Diskussion:Vridmoment

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Förstår knappt något som står där :P .. Skulle någon kunna förklara lite tydligare?


Jag håller med!


Helt obegripligt!!!

Alltså, hävarmens längd gånger kraften som man trycker med = Vridmoment =) Men är Vridmomentet själva rörelsen?

vridmomentet beskriver vad som händer när du utför rörelsen. ungefär..'¨

Vilken rörelse?? Fram/bak?? Fullkomligt obegripligt!!!!

Maskinläran behöver motiveras bättre[redigera wikitext]

Från artikeln:

För att beräkna ett visst vridmoment hos en förbränningsmotor med hjälp av effekten och varvtalet används formeln: . Denna formel behöver få både en referens och en motivering. Byt kW mot W, och vi får: . Varför denna skillnad om 4,5 %? Gäller det för förbränningsmotorer, eller alla motorer? Med eller utan växel? Vilken enhet används för varvtalet? ¨ Och när kom förbränningsmotorer in i bilden?? Vad har växlar med detta att göra??? Vad har varvtal med detta att göra??? På vilket sätt har detta plötsligt med bilmotorer att göra???

Vad försöker man förklara? Ett vridningstillstånd typ en tennisracket?


Från engelsspråkiga artikeln: :,

Artikeln bör även klargöra vad som händer med vridmomentet en växel används. Jag tror att växlen påverkar vridmomentet omvänt proportionellt mot utväxlingen. Det skulle antyda att vridmomentet på en bilmotor anges före växellådan. Artikeln bör klargöra varför man är intresserad av vridmomentet i en bilmotor.

Du vet något vi inte förstår. Utväxling före bilmotor?? Sjuk artikel...

--HelgeStenstrom 13 juli 2009 kl. 21.39 (CEST)[svara]


Talet 9550 kommer dels från omräkningen från W till kW, dels från omräkningen av vinkelhastigheten radianer/sekund till varv/minut och ser så här:

Det går 1000 W på 1 kW, 60 sekunder på 1 minut och 2 pi radianer på ett varv. Detta ger: 1000*60/(2*pi)=9549,3.... som kan avrundas till 9550.

Talet 9550 är allmängiltigt och gäller alla typer av motorer med en axel oavsett energikälla. Elmotorer, vattenturbiner, vindkraftsturbiner, ångturbiner, förbränningsmotorer och ångmaskiner är exempel på olika motorer.

Talet 0,955 har ett decimalfel och skall vara 9,55 (9550/1000=9,55). /Totteb (disk) 20 augusti 2013 kl. 00.34 (CEST)[svara]

FEL! SI-enheten kan omöjligt vara Newtonmeter eftersom att Newton inte är en SI-enhet... Lämnar det dock till någon annan att fixa denna värdelösa artikel eftersom att någon jävla riggwelter inte kan fysik och ändrar allt jag skriver... 85.225.33.230 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Newton är en härledd SI-enhet. Det finns massor av sådana. Med ditt resonemang skulle vridmoment inte heller ha någon SI-enhet.
andejons 13 februari 2011 kl. 20.08 (CET)[svara]
Frågan är kanske om en enhet skall anges som "härledd SI-enhet" (när den är det) eller enbart "SI-enhet"... Svjo 13 februari 2011 kl. 23.14 (CET)[svara]
Det väsentliga för mig med uttrycket "SI"-enhet är att det inte är en imperiell enhet eller en cgs-enhet. SI-enheter är SI-enheter, oavsett om de är härledda eller grundläggande.
andejons 14 februari 2011 kl. 08.42 (CET)[svara]

Jag saknar en lista över alla olika enheter för vridmoment som finns förutom Nm och hur man räknar om dessa. Exempelvis "in. lb" och "ft. lbs"