Закарпатська обласна літературна премія імені Федора Потушняка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Обласна премія імені Федора Потушняка — регіональна літературна премія Закарпатської області заснована Закарпатською обласною радою народних депутатів у 1995 році на честь письменника, науковця та громадсько-культурного діяча Федора Потушняка.

За словами голови Закарпатської обласної організації НСПУ Петра Ходанича — це найпрестижніша серед п'яти нині існуючих (станом на 2011 рік) літературних премій Закарпаття.

Премія присуджується професійним літераторам членам Національної спілки письменників України, які проживають на території Закарпатської області, один раз на рік за найкращі твори в жанрах: прози, поезії, драматургії, літератури для дітей, літературної критики і літературознавства за роман, повість, збірку творів, поему, п'єсу, які відображають загальнолюдські духовні цінності, багатогранність буття українського народу, процеси формування і розбудови держави, своєрідність етнокультурних, соціальних, політичних процесів на Закарпатті; літературно-критичні праці, науково-проблемні видання з літературознавства, ґрунтовні видання про творчість окремих письменників області.

На здобуття премії можуть висуватись твори, які вийшли друком протягом останніх двох років і стали відомими громадськості. Причому літературні твори, відзначені іншими преміями, книги вибраних творів, а також ті, що обговорювалися конкурсною відбірковою комісією та обласним комітетом з присудження премій у попередні роки до уваги не беруться.

Висунення творів на здобуття премії можуть здійснювати: рада Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, правління обласної організації Національної спілки театральних діячів України (у жанрі драматургії), органи культури, мистецькі установи, гуманітарні кафедри вищих навчальних закладів, громадсько-культурні організації, товариства, видавництва і редакції літературно-мистецьких журналів шляхом об'єктивного вивчення і публічної оцінки творів.

Нагородженому присвоюється звання «Лауреат літературної премії імені Федора Потушняка» із врученням диплому та грошової премії. Нагородження відбувається напередодні Нового Року[1].

Лауреати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. журнал «Дніпро». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 30 листопада 2012.

Джерела[ред. | ред. код]