Bodrogközi kistérség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bodrogközi kistérség egy kistérség volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, központja Cigánd volt. A kistérség egyike a legfiatalabb területi egységeknek: csupán 2004-ben, a kistérségi rendszer legutóbbi módosításakor hozták létre.[1] 2014-ben az összes többi kistérséggel együtt megszűnt.

Települései[szerkesztés]

Alsóberecki Bodroghalom Cigánd Dámóc Felsőberecki
Karcsa Karos Kisrozvágy Lácacséke Nagyrozvágy
Pácin Révleányvár Ricse Semjén Tiszacsermely
Tiszakarád Zemplénagárd

Fekvése[szerkesztés]

A Bodrog és a Tisza közötti alföldi jellegű kistájat északról a Latorca folyó határolja el a szomszédos területektől. Csak déli része tartozik Magyarországhoz.

Története[szerkesztés]

Nevezetességei[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

A KSH adatai szerint 2005-ben e kistérségben volt a legalacsonyabb az egy főre eső éves szja az országban: 30 000 Ft. Ugyanitt a tárgyévben, az országban egyedül a csatornahálózatba bekapcsolt lakások aránya 0% volt. Ezer lakosra 31 vállalkozás jut, ez is országos negatív csúcs. Munkanélküliség: 20,8%, ez az országban a harmadik legrosszabb adat. A KSH a kistérséget az Abaúj–Hegyközi kistérség után, és a Sellyei kistérséget megelőzve Magyarország legelmaradottabbjaként jellemezte 2006-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bodrogközi kistérség stratégiai program és operatív program. Terport.hu. [2013. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 2.)

További információk[szerkesztés]

  • KSH Területi statisztikai évkönyv 2005, id: HVG 2007. nov. 3.

Lásd még[szerkesztés]

Ez a link: A Zempléni Településszövetség leírása a Bodrogközről csak a magyarországi részével foglalkozik a Bodrogköznek.


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]