На війну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
На війну

Автор Костянтин Савицький
Час створення 1888
Розміри 207,5 × 303,5 см
Матеріал полотно
Техніка олія
Місцезнаходження Державний Російський музей (Санкт-Петербург, Росія)

«На війну́» (також «Виряджання новобранців на війну» та «Проводи на війну») — картина російського художника Костянтина Савицького (1844—1905), завершена в 1888.

Належить Державному Російському музею в Санкт-Петербурзі (інв. Ж-4228). Розмір картини — 207,5 × 303,5 см. На полотні зображені події часів російсько-турецької війни 1877—1878 років, але на ньому показані не військові дії, а жаль рідних і близьких, які розлучаються з солдатами, що йдуть на війну.

Історія[ред. | ред. код]

Савицький розпочав роботу над картиною «На війну» в другій половині 1870-х. Перший варіант картини, завершений 1880 року, експонувався на 8-й виставці Товариства пересувних художніх виставок («пересувників»). Появу на виставці полотна Савицького зустріла низка критичних зауважень, хоча були й позитивні відгуки — наприклад, художній критик Володимир Стасов визнавав, що, «незважаючи на багато недоліків, і в цій картині було багато правди і почуття». Під сильним враження від критики Савицький вирішив переписати картину, а першу її версію, як виявилось по багатьох роках, розітнув на частини.

Другий, остаточний варіант картини був презентований на 16-й виставці Товариства пересувних художніх виставок, що відкрилась 28 лютого (11 березня) 1888 в Петербурзі. Цього разу картину зустріли прихильніше: зокрема, художник Ілля Ріпин відмічав, що «Савицького картина „На війну“ дуже добре вийшла», а критик Володимир Стасов писав, що вона є «важливою сторінкою в історії російського мистецтва». Згодом мистецтвознавець Михайло Солольников[ru] відмічав, що полотно Савицького «На війну» належить «до найвизначніших картин російської реалістичної школи живопису».

Посилання[ред. | ред. код]

  • (рос.) Савицкий К. А. — На войну. 1888 (HTML). Виртуальный Русский музей — rusmuseumvrm.ru. Процитовано 23.01.2018.
  • (рос.) Интерактивный вид зала Государственного Русского музея, в котором находится картина «На войну» (HTML). Виртуальный тур по Русскому музею — virtual.rusmuseumvrm.ru. Процитовано 13.03.2017.
  • (рос.) Интерактивный вид зала Государственного Русского музея, в котором находится картина «На войну», www.virtualrm.spb.ru