Harry Potter and the Forbidden Journey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Potter and the Forbidden Journey
Exterieur
Algemene informatie
Locatie Vlag van Verenigde Staten Islands of Adventure
Vlag van Japan Universal Studios Japan
Vlag van Verenigde Staten Universal Studios Hollywood
Vlag van China Universal Studios Beijing
Themagebied The Wizarding World of Harry Potter
Soort attractie Simulatordarkride
Bouwer(s) KUKA
Status Geopend
Thematisering en muziek
Thema Wereld van Harry Potter
Eigenschappen
Topsnelheid 37 km/u
Ritduur 4 minuten
Aantal voertuigen 47
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 4 personen/voertuig

2880 Mensen per uur

Wachtrij
Snelpas Universal Express
Single riders-rij Aanwezig
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Harry Potter and the Forbidden Journey (Nederlands: Harry Potter en de verboden reis) is een simulatordarkride in de Amerikaanse attractieparken Islands of Adventure, Universal Studios Hollywood, het Japanse Universal Studios Japan en het Chinese Universal Studios Beijing en staat in het themagebied Wizarding World of Harry Potter. In 2011 won de attractie een Thea Award.[1]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie opende voor het eerst in 2010 in Universal's Islands of Adventure. Vier jaar later volgde Universal Studios Japan. In 2016 kreeg de darkride ook een plek in Universal Studios Hollywood. Op 20 september 2021 opende de darkride tegelijk met de rest van het park in Universal Studios Beijing.[2]

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Wachtrij[bewerken | brontekst bewerken]

De wachtrij van de darkride is een attractie op zich. De wachtrij loopt door diverse ruimtes van het kasteel. In deze ruimtes zijn diverse scènes nagemaakt uit de Harry Potter films zoals het kantoor van Perkamentus, diverse schoollokalen en de kas van professor Stronk. Er wordt in de diverse ruimtes gewerkt met schermen waarop personages getoond worden. De personages worden gespeeld door de acteurs die ook een rol hadden in de films van Harry Potter. De wachtrij eindigt bij de Sorteerhoed die de veiligheidsinstructies opleest. Het station van de attractie is een station met loopbanden, de voertuigen rijden met een lage snelheid door het station.

Rit[bewerken | brontekst bewerken]

Het transportsysteem van de attractie is een robotarm op wielen (robocoaster). Het is de eerste attractie ter wereld waarbij dit transportsysteem toegepast wordt. De robotarm kan in alle richtingen draaien, waardoor de belevenis wordt gecreëerd dat bezoekers daadwerkelijk vliegen. De voertuigen hebben geen constante snelheid, de maximumsnelheid 37 km/u en er worden tijdens de rit geen inversies gemaakt. Tijdens de rit rijden bezoekers langs diverse scènes uit de Harry Potter films zoals door de kasteelgangen van Zweinstein. Ook staan er diverse animatronics langs het traject opgesteld zoals die van een draak. Tijdens de rit krijgen bezoekers ook korte films te zien. De voertuigen van de attractie rijden hiervoor een bolvormig scherm in. Tijdens de korte films bewegen de voertuigen mee op de bewegingen in de film.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het ontwerp van het exterieur van de darkride is zoveel mogelijk geprobeerd om het kasteel van Zweinstein na te bouwen. In feit is dit slechts een klein deel van het exterieur en bevindt de daadwerkelijke attractie zich onder het kasteel in een grote loods die voor het zicht gedeeltelijk gecamoufleerd is met rotsformatie met daarop het kasteel. In werkelijk bestaat het kasteel uit een staalconstructie waaromheen de decoratie is aangebracht.

Zie de categorie Harry Potter and the Forbidden Journey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.