Zhang Zeduan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZhang Zeduan
Biografia
Naixement1085 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Zhucheng (dinastia Song) Modifica el valor a Wikidata
Mort1145 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (59/60 anys)
Pintor de cambra
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Kaifeng
Hangzhou Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Visió parcial del rotlle de Qingming

Zhang Zeduan (xinès simplificat: 张择端; xinès tradicional: 張擇端; pinyin: Zhāng Zéduān) fou un pintor xinès que va viure sota la dinastia Song del Nord. Era oriünd de Dongwu, actualment Zhucheng, província de Shandong. Nascut l'any 1085 i mort el 1145.

El que s'ha pogut saber de la vida de l'artista, es deu en gran part gràcies a un escrit, l'autor del qual va ser Zhang Zhu. Va anar a viure a la capital del país per poder completar els estudis. Sembla que va arribar a ser un pintor de la cort.

La seva obra artística està relacionada amb l'estil conegut com a shan shui. La producció artística de Zhang té un gran interès històric i sociològic perquè mostra la vida a la Xina en el segle xii; hi són presents mercats, carros, camins, séquies, ponts, vaixells, etc. Amb el canvi de dinastia que va viure, mostrà certa intenció crítica amb la nova situació. La seva pintura més famosa és Al llarg del riu durant el Festival Qingmng, que va arribar a ser molt famosa en tota Xina i de la qual es va fer una nova versió al segle xviii durant el període Qing. Aquesta pintura va ser una de les preferides del darrer emperador Puyi, que se la va endur a Manxukuo.

Bibliografia[modifica]

  • Pintura china tradicional: historia cantada en poemas sin voz de Jiayi Zhuang i Chongzheng Nie. Chinese International Press, Pàgs. 48-49, 56-57.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zhang Zeduan