Elçiler (tablo)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elçiler (tablo)
Sanatçı Hans Holbein
Yıl 1533
Tür Meşe üzerine yağlı boya
Boyutlar 207 cm × 209.5 cm (81 in × 825 in)
Konum National Gallery, Londra

Elçiler (İngilizce: The Ambassadors), Alman ressam Hans Holbein tarafından 1533 yılında yapılmış tablodur. Tablo, Holbein'ın en çok bilinen eseridir. Alt kısmında bulunan, şekli bozulmuş ve ancak belirli bir açıda bakıldığında ne olduğu anlaşılabilen bir kafatası figürü ile oldukça ilgi çeken ve tanınan eser; Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.[1]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabloda, iki kişi kolları yanlarındaki masanın üzerinde olacak şekilde resmedilmiştir. Bu iki kişiden soldaki; Fransa'nın o dönemki Londra elçisi Jean de Dinteville, sağdaki ise Fransa'da bir bölge olan Lavaur'un piskoposu Georges de Selve'dir. Selve de tıpkı Dinteville gibi çeşitli elçilik görevlerinde bulunduğundan tablonun adının "Elçiler" olması oldukça normaldir.

Bu tablodan hareketle daha sonraları Holbein halısı olarak anılan bir erken dönem Türk halısı.

Tabloyu tamamen dolduracak şekilde duran elçilerin ortasında bir masa bulunmaktadır. Masa üzerinde farklı amaçlarla kullanılan araç-gereçler, farklı ülkelerden getirilen eşyalar ve farklı şeyleri sembolize eden eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyalar ve araç-gereçlerden masanın üst bölümünde bulunanları; bir gökküre, silindir güneş saati, ekvatoral güneş saati, zamanı ölçmek için kulanılan bir çeyrek daire şeklinde iletki, yatık duran çok yüzlü bir güneş saati, gök cisimlerinin yerinin bulunması için kullanılan bir torquetum, masanın üstünde serili bir erken dönem Türk halısı (daha sonra Holbein halısı olarak anılmıştır.); masanın alt bölümünde bulunanları ise; bir yerküre, Peter Apian'ın yazmış olduğu bir aritmetik kitabı, bir teli kopmuş lavta ve Martin Luther'e ait bir ilahi kitabıdır.

Resimdeki diğer ayrıntılar ise, sol üst köşede bulunan bir yarım haç figürü, Dinteville'nin hançerinin kılıfındaki işlemelerde yazan "AETAT/IS SV Æ 25" ve elçinin 1533'te 25 olan yaşını belirten yazı ve Selve'nin sağ kolunun altındaki kitabın sayfalarında yazan "AET. SV Æ/ 29" elçinin 1533'te 29 olan yaşını belirten yazdır. Bunların dışında masanın alt tarafında şekli bozulmuş bir kafatası figürü bulunmaktadır.

Kafatası figürü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafatası figürünün doğru açıdan bakıldığındaki görünümü

Resme düz olarak bakıldığında ne olduğu anlaşılmayan bu kafatası, tabloya bir ilginçlik katmış ve Hans Holbein'a ün kazandırmıştır. Rönesans döneminde resimlerde yeni yeni kullanılmaya başlanan perspektif, bu tabloda ustalıkla kullanılmıştır. Holbein'ın özel hesaplamalarla yaptığı bu figür, ancak belirli bir açıda bakıldığında anlaşılmaktadır. Bu kafatasının neden resime yerleştirildiği ve neden bu şekilde yapıldığı bilinmemektedir. Bu kafatası üzerine oluşturulan teorilerden bazıları; tablonun bir merdivene yerleştirilecek olması ve tabloya bakanın aniden kafatasını görerek etkilenmesinin amaçlanması, tablonun vanitas düşünce veya "Memento mori" felsefesi ile yapılarak kafatasının ölümü temsil etmesi[2] ve ölümün gizemini belirtmek amacıyla şeklinin değiştirilmiş olarak yapılmasıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Ambassadors". 30 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  2. ^ "Ölüm'ün –E hâli (1): Heykel". 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017.