Francis Scott Fitzgerald

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Frensis Skotas Ficdžeraldas
angl. Francis Scott Key Fitzgerald
Frensis Skotas Ficdžeraldas, 1937 m.
Gimė 1896 m. rugsėjo 24 d.
Sent Polas, Minesota, JAV
Mirė 1940 m. gruodžio 21 d. (44 metai)
Holivudas, Los Andželas, Kalifornija
Veikla JAV rašytojas
Vikiteka Francis Scott Fitzgerald

Frensis Skotas Ficdžeraldas (angl. Francis Scott Key Fitzgerald; 1896 m. rugsėjo 24 d. Sent Pole, Minesotoje – 1940 m. gruodžio 21 d. Holivude) – JAV rašytojas.

Gyvenimas ir kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1913 iki 1917 m. studijavo Prinstono universitete. Klubo draugų ir visuomenės pripažinimas jam rūpėjo labiau nei mokslai. Universiteto laikraštyje išspausdinti prozos kūriniai, eilėraščiai ir keletas pjesių leido jam išsiskirti iš studentų, tačiau universitetą paliko mokslų nebaigęs. Vėliau dėl asmeninių paskatų užsirašė savanoriu į kariuomenę. Vienoje iš karinių stovyklų Alabamos valstijoje susipažino su būsima žmona Zelda Seir. Baigęs karinę tarnybą, Ficdžeraldas dirbo Niujorke reklaminių tekstų kūrėju, laikraštyje „Saturday Evening Post“ išspausdino keletą trumpų apsakymų. 1920 m. pasirodė pirmasis romanas „Šiapus rojaus“, kuris tuoj pat tapo bestseleriu ir išgarsino 23 metų autorių. Tais pačiais metais pasirodė apsakymų rinkinys, o netrukus – romanas „Gražieji ir pasmerktieji“, kuriame vaizduojama meilės, šeimos sukūrimo ir žlugimo istorija. 1921 m., po dukters Skotės gimimo, šeima persikėlė į Greit Neką (Long Ailendas), daugelio žymių menininkų pamėgtą vietovę ir romano „Didysis Getsbis“ veiksmo vietą.

Literatūrinė sėkmė Ficdžeraldams atnešė didelius honorarus, kuriuos jie taip pat greitai išleisdavo. Jie ir toliau aktyviai dalyvavo Niujorko visuomeniniame gyvenime ir buvo vadinami „svajonių pora“. Visuomenės dėmesį, be kita ko, jie traukė didžiuliais skandalais. 1922 m. išleistuose „Džiazo amžiaus apsakymuose“ Ficdžeraldas, nors ir priklausydamas aukštuomenės luomui, tiksliai ir objektyviai aprašė jį supančius žmones, tuo pačiu dar sykį patvirtindamas rašytojo, sugebančio geriausiai aprašyti savo kartą, vardą. Pagal žymiausią romaną „Didysis Getsbis“ 1926 m. Brodvėjuje buvo pastatyta pjesė, o tais pačiais metais – ir Herberto Brenono filmas.

Nuo trečiojo dešimtmečio vidurio Ficdžeraldai gyveno Europoje – daugiausia Prancūzijoje, Rivjeroje ir Paryžiuje. Deja, jų gyvenimas vis prastėjo ir finansiniu, ir sveikatos požiūriais. 1934 m. pasirodęs romanas „Švelni naktis“ susilaukė įvairių vertinimų. 1937 m. Ficdžeraldas debiutavo kaip scenarijaus autorius Holivude. Scenarijaus veiksmo vieta ta pati kaip ir nebaigto romano „Paskutinis magnatas“.

Frensis Skotas Ficdžeraldas mirė nuo infarkto. Pagal „Didįjį Getsbį“, 1974 m. buvo pastatytas dar vienas filmas (rež. Džekas Kleitonas, vaid. Robertas Redfordas). 2008 m. buvo pastatyta dar viena ekranizacija pagal to paties pavadinimo apsakymą „The Curiuos Case of Benjamin Button“ (1922 m.) (rež. David Fincher, vaid. Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton).

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo