Wikipedie:WikiProjekt Dokumentace ohrožených památek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Transgas, příklad ohrožené normalizační stavby, kterou bylo třeba zdokumentovat (zbouráno 2020)
Reliéf Lubomíra Šilara v pražských Letňanech, příklad umění ve veřejném prostoru (odstraněn 2020)

Cílem WikiProjektu Dokumentace ohrožených památek je fotit ohroženou architekturu a umění a následně pro ně pokud možno zakládat články na Wikipedii[p 1] či položky na Wikidatech. Architektura a umění ve veřejném prostoru je často ohroženo demolicí či zřícením vlivem špatného stavu. Projekt se zaměřuje především na památky druhé poloviny 20. století, které tvoří nejohroženější skupinu, ale není to podmínkou. Vedle ohrožených památek zpracováváme i díla, kde je šance získat svolení s uveřejněním pod svobodnou licencí. Jsme totiž názoru, že pokud je možné práva získat, je potřeba toho využít, protože taková příležitost se nemusí opakovat.

Projekt vznikl koncem roku 2017 v reakci na to, že venkov (v rámci projektu Foto českých obcí) byl již značně zdokumentován a z odkazem na to, že fotící wikipedisté původně odložili centrum Prahy do budoucnosti. Při hledání toho co fotit v centru Prahy a faktu, že lidí se zájmem fotit centrum tolik nebude, se hledaly objekty, které zmizí. Napřed se našla nádraží (většina pražských nádraží má zmizet) a následně bylo objeveno, že další sortou ohrožených objektů jsou normalizační stavby (mnohé značně ceněné, s potenciálem mít svůj článek na Wikipedii). Vznikla tedy facebooková skupina Ošklivá architektura s cílem hledání těchto staveb, focení a popularizace. Postupně jsme některé významnější zapracovali i na Wikipedii a v polovině roku 2021 vznikl i tento wikiprojekt.

Rozcestník[editovat | editovat zdroj]

  • Aktuální – co je aktuálně potřeba zpracovat (nafotit) a co se zpracovává
  • Podpora – finanční či materiálová podpora pro účastníky projektu a pravidla čerpání
  • Návody – vedle návodů jak napsat článek, jsou zde především návody, jak fotit jednotlivé druhy objektů
  • Výsledky – prezentace výsledků naší činnosti
  • Diskuse – diskusní stránka projektu
  1. Aby mohl být článek založen, musí splňovat podmínky encyklopedické významnosti, laicky řečeno musí o něm být něco napsáno ve více zdrojích.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]