 1 July.
If you don't want to apply for a scholarship but there's something stopping you from attending please let us know via the talk page and the organisers will do their best to support you to attend.
Registration and venue
REGSITRATION CLOSED ON WEDNESDAY 14 JULY 2021 This is the link to register for the event https://auckland-wikicon-2021.lilregie.com/
Please note there is a $NZ10 booking fee for the event. We are seeking grant funding to cover some of the catering and other costs and keep the conference affordable. The cost of the Conference dinner is not included in registration.
Presentations and workshops will be held in the Auckland War Memorial Museum Tāmaki Paenga Hira Learning Labs on Level 1. This external link has a map
This is a draft programme and still subject to change. The most consistent piece of feedback from the West Coast WikiCon was that attendees wanted a greater amount of free editing time to share and demonstrate workflows and editing tools with each other. Time has been purposefully built into the two days for this. A concurrent newbie stream will be organised for these timeslots as well to ensure that newbies can learn at their own speed and feel supported.
Friday, 16 July 2021
Attendees meet for an informal dinner
- When 7.00pm
- Where: The Good Luck Coconut 39 Jellicoe Street, Wynard Quarter, Auckland Google Map location
- Table name: Victoria
- There is a booking for 12. If you are intending to join us please add your user name below
- Einebillion (talk)
- David Nind
- Peter0027 (talk) 02:30, 18 July 2021 (UTC)
Saturday, 17 July 2021
Those editors attending are welcome to join the Dashboard for the event so edits undertaken during the conference can be tracked.
Conference twitter hashtag #WikiConAKL
- 9.00am Arrival and set up in rooms
- 9.15am Welcome by Wikimedia User Group of Aotearoa New Zealand representatives and Auckland War Memorial Museum Staff including Health & Safety briefing (15 min)
- 9.30 am Auckland War Memorial Museum presentation on what they have been doing with their content and Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons (30 min) - https://docs.google.com/presentation/d/1WQIUlR7HI1fA8gp21uMwsaaBoASmGVkXmuSvWnLIA0k/edit?usp=sharing
- 10.00am Q&A session with Auckland War Memorial Museum staff (15 min)
- 10.15am Morning tea - catering provided (30 min)
- 10.45am Ambrosia10 Editing through the Lens of Auckland Museum Content (45 min) Presentation slides See this link for both the slides as well as the written presentation.
- How editors can contribute to Wikipedia, Wikimedia Commons & Wikidata using Auckland Museum content. Ambrosia10 hopes to provide an overview of possible contributions editors can make with suggestions on methods, best practice and tools. She hopes to inspire attendees to consider what they would like to learn more about during the conference.
- 11.30am Q&A session (15 min)
- 11.45am Concurrent Break out editing / info sharing session - Newbies will have their own space with Giantflightlessbirds, Gertrude206 and another experienced editor to provide refresher training, help answer questions, and review how to practically do the workflows discussed in the previous presentation. (1hr 15 min)
- 11.45am Concurrent Break out editing / info sharing session - Experienced editors mingle and talk workflows and tool sharing tips and tricks. (1hr 15 min)
- 1.00pm Lunch - catering provided (60 min)
- 2.00pm "Hidden Heritage" tour (60 min) - three Auckland Museum hosts will meet us in the conference room to take us on a tour.
- 3.00pm Afternoon tea - catering provided (30 min)
- 3.30pm Unconference discussion topics or visit the new Auckland History galleries followed by an Edit-a-thon on Auckland pages (90 min)
- 5.00pm finish for the day. Discussion on car pooling / sharing transport to the dinner.
- 7.30pm: Conference dinner - cost of dinner not included in event registration
- The restaurant is not BYO. There is one bill per table.
