Cipő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eladásra kínált cipők Londonban

A cipő a lábbelik egyik fajtája.[1]Alapvető feladata az emberi láb védelme a külvilág hatásaival szemben. A cipőknek meglehetősen sok változata alakult ki a rendeltetésük és a viselő társadalmi szerepének függvényében. Talpuk lehet sima, alacsony vagy magas sarkú – az utóbbit a nyugati társadalmak a nőies öltözködés egyik jelképének tartják –, készülhetnek bőrből vagy vászonból is, valamint pl. az edzőcipők lehetnek műanyagból.

Fő részei[szerkesztés]

  • Járótalp – a cipő alját képező felület. Anyaga legtöbbször bőr, műbőr vagy műanyag.
  • Felsőrész – a cipőnek a lábfej felső részéhez illeszkedő külső része. Általában bőr, műbőr vagy ritkábban vászon vagy kötött kelme az anyaga. Többféle szerkezetű is lehet: állhat egyetlen darabból, vagy készülhet több kisebb, akár különböző anyagú és színű összevarrt részből. A cipő díszítéseinek gyakori helye.
  • Fedőtalp – a cipő belső aljzata, közvetlenül a láb alatt helyezkedik el. A legtöbb cipő esetében eltávolítható és kicserélhető. Sokszor előfordul, hogy a lábbelihez mellékelt fedőtalpbélést az egyén különleges igényeinek vagy szükségleteinek megfelelő darabbal helyettesítik (például ortopédiai okokból, vagy a kellemetlen szagok megfékezésére.)
  • Nyelv – cipőnek gyakran szövetből vagy bőrből készült része, amely elválasztja a fűzőket a lábtól. Fő funkciója a láb felsértésének megakadályozása és cipő kényelmének növelése.
  • Bélés – a cipő belsejét alkotó felsőrészbélés.
  • Sarok – a cipő hátsó alsó részét képező erősítés, gyakorlatilag a láb sarkára ható nagyobb nyomások kiállására készül. Lehet magas, hogy a lábbeli viselője magasabbnak tűnjön, illetve sima.

Fajtái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A mai magyar köznyelv hajlamos a cipők fogalmát a lábbelikkel azonosítani, bár azoknál szűkebb értelmű fogalom.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Shoe
A Wikimédia Commons tartalmaz Cipő témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]