Википедија:Онлајн Еду Вики камп 2020

С Википедије, слободне енциклопедије

Онлајн Еду Вики камп је тродневни догађај који ће бити одржан 24, 25. и 31. октобра 2020. године путем платформе ZOOM. Камп окупља добровољце који су заинтересовани да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током програма учесници ће имати прилику да сазнају на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство. Радећи заједно, у тимском духу, унапређиваће вештине које ће им помоћи да побољшају своју комуникацију, начин писања, преговарања и сл., а које могу искористи приликом остваривања сарадње са професорима на факултету или у другим образовним институцијама.

Онлајн Еду Вики камп је први догађај такве врсте, с обзиром на то да је Викимедија Србије претходне четири године организовала кампове широм Србије. Подстакнути новонасталом здравственом ситуацијом и бринући о здрављу учесника наших пројеката, одлучили смо да ове године искористимо нове технологије и да камп буде одржан у онлајн окружењу. Надамо се да ћемо управо због тога ове године, више него икада, окупити младе и свестране учеснике који су мотивисани да уче и усавршавају се упркос препрекама и изазовима које нам се тренутно намећу, исто као што смо и ми мотивисани да не пропустимо прилику да одржимо Еду Вики камп и ове године.

Програм онлајн Еду Вики кампа биће разноврстан и обухватиће упознавање са идејом слободног знања, применом Википедије у настави, Вики амбасадорима, уређивањем Википедије и писањем пројеката.

Напомена: Имајте у виду да се у ноћи између суботе и недеље завршава летње рачунање времена, чиме се време помера за један сат уназад (са 03:00 на 02:00), па се прилагодите томе.

Субота, 24. октобар

Сатница Активност Предавач
11:00 - 11:45 Представљање програма и упознавање Небојша
11:45 - 12:30 Викимедија Србије Горана
12:30 - 13:15 Образовни програм Викимедије Србије Небојша
13:15 - 13:30 Пауза
13:30 - 14:00 Корисничка права на Википедији Миљан
14:00 - 15:00 Вики амбасадори Теодора
15:00 - 15:30 ЦЦ лиценце и Викимедијина Остава Горана
15:30 - 15:45 Пауза
15:45 - 16:30 Радионица уређивања Википедије Лука

Недеља, 25. октобар

Сатница Активност Предавач
11:00 - 14:00 Писање чланака под менторством Небојша, Миљан, Теодора
14:00 - 15:30 Радионица о Мини пројектима Ивана

Субота, 31. октобар

Сатница Активност Модератор
11:00 - 13:30 Презентовање пројеката Небојша
13:30 - 14:00 Додељивање награда за најбоље написан пројекат и најбоље написан чланак, затварање кампа Небојша

Шта добијају учесници?[уреди | уреди извор]

  • Искуство у писању чланка на Википедији уз индивидуалну подршку ментора
  • Прилику за информисање о могућностима примене Википедије у образовању
  • Прилику за ангажовањем на занимљивим и креативним пројектима Викимедије Србије
  • Искуство у тимском писању пројеката, од којих ће најбољи бити награђени
  • Остваривање контакта са младим тимом Вики амбасадора и прилику да будете део тог тима
  • Могућност да упознају и да се друже са вршњацима који имају слична интересовања
  • Сертификат о учешћу

Пријављивање[уреди | уреди извор]

Догађаји Викимедије Србије су отворени за све добровољце, али будући да је камп посвећен учесницима који намеревају да се укључе у тим образовног програма, предност ће имати ученици завршне године средњих школа и студенти. Од учесника се очекује активно учешће. Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем овог формулара до 30. септембра 2020. године. Учешће је бесплатно за све учеснике. Са онима који уђу у ужи круг, биће организован онлајн интервју. Сви учесници су у обавези да током интервјуа и кампа имају уређај са камером и микрофоном како бисмо обезбедили активно учешће свих учесника.

За сва питања нам се можеш обратити мејлом на nebojsa.ratkovic@vikimedija.org или телефоном на 060/7454771.

Учесници[уреди | уреди извор]

О Викимедији[уреди | уреди извор]

Викимедија Србије већ 15 година развија Образовни програм са циљем да се студенти и ученици упознају са Википедијом и другим вики пројектима слободног знања и активно раде на њиховом обогаћивању. Остали циљеви су: техничка обука студената за коришћење Википедије, ширење информација о слободном знању и представљање Википедије у академским круговима. Поред образовних пројеката, Викимедија Србије реализовала је два интернационална кампа са Викимедијанцима и Википедијанцима из Мађарске и из Бугарске. Захваљујући свим до сада одржаним камповима, Викимедија Србије је добила више од 10 Вики амбасадора и преко 20 волонтера који су помогли развијање Образовног програма. Такође, поједини учесници кампова су имали прилику да буду ангажовани као стажисти на ГЛАМ програму.

Википедија, највећи колаборативни пројекат на свету, уређује се на око 300 језика. Будући да смо сви окупљени око исте идеје слободног приступа знању и образовању, заједнички спроводимо Викимедијине пројекте са истим ентузијазмом.