List of those attending:
- Einebillion (talk)
- Ambrosia10 (talk) plus partner Conrad
- David Nind
- Prosperosity (talk)
- Raafey Ullah Jaan
Sunday, 18 July 2021
- 9.00am Getting set up (15 min)
- 9.15am Welcome back and familiarisation with the aims of the Wikimedia User Group of Aotearoa New Zealand. Einebillion (15 min)
- Updating attendees on the current status of user group and where it fits within the Wikimedia Foundation ecosystem,
- How to join and communicate with the User Group
- 9.30am Discussion on setting up the user group as a formal incorporated society and having a website presence. Facilitated by Noracrentiss. (20 min)
- 1. Case for the user group becoming an incorporated society Noracrentiss
- 2. If this is supported then feedback on the draft constitution see https://drive.google.com/file/d/1AOqi12fCD_VjZLsU7gTzzJhFIufe-ikM/view?usp=sharing
- 9.40 am User Group strategy session and discussion on the forward plan for the next 18 months 2021–2023. Facilitated by Einebillion User group page with the agreed amendments to the plan needs editing - who will scribe? Any volunteers? (10 min)
- 10.00am Discussion for those located in Auckland on the viability of starting an Auckland meetup group and general invitation to the Aotearoa New Zealand Online WIkipedia, Wikidata, WIkimedia meetup. (15 min)
- 10.15am Morning tea to be provided (30 min)
- 10.45am Auckland War Memorial Museum presentation on their New Zealand History Curriculum research project. (30 min)
- 11.15am General Introduction to WikiSource. Presented by Beeswaxcandle (1hr 15min) (Link to the West Coast Task Force Wikisource project)
- 12.30pm Lunch - provided (60 min)
- 1.30pm Concurrent Break out editing / info sharing session - Newbies will have their own space with Giantflightlessbirds, Gertrude206 and another experienced editor to provide refresher training, help answer questions, and review how to practically do the workflows discussed during the conference. (1hr 45 min)
- 1.30pm Concurrent Break out editing / info sharing session - Experienced editors mingle and talk workflows and tool sharing tips and tricks. (1hr 45 min)
- 3.15pm Afternoon Tea (30 min)
- 3.45pm Participant Survey so User Group can report back to funders on progress https://www.surveymonkey.com/r/T8G7TNJ
- 4.00pm Prize giving and thank yous. (30 min)
- 4.30pm WikiCon Auckland closes
These are only some of the accommodation options available. The organizing committee have not approached any of these options for discounted rates.
|Accommodation Name||Cost||Distance from Venue||Accommodation website||Notes|
|City Garden Lodge||$75 per night||15min walk||https://www.citygardenlodge.co.nz/||Close to the museum, cheap & cheerful|
|Parnell Pines Hotel||$125 per night for single studio, $180 for twin room||10-15min walk||http://www.parnell-pines-hotel.nz/||Close to the museum, 3 star hotel|
|YMCA Hostel||$55 per night, Private single room with shared facilities||30min walk, 10min drive||https://www.ymcaaccommodation.org.nz/||Further from the museum, cheap & cheerful|
|Ibis Budget Hotel||$73–80 per night, studio room or twin bed room||35min walk or 14min drive||https://ibis-budget-auckland-central.aucklandcityhotels.net/en/||Further from the Museum|
|Copthorne Hotel||$111–130 per night, double bed hotel room||20-25min walk||https://copthorne-hotel-auckland-city.aucklandcityhotels.net/en/||Standard hotel rates|
|Quest Carlaw Park||$169–189 per night Apartment accommodation, one or two bedroom apartments||15-20min walk||https://www.questapartments.co.nz/properties/north-island/parnell/quest-carlaw-park/overview||Gym, car parking and free Wifi available|
Auckland Airport to town
If anyone is open to picking up people from the airport please let the organisers know or edit this section to offer your help.
- Einebillion (talk) is sharing transport with one other person at 5pm on Friday to go to Parnell. If you want to join us leave me a message here.
- Giantflightlessbirds is catching a 6pm flight on Sunday, and would be happy to share a cab or accept a lift.
Session topic idea generation
If you have a presentation you would like considered for the organised presentations session please note it here with your user name. e.g. Einebillion Open Refine workflow used to add items related to the publication The Pioneer Land Surveyors of New Zealand
- Structured Data on Wikicommons - Ambrosia10 (talk) 19:43, 10 June 2021 (UTC)
- How to run a Wikipedia/Wikidata/Wikicommons regional meetup meeting - Ambrosia10 & Einebillion
- Kererū, Katipō, Wētā: renaming an article without losing your cool – Giantflightlessbirds
- Your idea here
If you feel unwell during or within 14 days after this event with flu like symptoms please follow the Unite Against COVID19 instructions and also inform the event organisers by emailing us and/or by using the talk page of this event.
The organisers will be maintaining a mailing list of attendees for the purposes of COVID19 tracing. Auckland War Memorial Museum will have COVID19 app tracer QR codes and sign in sheets available.
Supporters and sponsors
- Wikimedia Foundation
- Auckland War Memorial Museum Tāmaki Paenga Hira