William Stukeley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Stukeley

William Stukeley (7. marraskuuta 16873. maaliskuuta 1765) oli brittiläinen antikvaari ja lääkäri, joka tunnetaan erityisesti Stonehengen ja Avebury Circlen tutkimisesta. Häntä pidetään yhtenä arkeologian perustajana. Stukeley oli Isaac Newtonin hyvä ystävä ja kirjoitti hänestä tämän kuoleman jälkeen elämäkerran. Stukeley kuului vapaamuurareihin.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stukeley syntyi Holbeachissä, Lincolnshiressa. Hänen isänsä oli ammatiltaan juristi. Opiskeltuaan Corpus Christi Collegessa Cambridgessa hän muutti Lontooseen. Siellä hän jatkoi opintojaan lääketieteen alalla St Thomas's Hospitalissa. Vuonna 1710 Stukeley aloitti oman praktiikan Bostonissa Lincolnshiressa, mutta palasi takaisin Lontooseen seitsemän vuotta myöhemmin. Vielä samana vuonna hänet valittiin Englannin tiedeakatemian, Royal Societyn, jäseneksi. Vuonna 1718 hän perusti itse Society of Antiquariesin, toimien yhdeksän vuotta sen sihteerinä.

Stonehenge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stukeleyn Stonehengen tutkimukset ovat historian ensimmäinen yritys määrittää monumentin ikä. Hänen mukaansa rakentajien oli ymmärettävä magnetismia, koska monumentti osoitti kohti magneettista pohjoisnapaa. Stukeley päätyi laskelmissaan tulokseen, että Stonehenge valmistui noin vuonna 490 eaa.; tämä on tuhansia vuosia myöhemmin verrattuna nykytietämykseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta William Stukeley.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William Stukeley
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.