Astatotilapia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Astatotilapia

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Цихлові (Cichlidae)
Підродина: Pseudocrenilabrinae
Рід: Astatotilapia
Pellegrin, 1904

Див. текст.

Посилання
Вікісховище: Astatotilapia
Віківиди: Astatotilapia
EOL: 24523
ITIS: 169880
NCBI: 8152

Astatotilapia — рід риб родини цихлові. В наш час[коли?] рід налічує 5 видів[1].

Види[ред. | ред. код]

Переглянуті (старі) назви[ред. | ред. код]

Симпатричне видоутворення[ред. | ред. код]

У маленькому ізольованому озері в Танзанії, що сформувалося 50 тис. років тому, виявлені дві форми цихлід з роду Astatotilapia, мілковода і глибоководна, що знаходяться на ранній стадії симпатричного видоутворення. Між двома формами вже існують серйозні морфологічні і екологічні відмінності, а також часткова презиготична ізоляція (надання переваги собі подібним як статевим партнерам). При цьому генетичний обмін між видами, що зароджуються, не припинився повністю, а усі відмінності між їхніми геномами мають кількісний характер: одні алелі частіше зустрічаються у глибоководної раси, інші — у мілководої, але немає жодної абсолютної (фіксованої) генетичної відмінності. У геномах вдалося виявити десятки компактних «острівців видоутворення», в яких сконцентровано більшість відмінностей між формами[2].

Багато відмінностей приурочені до генів, пов'язаних з морфогенезом, гормональною регуляцією розвитку і зоровим сприйняттям, яке відіграє важливу роль у видоутворенні у африканських цихлід. Результати вивчення цієї простої модельної системи допоможуть зрозуміти механізми масового видоутворення у цихлід у великих африканських озерах[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. California Academy of Sciences. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 3 листопада 2009.
  2. Milan Malinsky, Richard J. Challis, Alexandra M. Tyers, Stephan Schiffels, Yohey Terai, Benjamin P. Ngatunga, Eric A. Miska, Richard Durbin, Martin J. Genner, George F. Turner. Genomic islands of speciation separate cichlid ecomorphs in an East African crater lake // Science. — 2015. — V. 350. — P. 1493—1498.
  3. Марков А. Различия между зарождающимися видами африканских цихлид записаны в «геномных островках видообразования». Архів оригіналу за 25 грудня 2015. Процитовано 24 грудня 2015.