Абисинска мачка

С Википедије, слободне енциклопедије
Абисинска мачка
Земља порекла
Египат
Стандард(и) расе
FIFeстандард
CFAстандард
TICAстандард
AACEстандард
ACFAстандард
ACFстандард
CCAстандард

Абисинска мачка је раса домаће мачке за коју се претпоставља да је најстарија раса која је припитомљена и да је потомак свете египатске мачке [1], мале главе, великих ушију, бадемастих очију и дугог витког тела. Први примерци ове расе стигли су у Европу око 1800. године из Абисиније, по чему је и добила име.

Абисинска мачка има изузетно лепо крзно агути боје, тело је средње величине, ноге су у пропорцији са телом. Полудугодлаки абисинац је сомалска мачка.

Порекло[уреди | уреди извор]

Порекло имена везује се за Абисинију (данашњу Етиопију), будући да је у осмој деценији 19. века донета у Европу управо из тих крајева. У том периоду појављују се и први писани извештаји о овој раси мачака. Ипак, савремена генетичка истраживања указују на чињеницу да абисинска мачка порекло води не из Африке, већ из Југоисточне Азије, а ова теорија потврђује се и чињеницом да су примерци абисинске мачке, изложени у Холандији још 30-тих година 19. века допремљени из Индије.

Изглед[уреди | уреди извор]

Абисинска мачка је мачка средње величине, чија тежина варира од 2,5 до 4,5кг. Крзно ове врсте је густо и дуж длаке је распоређено више боја, што се назива агути длаком и подразумева светлију боју при корену длаке док је на врху длака тамнија. Може бити бакарно црвена, сребрно сива сиво смеђа или црвенкасто смеђа.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Т. Дамњановић, Мачка, БМГ, Беград, (1996). стр. 171.
  2. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 8. ISBN 86-331-2075-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]