Jahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vesikulkuneuvoa. Jahti on myös elokuva ja suomalainen visailuohjelma.
Moottorikäyttöinen jahti

Jahti (holl. jacht, suom. metsästys) on alun perin tarkoittanut venettä tai laivaa, joka on suunniteltu ja rakennettu kevyeksi ja nopeaksi purjehdusalukseksi, jolla voi kuljettaa tärkeitä henkilöitä vesiteitse. lähde?

Yleiskielessä jahti-sanan merkitys on myöhemmin laajentunut tarkoittamaan purje- tai moottorikäyttöistä alusta (tai edellisten yhdistelmää), jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on laivamatkailu tai purjehduskilpailu. Nykyaikana jahti-sanaa on käytetty eritoten yleellisten, varakkaiden ihmisten omistamiin aluksiin, joilla on usein täysin itsenäinen henkilökunta. Jahdin omistaminen on vakiintunut erityisen arvokkaana statussymbolina 1980-luvulta lähtien. lähde?

Jahdiksi kutsutaan alusta, jolla on oma miehistö[1]. "Superjahdiksi" kutsutaan alusta, joka on yli 30 metriä pitkä[1][2]. "Megajahti" on yli 70 metriä pitkä[1][2], ja yli 90-metriset alukset ovat "gigajahteja"[1][2].

Maailmassa on noin 5 400 superjahtia[1]. Gigajahteja on koko maailmassa satakunta[1][2]. Niistä pisin on 180-metrinen Azzam[3]. Suurten jahtien varustukseen saattaa kuulua esimerkiksi viinikellari, puutarha, helikopterikenttä[4] sekä pienempi 30-jalkainen moottorivene, jolla matkustajat kuljetetaan rannalta laivaan[5].

Gigajahdin rakentaminen maksaa ainakin miljoona dollaria metriltä. Laivan ylläpitokuluihin kuluu vuosittain 10 prosenttia ostohinnasta vastaava summa ja toiset 10% menee pääomakuluihin. Kapteeni maksaa 1000 dollaria vuodessa jokaista laivan pituuden jalkaa kohti. Lisäksi on palkattava insinööri, kokki ja muuta miehistöä yksi jokaista vierasta kohti. Kulujen kattamiseksi omistaja voi vuokrata laivansa osaksi vuodesta. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta jahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Osnos, Evan: The Haves and the Have-Yachts The New Yorker. 15.7.2022. Viitattu 20.8.2022. (englanniksi)
  2. a b c d A superyacht is a terrible asset Financial Times. 26.3.2022. Viitattu 11.8.2022.
  3. Daniel Fisher: German Shipyard Launches World's Largest Private Yacht At 591 Feet Forbes. Viitattu 1.11.2023. (englanniksi)
  4. Laura Clarke: How yachts will look in the future www.bbc.com. Viitattu 1.11.2023. (englanniksi)
  5. a b Daniel Fisher: Yachting's Hidden Costs Forbes. Viitattu 1.11.2023. (englanniksi)
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.