Proechimys roberti

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Proechimys roberti
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Щетинцеві (Echimyidae)
Підродина: Echimyinae
Триба: Myocastorini
Рід: Proechimys
Вид:
P. roberti
Біноміальна назва
Proechimys roberti

Proechimys roberti (щетинець Роберто[1]) — вид гризунів родини щетинцевих, який зустрічається в центральній Бразилії. Його висотний діапазон сягає 1000 м над рівнем моря. Цей гризун населяє галерейний ліс у Серрадо. Дослідження показують, що вибір такого конкретного середовища проживання пов'язана з наявністю пальми Бабасу (Attalea speciosa) Каріотип: 2n=30, FN=56.

Етимологія[ред. | ред. код]

Вид названо на честь Альфонса Роберта (фр. Alphonse Robert, дати не знайдено), французького колекціонера, особливо в Південній Америці, але і в інших частинах світу також. Він виступав помічником керівника експедиції на Мадагаскар між 1894 і 1896 роками. Він збирав зразки у Бразилії в 1901 році для Британського музею природної історії, і є стаття Томаса, яка називається On mammals of the Serra do Mar of Paraná, collected by Mr. Afonse Robert (1902). У 1903 році він був знову збирав зразки в Бразилії, і в цьому році він зібрав типовий зразок виду Callicebus barbarabrownae, шкура якого пролежала в музеї в Лондоні до 1990 року, коли зразок був описаний як новий таксон д-ром Філіпом Гершковіцем.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Південна та південно-східна частини його ареалу в Серрадо знаходиться під серйозною загрозою через розширення сільськогосподарських площ. Вид також стикається з додатковою загрозою у зв'язку з Трансамазонським шосе, а також лісозаготівлею і пожежами в Токантінсі. У північній частині діапазону загрози менші. Вид зустрічається в Національному парку Шапада-дус-Веадейрус і в Бразильському Національному Парку (пт.Parque Nacional de Brasília).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вебсайт МСОП
  • Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson The eponym dictionary of mammals — JHU Press, 2009, 343
  • Taís Machado, Maria José de J. Silva, Emygdia Rosa Leal-Mesquita, Ana Paula Carmignotto and Yatiyo Yonenaga-Yassuda Nine karyomorphs for spiny rats of the genus Proechimys (Echimyidae, Rodentia) from North and Central Brazil — Genetics and Molecular Biology, 28, 4, 682—692 (2005)