Ürzig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ürzig
Ürzig – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška104 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměPorýní-Falc
Zemský okresBernkastel-Wittlich
Ürzig
Ürzig
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,0 km²
Počet obyvatel899 (2022)[1]
Hustota zalidnění148,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.uerzig.de
Telefonní předvolba06532
PSČ54539
Označení vozidelWIL
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ürzig je německá obec na středním toku řeky Mosely v zemském okrese Bernkastel-Wittlich ve spolkové zemi Porýní-Falc. Nachází se blízko města Bernkastel-Kues.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Sluneční hodiny ve skalní stěně nad spolkovou silnicí 53 na břehu řeky Mosely v Ürzigu

Geografická poloha[editovat | editovat zdroj]

Obec je obklopena vinicemi ve velké zákrutu řeky Moselly mezi městy Bernkastel-Kues a Traben-Trarbach nedaleko města Trier. Ürzig se nachází na levém břehu řeky, kde k Eifelu stoupají strmé svahy. Na opačné straně Mosely se údolí rozšiřuje do ploché krajiny, která hraničí s Hunsrückem.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Sousedními obcemi jsou Bausendorf na severu, Kinheim a Erden na východě a Zeltingen-Rachtig na jihu a západě. Nejbližším větším městem je Bernkastel-Kues vzdálené přibližně devět kilometrů a okresní město Wittlich vzdálené přibližně osm kilometrů. Trier jako největší město v regionu je vzdáleno asi 37 kilometrů.

Počet obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Ke 30. září 2020 žilo v obci 866 obyvatel.[2]

Hustota obyvatelstva je 143 obyvatel na kilometr čtvereční.

V tomto regionu se stále mluví moselskou frančtinou, která je dialektem skupiny středoněmeckých jazyků.

Klima[editovat | editovat zdroj]

Ürzig leží v přechodové zóně mezi mírným mořským podnebím a kontinentálním podnebím. Ve srovnání s jinými regiony v Německu je podnebí velmi teplé a slunečné - v nedalekém Braunebergu byla naměřena dne 11. srpna 1998 rekordní teplota 41,2 °C ve stínu, nejvyšší teplota vzduchu, která kdy byla v Německu zaznamenána.

Ürzig leží v dešťovém stínu vrchoviny Eifel, která kraj chrání před západními větry. Zároveň je oteplování vzduchu podporováno nízkou výměnou vzduchu s okolím. S tím je v důsledku neustálého odpařování vody Mosely spojena pravidelně vysoká úroveň vlhkosti, která, zejména v létě, vede k vlhkému počasí a četným bouřkám.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Urzig, 1954

V okolí obce byly nalezeny zbytky osídlení z doby bronzové, asi 500 let před naším letopočtem, kdy zde žil keltsko-germánský kmen Treverů, od jejichž jména je odvozen i latinský název města Trevír: Augusta Treverorum. Přibližně od roku 50 před naším letopočtem do roku 500 našeho letopočtu kraj ovládali Římané.

Od roku 1946 je obec součástí tehdy nově založené spolkové země Porýní-Falc.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Obecní rada[editovat | editovat zdroj]

Místní rada v Ürzigu se skládá z dvanácti členů rady, kteří byli zvoleni v komunálních volbách 26. května 2019.[3]

Partnerství farností[editovat | editovat zdroj]

Místní farnost Ürzig udržuje partnerství s farností Aloxe-Corton ve Francii.

Kultura a památky[editovat | editovat zdroj]

Obytný dům Mönchshof

Památky[editovat | editovat zdroj]

Historické centrum města Ürzig se vyznačuje malými uličkami a zákoutími, stejně jako starými patricijskými a hrázděnými domy ze 16. a 17. století. Celé historické centrum s katolickým farním kostelem svatého Materna a hrázděnými domy na náměstí radnice bylo proto zařazeno pod památkovou ochranu jako památková zóna.

