Eugène Flandin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugène Flandin
DoğumJean-Baptiste Eugène Napoléon Flandin
15 Ağustos 1809(1809-08-15)
Napoli
Ölüm29 Eylül 1889 (80 yaşında)
Tours, Fransa
MilliyetFransız

Jean-Baptiste Eugène Napoléon Flandin (15 Ağustos 1809, Napoli - 29 Eylül 1889, Tours), Fransız oryantalist, ressam, arkeolog ve siyasetçi. Flandin'in arkeolojik çizimleri ve askeri resimleri, müze yetkilileri tarafından sanatsal resimlerinden daha değerli kabul edilmiştir. Manzara resimleri, İran'daki anıtları çizdiği resimler ve 1839-41 yılları arasında mimar Pascal Coste ile yaptığı geziler sırasında resmettiği sosyal hayat temalı eserleri, en ünlü çalışmalarındandır. İran'ın 19. yüzyılın ortalarındaki uluslararası siyaseti hakkındaki gözlemleri, günümüzde de kullanılmaktadır.

İran'a ilk gezisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1839'da Coste ile birlikte Institut de France'den ödül alan Flandin, onunla birlikte İran'ın Comte de Sercey [fr] elçiliğinde çalışmaya başladı (1839–41). De Sercey'deki görevlerinden ayrılan ikili, çok sınırlı mali imkan ve maaşla İsfahan'a (31 Mayıs 1841) gitti. Yol üzerinde sırasıyla Hemedan, Kengaver, Bisütun, Ḥolwān'dan geçtiler. İsfahan'ın ardından Şiraz ve Basra Körfezi'ne (Būšehr) ulaşan ikili, Şiraz, İsfahan ve Kāšān üzerinden Tahran'a döndü. Daha sonra Tebriz'e giden ikili, çok kötü sağlık şartları nedeniyle Trabzon veya Tiflis'ten dönmeyi planladıkları geri dönüş rotalarını değiştirerek Kürdistan bölgesinden geçen Tebriz-Bağdat rotasını kullandılar. Tiflis ve Trabzon'a ise Bağdat üzerinden gittiler. Flandin'in bu yolculuktaki cesareti, onun şiddetli mizacını da not eden Coste tarafından övülmüştür (Notlar I, s. 162 f., 367 f.). Zaman çizelgeleri ve çalışmaları katı bir şekilde organize edilmişti. Flandin, Fransa'ya döndükten sonra Légion d'honneur nişanıyla ödüllendirildi.

Arkeolojik çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Persepolis'teki eserin 19. yüzyılda yeniden yapılması, Flandin ve Pascal Coste.

Paul-Émile Botta (1802–70), 1843 yılının Mart ayında, Ninova bölgesini araştırdıktan sonra, günümüzde Horsabad olarak bilinen Asurluların başkenti Dur-Şarrukin'i keşfetti. Botta bu keşifle Ninova'nın asıl yerini yanlış anladı (Asur-Babil çivi yazısı henüz deşifre edilmemişti). Flandin ekim ayında, kazılan kalıntıları ve yazıtları çizmek için Académie des yazıtlar et belles-lettres tarafından Botta'nın yerine atandı. Ayrıca Ekim 1844'te sona eren kazılara da katıldı.

Yazılarının önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Flandin'in Voyage en Perse adlı eseri, birçok öncülü olmasına rağmen hem metni hem de çizimleri nedeniyle, özellikle erken dönem Kaçar İran'ı için önemli bir kaynak olmaya devam etmektedir. Eserde, tarih, arkeoloji, sanat, mimari, coğrafya, sosyal ve saray hayatı, kraliyet ve taşra idaresi, askeri teşkilat vb. konularda çok sayıda değerli gözlem yer almaktadır. Flandin güzergahlarını dikkatlice not etmiştir. Açıkça tanımlanmış noktalar arasındaki uzaklıkların tablosu, "bir atın normal temposunda gittiği zaman" cinsinden verilmiştir.[1]

Trabzon'daki Kalepark harabesinin çizimi, Eugène Flandin

Pek çok yetenek ve mesleki beceriye (klasik, askeri ve oryantalist resim; arkeolojik çizim; yazma ve raporlama; askeri ve sivil idare) sahip olduğu iddia edilen Flandin, çok değerli kabul edilen gözlemler, açıklamalar ve resimler sunmuştur. İran üzerine yazılmış, özellikle de Kaçar dönemini ele alan eserlerde, onun çizimleri yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Voyage en Perse, Itinéraire, I, pp. 505-8

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]