Синюк карпатський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Bielzia coerulans)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синюк карпатський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Ряд: Легеневі(Pulmonata)
Родина: Limacidae
Рід: Bielzia
Вид: Синюк карпатський
Bielzia coerulans
Michael Bielz, 1851
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
*Limax coerulans Bielz, 1851
  • Limax schwabi Frauenfeld, 1864
Посилання
Вікісховище: Bielzia coerulans
Віківиди: Bielzia coerulans
EOL: 4223267
МСОП: 171679
NCBI: 1338350

Синюк карпатський (Bielzia coerulans) — рідкісний вид легеневих равликів родини Limacidae. Єдиний вид роду Bielzia[1]. Ендемік Карпат.

Опис[ред. | ред. код]

У витягнутому стані равлик досягає довжини від 10 до 14 см. Тіло равлика буває синього, малахітово-зеленого або фіолетово-чорного кольору. Молоді особини світло-коричневого забарвлення з темними смужками по боках.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вид є ендеміком Карпатських гір у Східній Європі. Ареал виду охоплює територію Румунії, Чехії (тільки Моравія), півдня Польщі, Словаччини та України.

Фіолетовий слимак поблизу селища Мала Уголька
Ендемік Карпат, Синюк Карпатський, поблизу озера Росохан.jpg

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вид здебільшого мешкає на землі хвойних, листяних і змішаних лісів у Карпатах на висоті до 2000 м над рівнем моря. Протягом дня равлики ховаються під корою і в пеньках дерев. Вночі вони стають активними.

Розмноження[ред. | ред. код]

Тварини гермафродити. Парування відбувається, як правило, в червні-липні. Тварини переносять сперму на відміну від інших видів родини Limacidae не від пеніса до пеніса, а за допомогою органу розмноження у формі циліндра довжиною приблизно від 1,5 см і діаметром 3,5 мм, який вводиться в статевий отвір відповідно іншої тварини. Цей орган близько утримує тварин під час обміну спермою. В одній кладці зазвичай від 30 до 80 яєць. Після відкладання яєць равлики гинуть. Формування дорослої особини триває цілу зиму аж до травня.

Природоохоронний статус[ред. | ред. код]

У Чехії вид занесено до Червоної книги зі статусом уразливий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wiktor A. (1989). Limacoidea et Zonitoidea nuda. Slimaki pomrowioksztaltne (Gastropoda: Stylommatophora). Fauna Poloniae 12, Polska Akademia Nauk, Warszawa, 208 pp., page 178—181.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rosina Fechter / Gerhard Falkner: Weichtiere. Mosaik-Verlag, München 1990, ISBN 3-570-03414-3, (Steinbachs Naturführer 10).(англ.)
  • Ulrich Gerhardt: Zur Biologie der Kopulation der Limaciden. II. Mitteilung. In: Zoomorphologie. 28, 1934, 3, ISSN 0340-6725, S. 229—258.(англ.)