Büssing

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Büssing AG ήταν γερμανός κατασκευαστής λεωφορείων και φορτηγών, που ιδρύθηκε το 1903 από τον Heinrich Büssing (1843-1929) στο Braunschweig. Γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους παραγωγούς, των οποίων τα οχήματα χρησιμότητας με το έμβλημα του λιονταριού Brunswick ήταν ευρέως διαδεδομένα, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1930 και μετά. Η εταιρεία ανέλαβε την MAN AG το 1971.

Heinrich Büssing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1903 Büssing ZU-550 φορτηγό εκτίθενται στο Deutsches Museum, Μόναχο

Στην ηλικία των 60 ετών, ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Heinrich Büssing μαζί με τους δύο γιους του ίδρυσαν το Heinrich-Büssing-Spezialfabrik für Motorwagen und Motoromnibusse. Ο Büssing, γιος μιας δυναστείας σιδηρουργού στο Nordsteimke (σημερινό Wolfsburg ), είχε σπουδάσει μηχανική στο Collegium Carolinum στο Braunschweig και είχε ιδρύσει πολλά ποδήλατα, μηχανήματα και σιδηροδρομικά σήματα με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας. Το πρώτο του φορτηγό ήταν ένα μηχάνημα ωφέλιμου φορτίου 2 τόνων που τροφοδοτείται από έναν βενζινοκινητήρα 2 κυλίνδρων. Αυτός ο επιτυχημένος σχεδιασμός κατασκευάστηκε αργότερα κατόπιν άδειας από άλλες εταιρείες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Straker-Squire στην Αγγλία.

Ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του σε ένα πρώτο ομοιόμορφο μοντέλο των 20 HP που μεταφέρει μέχρι δώδεκα επιβάτες στη διαδρομή Braunschweig- Wendeburg, το οποίο λειτούργησε από το δικό του Automobil-Omnibus-Betriebs-Gesellschaft . Τα λεωφορεία Büssing εξυπηρέτησαν σύντομα τις δημόσιες συγκοινωνίες σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο ( ABOAG ), τη Βιέννη και την Πράγα ( Fross-Büssing ) ή το Λονδίνο .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Büssing 5t στρατιωτικό φορτηγό το 1918

Πριν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Büssing άρχισε να κατασκευάζει φορτηγά βαρέως τύπου για το χρόνο. Αυτά τα φορτηγά χαρακτηρίστηκαν από 4 και 6 κυλίνδρους κινητήρες (5 τόνους και 11 τόνους, αντίστοιχα). Το 1914 το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο Büssing A5P αναπτύχθηκε με εντολή του γερμανικού Oberste Heeresleitung. Μετά τον πόλεμο, ο Heinrich Büssing έπρεπε να εισέλθει σε περιορισμένη εταιρική σχέση Kommanditgesellschaft, η οποία μετατράπηκε στην ανώνυμη εταιρεία Büssing AG το 1922. Το 1923, η Büssing εισήγαγε το πρώτο άκαμπτο τριών αξόνων σασί που χρησιμοποιήθηκε στα επερχόμενα μοντέλα και επέτρεψε στην Büssing να οδηγήσει το μερίδιο αγοράς στη Γερμανία σε εμπορικά οχήματα.

1963/1964 Διάταξη τρόλεϊ διατηρούνται στο Μάιν Φρανκφούρτη Μουσείο Μεταφορών.

