Internet forum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Forum.

Internet forum je poseban web sajt na kojem korisnici (surferi) mogu raspravljati o određenim temama. Internet forumi se često nazivaju i web forumi ili samo forumi.

Softverske karakteristike[uredi | uredi kod]

Po softverskom ustroju, postoje forumi koji omogućuju objavljivanje postova anonimno, dok postoje i oni na koje se treba registrirati u obliku željenog korisničkog imena i lozinke (ukoliko već nije zauzeto). Forumski softverski paketi dostupni su na Internetu i zapisani su u različitim programskim jezicima, najčešće su to PHP, Perl, JAVA i ASP.najaca armija VII-2

Administratori i moderatori[uredi | uredi kod]

Osoba koja ima ulogu administratora na forumu ima mogućnost uređivanja, brisanja ili nekog drugačijeg modificiranja već objavljenih postova. Također mogu dati ban, odnosno zabraniti sudjelovanja na forumu na određeno vrijeme zbog nepridržavanja pravila foruma, mogu izbrisati korisnike te ih stvoriti. Uloga moderatora je da pomaže administratoru te uglavnom ima iste ovlasti kao i administrator (naravno, u manjoj mjeri). Najvažniji razlog postojanja administratora i moderatora je održavanje reda na forumu i upozoravanje korisnika o pridržavanju kućnog reda.

Članovi i korisnici[uredi | uredi kod]

Članovi foruma mogu objavljivati postove, mijenjati iste, otvarati nove topic-e te mijenjati svoje postavke. Na većini foruma, korisnici uz svoje ime obično imaju malu sliku koja se naziva avatar. Također mogu primati i slati privatne poruke ostalim korisnicima. U određenim slučajevima daje im se mogućnost brisanja vlastitog topica ili posta. Često korisnici koriste i potpise- najčešće riječi ili slike koje se pojavljuju na kraju svakog posta koji objave.

Organizacija foruma[uredi | uredi kod]

Forumi mogu biti različitih stilova. Uobičajeni forumi sadrže poveznice koje vode do podforuma. U svakome se podforumu nalazi mjesto za objavljivanje posteva, a novi se topic-i nalaze na vrhu, sa posebnim upozorenjem o njihovoj aktivaciji. Isto tako, mnogi forumu na vrhu liste topic-a sadrže važne obavijesti. Oni topic-i u kojima se često odgovara, smješteni su pri vrhu, dok se oni u kojima se nalazi tek pokoji odgovor nalaze na dnu.

Usporedba s ostalim Web aplikacijama[uredi | uredi kod]

Razlika između foruma i elektroničkih mail lista je u tome što mail liste automatski šalju nove poruke pretplatnicima, dok je kod foruma potrebno samostalno posjetiti tu stranicu te pročitati poruku. Također, postoji mogućnost obavještavanja e-mailom o odgovaranju drugih korisnika na vaš post. Za pristupanje forumu potreban je samo Web preglednik, dok su za neke aplikacije potrebni posebni programi koji omogućuju čitanje vijesti s različitih stranica. Za razliku od blogova, forumi dopuštaju svakome da započne novi razgovor, ili sudjeluje u jednom. Forumi se razlikuju i od chat soba zato što sudionici ne moraju biti spojeni na Internet u isto vrijeme.

Internet forum na Wikipediji[uredi | uredi kod]

I Wikipedija, odnosno njena različita izdanja, kao i drugi wikiprojekti, imaju vlastite forume koji obično imaju različite naziva. Na ovoj Wikipediji se forum naziva Pijaca.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Popularni forumi u Srbiji: