Den díkůvzdání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Den díkůvzdání
První díkůvzdání, Jean Leon Gerome Ferris (1863–1930)
První díkůvzdání, Jean Leon Gerome Ferris (1863–1930)
SlavenýKanada Kanada USA Spojené státy americké
Druhnárodní
Zvyky a tradiceKanada rodinné oslavy, turistika, rybaření, lov USA slavnostní průvody, rodinné večeře, fotbalové zápasy, pečení krocana

Den díkůvzdání (anglicky Thanksgiving Day) je tradiční severoamerický svátek, který patří do období dožínek. Historicky se jedná o náboženský svátek, v němž lidé vzdávají díky Bohu, běžně jej však slaví i lidé bez vyznání. Tradiční výklad bývá takový, že Den díkuvzdání poprvé slavili Otcové poutníci spolu se spřátelenými domorodci na podzim roku 1621.

Kanada[editovat | editovat zdroj]

V angličtině se používá výraz Thanksgiving a ve francouzštině Action de grâce. I když se samotný svátek slaví v pondělí, maso se může jíst v průběhu celých tří dnů. Kanaďané slaví tento svátek v rodinném a přátelském kruhu při tradiční hostině, na které nechybí veliký, dozlatova upečený nadívaný krocan, brusinky, šťouchané či zapečené brambory a dýňový koláč. Lidé také využívají jeden z posledních podzimních víkendů k rekreaci, sportování, oddechu, kulturnímu vyžití, turistice a rybaření.

Spojené státy americké[editovat | editovat zdroj]

V USA se používá výraz Thanksgiving. Zde se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní. Jde o federální svátek, což znamená, že ho slaví všechny státy federace.

Zvyky[editovat | editovat zdroj]

Při tomto svátku se sejde celá rodina a na stole nesmí chybět krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a také dýňový koláč. Po celé 3 až 4 dny se Američané veselí a baví s rodinou a přáteli. Nemůže chybět ani tradiční americký fotbal, nakupování, průvody, v televizi běží speciální programy, apod.

Každý rok ušetří prezident jednoho nebo dva krocany. Jde o symbolické gesto, protože v USA se během Dne díkůvzdání spotřebuje až kolem 50 000 000 krocanů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prezident George W. Bush ušetřil krocana

Vůbec první den díkůvzdání se konal v Americe na území dnešního státu Massachusetts roku 1621.

Podle pověsti do Ameriky roku 1620 připluli z Anglie Otcové poutníci, kteří zde chtěli nalézt nový život a usadit se zde. Založili zde kolonii a pojmenovali ji Plymouth. Bohužel připluli těsně před zimou a neměli takovou zásobu potravin, aby přečkali zimu, a proto polovina kolonie přes zimu zemřela. Po zimě však narazili na kmen indiánů Wampanoag, který je naučil pěstovat plodiny, a tak se na konci sezóny všichni sešli a oslavili úspěšný rok plný hojností a bohaté úrody. Kvůli tomu se od roku 1621 v Americe slaví Den díkůvzdání a od roku 1941 byl tento svátek ustanoven zákonem na čtvrtý čtvrtek v listopadu tedy v rozmezí od 22. listopadu do 28. listopadu.[2]

Perspektiva původních obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Část lidí, zejména z řad původních obyvatel, vnímá Den díkuvzdání jako „národní den smutku“. Připomínají si bezpráví a násilí, ke kterému docházelo v dlouhém období po roce 1621 mezi původními obyvateli a nově příchozími kolonizátory z Evropy.[2]

Černý pátek (anglicky Black Friday)[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Černý pátek (nakupování).

Černý pátek následuje po Dnu díkůvzdání. Ačkoli nejde o federální svátek, většina zaměstnanců si bere dovolenou a většina škol je v tento den zavřená. Černý pátek je známý pro velké slevy v obchodech, které často otevírají v brzkých ranních hodinách – často už ve 4.00 nebo ještě dřív. Je to nejdůležitější den v roce, co se týká obchodníků a nákupů, neboť tržby jsou tradičně nejvyšší v roce. Černý pátek je dlouholetou tradicí v USA. Tato americká tradice se však udržuje i v některých částech Kanady, ovšem v mnohem menším měřítku. Černý pátek zahajuje tradičně severoamerickou vánoční nákupní sezónu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Obama tradičně omilostnil dva krocany, hostiny budou kvůli politice napjaté | Lidé. Lidovky.cz [online]. 2016-11-24 [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. 
  2. a b Den díkůvzdání | Velvyslanectví USA v České republice. Velvyslanectví USA   v České republice [online]. [cit. 2020-12-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]