Ο Büssing NAG χρησιμοποίησε τους κρατουμένους αρκετών ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Braunschweig από το 1944 έως το Μάρτιο του 1945 για δουλεμπόρους. Αυτά τα στρατόπεδα ήταν υποκάμματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme . [1]

Μετά την πολεμική παραγωγή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου συνεχίστηκαν με φορτηγά 5 τόνων και αργότερα 7 τόνων. Το 1950, η επωνυμία της εταιρείας έγινε Büssing Nutzkraftwagen GmbH και η παραγωγή συγκεντρώθηκε σε καρότσια με κινητήρα κάτω από το έδαφος που θα γινόταν η ειδικότητα της εταιρείας. Οι περισσότερες μονάδες ελκυστήρων και όλα τα φορτηγά κανονικού ελέγχου είχαν κάθετες μηχανές, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 υπήρχε μια έκδοση του τρακτέρ μέγιστου βάρους Commodore, του 16-210, ο οποίος είχε ένα οριζόντιο ντίζελ τοποθετημένο κάτω από την καμπίνα μπροστά από τον μπροστινό άξονα, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τοποθετημένο στο μέσο του πλαισίου του οχήματος.

Το 1969, η Büssing ξεκίνησε ισχυρούς δεσμούς με την MAN AG . Η MAN ήταν πελάτης σε μερικά καινοτόμα φορτηγά και εξαρτήματα της Büssing, ενώ προώθησε τη δική της σειρά. Το 1971, ανακοινώθηκε η εξαγορά της Büssing από την MAN. Η MAN άρχισε να χρησιμοποιεί το λογότυπο των λιονταριών στα καινούργια λεωφορεία "MAN-Büssing". Η μοναδική σειρά φορτηγών του Büssing συνεχίστηκε στην παραγωγή με την MAN AG μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η πρώτη απόκτηση για την Büssing ήταν η Mannesmann-Mulag Motoren und Lastwagen AG του Άαχεν.
  • Elbing εργοστάσιο της Automobil Fabrik Kornnick AG.
  • Το 1934, η Neue Automobil Gesellschaft (NAG). Μετά την εξαγορά, η Büssing χρησιμοποίησε το σήμα Büssing-NAG μέχρι το 1950.
  • Η Büssing ανέλαβε το εργοστάσιο Borgward στο Osterholz-Scharmbeck το 1962. Αυτό το εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή στρατιωτικών 4-τόνων 4x4. (Το εργοστάσιο του 1968 πωλήθηκε στην Faun-Werke GmbH)

Καινοτομίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1923: Το Büssing III GL 6 είναι το πρώτο λεωφορείο πλήρους μεγέθους στον κόσμο [2]
  • 1930: Η Büssing άρχισε να κατασκευάζει φορτηγά βαρέως τύπου με κινητήρες ντήζελ
  • 1936: Ο Büssing πρωτοστάτησε στους οριζόντιους κινητήρες ντίζελ
  • Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Büssing παρέδωσε και πάλι στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων αυτοκινήτων 6x4 και 8x8 με σύστημα διεύθυνσης σε όλες τις ρόδες.

Κατασκευή τροχόσπιτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Büssing κατασκευάζει τρόλεϊ μεταξύ 1933 και 1966, παράγοντας περίπου 71 μοντέλα. [3] Οι περισσότερες ήταν για τις γερμανικές πόλεις, αλλά η παραγωγή περιελάμβανε επίσης τρία τρόλεϊ για το Chernyakhovsk, τη Ρωσία, το 1939. τέσσερα για την Κοπεγχάγη, Δανία, το 1940-42. και 14 για τη Λουκέρνη, Ελβετία, το 1965. [3] Στην Τουρκία, το ESHOT μετέτρεψε 21 μοτοσικλέτες Büssing σε τροχόσπιτα το 1962 και το 1968 [3] (αυτά δεν υπολογίζονται στο σύνολο 71 που αναφέρθηκαν παραπάνω). Τουλάχιστον τέσσερα τρόλεϊ Büssing έχουν διατηρηθεί, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μεταφορών της Φρανκφούρτης, στο DE στο Μουσείο Hannoversches Straßenbahn και στο Μουσείο Μεταφορών της ιστορίας στο Ferlach της Αυστρίας. [3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The main camp Büssing and Schilldenkmal is listed as No. 165 Braunschweig in the official German list Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. (Γερμανικά)
  2. Eckermann, Erik (2001). World History of the Automobile. SAE International. σελ. 127. ISBN 9780768008005. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Murray, Alan (2000).