Rytířské rodiny kdysi postavily v okolí obce tři hrady, z nichž jen jeden se zachoval do současnosti jako zřícenina. Na zbytcích bývalé strážní věže ve vinicích jsou umístěny sluneční hodiny.

Ürziger Gewürzgarten[editovat | editovat zdroj]

Pohled na vinice Ürziger Würzgarten

V červnu 2005 byla jako regionální atrakce slavnostně otevřena zahrada Ürziger Gewürzgarten.[4] Projekt zadaný kulturním úřadem Bernkastel-Kues je středomořská bylinková zahrada na exponovaném strmém místě v Ürziger Würzgarten. Celkem tam roste a kvete 10 000 rostlin více než 160 druhů, tisíce cibulovin, původních keřů, divokých a historických růží i tradičních léčivých a aromatických rostlin.

Ekonomika a infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Nejdůležitějšími hospodářskými odvětvími jsou vinařství a cestovní ruch.

Vinařství[editovat | editovat zdroj]

V Ürzigu existuje několik vinařství, které na strmém svahu pěstují hlavně Ryzlink rýnský. Nejznámější vinařskou lokalitou je vinice Ürziger Würzgarten; další vinice jsou například Ürziger Goldwingert. Patří do vinařské oblasti Mosel-Saar-Ruwer.

Cestovní ruch[editovat | editovat zdroj]

Obec je jednou ze zastávek turistické stezky Moselsteig, která je dlouhá 242 kilometrů a vede z Perlu na německo-francouzské hranici do Koblenzu. Ürzig je etapovou obcí mezi 11. a 12. etapou této trasy.[5]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Domy Rathausplatz 7 a Rathausplatz 10, kde se nalézá středisko turistických informací
Silniční doprava

Ürzig leží na spolkové silnici číslo 53, která vede podél Mosely z Trevíru do Alf. Bezprostředně poblíž Ürzigu byl realizován největší mostní projekt v Německu na spolkové silnici B50. Most (Hochmoselbrücke) je 1,7 kilometrů dlouhý a 158 metrů vysoký. Komunikace je čtyřproudá se dvěma odstavnými pruhy. Stavba byla zahájena v roce 2011, otevření mostu bylo plánováno na rok 2016.[6] Most byl dokončen v roce 2019.[7]

Lodní doprava

Obec má říční přistav pro přepravu po Moselle. Od května do října zajišťuje pravidelnou říční dopravu společnost Mosel-Schiffs-Touristik.

Železniční doprava

Vlakové nádraží v Ürzigu je asi tři kilometry od obce na moselské železniční trati (Moselstrecke) mezi Trevírem a Koblenzí.

Přeprava

Obec je součástí Trier Region Transport Association (VRT).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ürzig na německé Wikipedii.

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022. Spolkový statistický úřad. 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07].
  2. Gemeindeverzeichnis | Statistikportal.de. Statistische Ämter des Bundes und der Länder | Gemeinsames Statistikportal [online]. [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (německy) 
  3. Der Landeswahlleiter Rheinland-Pfalz: Kommunalwahl 2019, Stadt- und Gemeinderatswahlen [online]. Der Landeswahlleiter Rheinland-Pfalz [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (německy) 
  4. Ürziger Gewürzgarten [online]. Gemeinede Ürzig [cit. 2020-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-11-29. (německy) 
  5. Etappen des Moselsteigs. www.moselsteig.de [online]. [cit. 2020-11-22]. Dostupné online. (německy) [nedostupný zdroj]
  6. Infrastruktur: Das sind die größten Brücken-Bauprojekte - DER SPIEGEL - Mobilität. www.spiegel.de [online]. DER SPIEGEL GmbH & Co. KG, 2018-04-16 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (německy) 
  7. Die Hochmoselbrücke - das Herzstück. www.hochmoseluebergang.rlp.de [online]. Landesbetrieb Mobilität Rheinland-Pfalz [cit. 2020-11-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-12. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]