Giuseppe Schirò Di Maggio

From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Zef Skirò Di Maxho)
Jump to: navigation, search
Giuseppe Schirò Di Maggio
Native name Zef Skiro Maji
Born (1944-01-11) January 11, 1944 (age 71)
Hora e Arbreshëve
Occupation writer,journalist,poet,dramatist
Language Italian,Albanian
Ethnicity Albanian
Citizenship Italian

Giuseppe Schirò Di Maggio (Arbërisht Zef Skiro Di Maxhio), born in 1944, is an Arbëreshë poet and dramatist of Piana degli Albanesi in Sicily.[1][2]

He studied at the Università di Palermo. Schirò Di Maggio is currently the editor-in-chief of the magazine Albanian World (Italian: Mondo Albanese or Albanian: Bota Shqiptare), and the children's school text books Udhëtimi and Udha e Mbarë.

Works[edit]

Poems[edit]

 • Nëpër udhat e Parrajsit Shqipëtarë dhe t'Arbëreshë (Viaggio nel Paradiso Albanese) - Piana degli Albanesi, 1974.
 • Lufta e mivet me brethqit (Batracomiomachia) - Piana degli Albanesi, 1975.
 • Fatosat (I nuovi eroi italo-albanesi, ovvero la logica delle cose) - Settimo Torinese, 1977/79.

Poetry[edit]

 • Sunata (Sonata) - poesie 1965/'75 - Settimo Torinese.
 • Më para se të ngriset (Prima che si faccia buio) - Settimo Torinese, 1977.
 • APKLPS, fotofjalë (Fotoparole) - Settimo Torinese, 1980.
 • Kopica e ndryshku (La tignola e la ruggine) - Palermo, 1981.
 • Gjuha e bukës - Ed. Ali Podrimja, Rilindja, 1981 - Prishtinë (Kosova).
 • Përtej maleve prapa Kodrës - zgjedhur dhe përgatitur nga Nasho Jorgaqi - Shtepia Botuese "Naim Frashëri" - Tirana, 1985.
 • Vjeç të tua 500 (500 anni tuoi) - Mas Rushi Arbëresh - Mastro Giò Italo-Aalbanese - Ed. Mondo Albanese, 1988.
 • Laerti, i jati (Laerte, il padre) - Ed. Mondo Albanese - Piana degli Albanesi, 1989.
 • Metaforë (Metafora) - Ed. Mondo Albanese, 1990.
 • Kosova Lule (Fiore Kosovo) - Ed. Mondo Albanese, 1991.
 • Anije me vela e me motor (Navi a vela e a motore) - Ed. Mondo Albanese, 1992.
 • Ne pas se pencher au dehors - Ed. Mondo Albanese, 1994.
 • Poezi ghushtotre e tjera (Poesie agostane e altre) - Ed. Mondo Albanese, 1995.
 • Kopshti im me dritare (L'orto e le finestre) - Ed. Mondo Albanese, 1996.
 • Dhembje e ngrirë (Dove antico dolore) - zgjodhi, shtjelloi dhe shkroi parathënien Anton Nikë Berisha - Palermo, 1998.
 • Gieometri dhe ikje (Geometrie e fughe) - 1998 -Ed. Mondo Albanese.
 • Sontete (Sonetti) - Ed. Mondo Albanese, 1999.
 • Poezi dashurie në kohë vdekjeje (Poesie d'amore in tempo di morte) - Kosova Martire Secondo Trimestre, 1999.
 • Atje kam (La mia MOREA) - versi bilingui, Salvatore Sciascia Ed., Caltanissetta, 2004.
 • Ishuj - Piana degli Albanesi, 2007.
 • Trimdita (Giorneroe) - Piana degli Albanesi, 2009.

Theatrical plays[edit]

 • Dashuri magjkië (Amore magico) - Ed. Mondo Albanese, 1982.
 • Pethku (L' eredità) - Ed. M. Albanese, 1982.
 • Paja (La dote) - Ed. M. Albanese, 1983.
 • Mushti 1860 (Mosto 1860) - Ed. M. Albanese, 1984.
 • Shumë vizita (Molte visite) - Ed. M. Albanese, 1986.
 • Oremira (Il portafortuna) - Ed. M. Albanese, 1988.
 • Për tokën fisnike të Horës (Della nobile Terra della Piana) - Ed. M. Albanese, 1989.
 • Investime në jug (Investimenti al sud) - Ed. M. Albanese, 1990.
 • Mëso artën (Impara l'arte) - Ed. M. Albanese, 1992.
 • Gjinde si tjera (Gente comune) - Ed. M. Albanese, 1992.
 • Kërkuesit (I cercatori) - Ed. M. Albanese, 1994.
 • Lule të shumta ka gjinestra (Ha molti fiori la ginestra) - Quaderni di Biblos - Comune di Piana degli Albanesi, 1997.
 • Ujët e Rruzahajnit (Alla ricerca dell'acqua potabile) – Ed. M. Albanese, 1999.
 • Flutura çë do fluturonjë (Flutura che vuole volare), Piana degli Albanesi, 2005.
 • Gjëndje e përkohshme (Situazione provvisoria), Piana degli Albanesi, 2006.

References[edit]

 1. ^ Elsie, Robert; England), Centre for Albanian Studies (London, (2005). Albanian literature: a short history. I.B.Tauris. pp. 206–. ISBN 978-1-84511-031-4. Retrieved 11 August 2011. 
 2. ^ Gjovalin Shkurtaj (1984), Shpirti i arbrit rron: Shënime dhe të dhëna për arbëreshët e Italisë, Tirana: Shtëpia Botuese "8 Nëntori", p. Preface, ASIN B0000CS060