Peder Severin Krøyer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
P. S. Krøyer
Özportre, 1897
Genel bilgiler
UyrukDanimarkalı

Peder Severin Krøyer (Danca: [ˈPʰe̝ːðɐ ˈse̝vəˌʁiˀn ˈkʰʁʌjˀɐ] ; 23 Temmuz 1851 - 21 Kasım 1909), profesyonel olarak PS Krøyer olarak bilinen, Danimarkalı bir ressamdı.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Laurits Tuxen tarafından Peder Severin Krøyer'ın portresi

Yetişmesi ve ilk eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Krøyer, 23 Temmuz 1851'de Norveç'in Stavanger kentinde Ellen Cecilie Gjesdal'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Gjesdal'ın kız kardeşi Bertha Cecilie (1817 doğumlu) ve kayınbiraderi Danimarkalı zoolog Henrik Nikolai Krøyer tarafından annesinin ona bakmaya uygun olmadığına karar verildikten sonra büyüdü. Krøyer, kısa bir süre sonra koruyucu ailesiyle birlikte yaşamak için Kopenhag'a taşındı. Dokuz yaşında özel vesayet altında sanat eğitimine başladıktan sonra ertesi yıl Kopenhag Teknik Enstitüsüne kaydoldu.

1870'te 19 yaşındayken Krøyer çalışmalarını Danimarka Kraliyet Sanat Akademisi'nde (DancaDet Kongelige Danske Kunstakademi ), Frederik Vermehren ile çalıştığı yerde çalışmalarını tamamladı. 1873'te kendisine altın madalya ve burs verildi.

İlk kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalça, Kalça, Yaşa!, 1888

Ressam olarak ilk resmi çıkışı 1871'de Charlottenburg'da bir arkadaşı, ressam Frans Schwartz'ın portresiyle oldu. Hayatı boyunca Charlottenburg'da düzenli olarak sergilendi.

1874'te Heinrich Hirschsprung, ilk resmini Krøyer'den satın alarak uzun süreli bir himaye kurdu. Hirschsprung'un sanat koleksiyonu Kopenhag'daki Hirschsprung Müzesi'nin temelini oluşturur.

Seyahatleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1877 ile 1881 arasında Krøyer, Avrupa'da yoğun bir şekilde seyahat etti, sanatçılarla tanıştı, sanat eğitimi aldı ve becerilerini ve bakış açısını geliştirdi. Paris'te kaldı ve Léon Bonnat'ın yanında çalıştı ve şüphesiz şu çağdaş izlenimcilerin etkisi altına girdi - Claude Monet, Alfred Sisley, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir ve Édouard Manet.

Hayatı boyunca seyahat etmeye devam etti, sürekli olarak yabancı sanatçılardan ve kültürlerden ilham aldı. Hirschsprung, ilk seyahatlerinde maddi destek sağladı ve Krøyer bu süre boyunca Danimarka'da sergilemeye devam etti.

Krøyer 'in Skagen'e gelişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Gustav Fischer : PS Krøyer şövale boyama Boys bathing, 1893

1882'de Danimarka'ya döndü. O zamanlar Danimarka'nın kuzey ucundaki ücra bir balıkçı köyü olan Skagen'de haziran-ekim aylarını geçirdi, yerel yaşamdan temalar ve oradaki sanat topluluğunun resimlerini boyadı. Skagen'de gelişen sanat ve edebiyat sahnesiyle ilişkilendirilmeye devam edecekti. Skagen'deki diğer sanatçılar arasında yazarlar Holger Drachmann, Georg Brandes ve Henrik Pontoppidan ile sanatçılar Michael Ancher ve Anna Ancher vardı.

Krøyer, vaktini yaz boyunca Skagen'de kiralık evlerde, Kopenhag'da görevlendirilmiş büyük portreleri üzerinde çalıştığı bir kış dairesinde ve ülke dışına seyahatleri arasında geçirdi.

Krøyer ve Marie[değiştir | kaynağı değiştir]

1888'de Paris'e yaptığı bir gezide Kopenhag'da tanıdığı Marie Martha Mathilde Triepcke ile karşılaştı. Aşık oldular ve bir yıldırım aşkının ardından 23 Temmuz 1889'da ebeveynlerinin Almanya'daki evinde evlendiler. Aynı zamanda bir ressam olan Marie Krøyer, Skagen topluluğuyla ilişkilendirildi ve evliliklerinden sonra Krøyer'in resimlerinde sık sık yer aldı. Çiftin Ocak 1895'te doğan Vibeke adında bir kızı vardı. Uzun bir ayrılığın ardından 1905'te boşandılar.

Krøyer'in görme yeteneği, hayatının son on yılında tamamen kör olana kadar onu yavaş yavaş yüzüstü bıraktı. İyimser biri olarak, sağlık engellerine rağmen neredeyse sonuna kadar resim yaptı. Aslında, son başyapıtlarından bazılarını yarı körken resmetti, çalışan bir gözündeki görme yeteneğinin diğer gözünün kaybıyla daha iyi hale geldiği şakasını yaptı.

Krøyer, 1909'da Skagen'de, sağlık durumunun yıllarca bozulmasından sonra 58 yaşında öldü. Ayrıca, akıl hastalığı nöbetleri nedeniyle hastanelere de girip çıktı.

İşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Anna Ancher ve Marie Krøyer ile Skagen'in Güney Sahilinde Yaz Akşamı, PS Krøyer, 1893

Krøyer'in en çok bilinen ve en sevilen eseri, Anna Ancher ve Marie Krøyer ile Skagen'in Güney Sahilinde Yaz Gecesi (DancaSommeraften ved Skagen Sønderstrand med Anna Ancher og Marie Krøyer ), 1893. Hem sahilde rekreasyon hayatını (yıkananlar, bebek arabaları) hem de yerel balıkçıları içeren birçok plaj sahnesi çizdi.

Başka bir sevilen eseri de Skagen Sahili'ndeki Yaz Ortası Şenlik Ateşi'dir (Sankthansbål på Skagen sahil şeridi, 1906). Bu büyük ölçekli çalışma, Saint John's Eve'de (Yaz Ortası Arifesi) sahilde büyük bir şenlik ateşi etrafında toplanan sanatsal ve etkili Skagen topluluğunun büyük bir kalabalığını içerir.

Bu eserlerin her ikisi de Skagens Müzesi'nin kalıcı koleksiyonunda yer alır ve bu sanatçı topluluğuna adanmış, harika bir organizatör olan Krøyer çevresinde toplananlar da dahildir.

Resim Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Danimarkalı ressamların listesi
  • Peder Severin Krøyer'ın resimlerinin listesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]