Tatranské múzeum doktora Tytusa Chałubińského v Zakopanom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova Tatranského múzea v Zakopanom
Herbár vytvorený lekárom Tytusom Chałubińským so vzorkami machov rastúcich v Tatrách
Rekonštrukcia tzv. bielej izby z typickej tatranskej drevenice v expozícii Tatranského múzea

Tatranské múzeum doktora Tytusa Chałubińského v Zakopanom (poľ. Muzeum Tatrzańskie im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem) je múzeum histórie, kultúry, prírody a etnografie poľských Tatier, ktoré vzniklo v roku 1889. Pomenované je po lekárovi a milovníkovi tatranskej prírody Tytusovi Chałubińskom (1820 – 1889), ktorý daroval múzeu svoje herbáre a zbierku minerálov, ako aj pozemok, na ktorom dnes stojí hlavná budova. Sídlo múzea sa nachádza v juhopoľskom meste Zakopané.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum bolo založené Spoločnosťou Tatranského múzea (Towarzystwo Muzeum Tatrzańskiego) v roku 1889 a patrí medzi najstaršie regionálne múzeá v Poľsku. Medzi hlavných zakladateľov patrili varšavský podnikateľ Adolf Scholtze (1833 – 1914), lekár Ignacy Baranowski (1833 – 1919) a lekár Władysław Maryan Florkiewicz (1834 – 1902).

Hlavná budova múzea, s adresou na ulici Krupówki č. 10, do dnešných čias slúži svojmu účelu. Budova bola navrhnutá v roku 1913 architektmi Stanisławom Witkiewiczom a Franciszkom Mączyńskim. Dostavaná bola až v roku 1924. Budova je pekným príkladom tehlovo-kamennej architektúry z prelomu 19. a 20. storočia, typickej pre oblasť Zakopaného. Stavebný materiál bol darovaný grófom Władysławom Zamoyskim (1853 – 1924), ktorý bol členom Spoločnosti Tatranského múzea. Po prvej svetovej vojne na dostavbu budovy poskytla pôžičku Maria Curieová-Skłodowská. V roku 1949 bolo múzeum premenené na národné múzeum. Múzeum má vlastnú knižnicu, ktorá obsahuje okolo 30 000 zväzkov. Nepravidelne tiež vydáva periodikum „Rocznik Podhalański“.

Okrem hlavnej budovy na ulici Krupówki č. 10 v Zakopanom má Tatranské múzeum v meste ešte šesť ďalších budov a štyri ďalšie objekty v lokalitách Czarna Góra, Jurgów, Chochołów a Łopuszna.

Expozícia a zbierkový fond[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotlivé časti múzea obsahujú zbierkové predmety, ktoré sa dotýkajú najmä geológie, fauny, flóry, histórie, kultúry a každodenného života obyvateľov poľskej strany Vysokých Tatier (teda oblasti Podhalia). Etnografická kolekcia Tatranského múzea je jednou z najväčších v Poľsku a obsahuje približne 10 750 predmetov. Zbierkový etnografický fond obsahuje najmä ľudové umelecké výrobky, historické odevy, nábytok a predmety bežne používané z domácnostiach.

V hlavnej budove múzea sa nachádza expozícia dejín poľských Tatier so zameraním na osídlenie Podhalia a dejiny mesta Zakopané, ktoré bolo jeho prirodzeným centrom. Expozícia obsahuje najmä fotografie, archívne dokumenty a publikácie.

Etnografická expozícia prezentuje aj zaujímavé interiéry typických goralských dreveníc z konca 19. storočia, ktoré boli typické pre región Podhalia. Etnografická expozícia približuje každodenný život Goralov v týchto drevených domoch, ktoré mali dve hlavné izby: „bielu“, v ktorej sa spávalo, a „čiernu“, ktorá bola kuchyňou a zároveň sa v nej stolovalo. Čierne zafarbenie stien bolo spôsobené dymom z otvoreného ohniska.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]