Škocjan-barlangrendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Škocjan-barlangrendszer
Világörökség
Föld alatti folyómeder
Föld alatti folyómeder
Adatok
OrszágSzlovénia
Világörökség-azonosító390
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVII, VIII
Felvétel éve1986
Elhelyezkedése
Škocjan-barlangrendszer (Szlovénia)
Škocjan-barlangrendszer
Škocjan-barlangrendszer
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 45° 40′, k. h. 13° 59′Koordináták: é. sz. 45° 40′, k. h. 13° 59′
A Wikimédia Commons tartalmaz Škocjan-barlangrendszer témájú médiaállományokat.

A Škocjan-barlangrendszer (szlovén nyelven Škocjanske jame) egy mészkő barlangrendszer a Szlovén Paradicsom Szlovénia délnyugati részén húzódik 5 km-nél hosszabb föld alatti szakaszon, 200 méternél mélyebb barlangokkal, sok vízeséssel. A világon itt nyílik az egyik legjobb lehetőség a karsztjelenségek tanulmányozására.

1986 óta a barlangokat az UNESCO a világörökség részeként tartja nyilván.

Ismertető[szerkesztés]

A Reka folyó Velika dolinánál folyik a föld alá, majd további 34 km-t tesz meg a föld alatt egészen az Adriai-tengerig, ahová a Timav folyóval együtt torkollik. A barlangok körüli terület archeológiai szempontból rendkívül gazdag, 10 000 éves leletektől napjaink emlékeiig mindenféle tárgyat rejt itt a föld. Értékes, a bronzkor végéről és a vaskor elejéről származó, a folyó civilizációjának hatását mutató archeológiai leletekre bukkantak a Mušja („Légy”) barlangban, ahol egy barlangtemplomot találtak. Ebben a régióban volt Európa egyik legfontosabb zarándokhelye, ahol a halál utáni élet kultuszát gyakorolták, és kapcsolatba léptek az ősök szellemével.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Škocjanské jeskyně című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]