Користувач:Dc0985393521

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чернишов Денис Вікторович[ред. | ред. код]

Денис Вікторович Чернишов
Денис Вікторович Чернишов
Денис Вікторович Чернишов
Заступник Міністра юстиції України
Нині на посаді
На посаді з 19 жовтня 2016
Президент Петро Порошенко
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман
Народився 11 липня 1974(1974-07-11) (49 років)
Харків, Українська РСР, СРСР
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Освіта Київський державний економічний університет
Професія економіст

Чернишо́в Денис Вікторович (нар. 11 липня 1974, Харків, Українська РСР, СРСР) - український політик та економіст. Заступник Міністра юстиції України з 19 жовтня 2016.


Освіта, початкова кар'єра[ред. | ред. код]

Після отримання середньої освіти вступив до Київського державного економічного університету за спеціальністю "Економіка підприємства" та у 1996 році у цьому ж учбовому закладі здобув ступінь магістра ділового адміністрування.

Трудову діяльність у 1996 року розпочав на посаді економіста 2-ї категорії Державного експортно-імпортного Банку України (далі - Ексімбанк), де продовжив працювати до 2010 року на керівних посадах.

З 2010 по 2015 рік обіймав керівні посади в ПАТ АБ "Укргазбанк", ПАТ "Банк Петрокоммерц - Україна" та ПАТ АБ "Укргазбанк".

Політична діяльність[ред. | ред. код]

19 жовтня 2016 року призначений на посаду заступника Міністра юстиції України.[1][2][3]

Реформа пенітенціарної системи України[ред. | ред. код]

З метою оптимізації діяльності органів системи юстиції Кабінет Міністрів України у 2016 році прийняв постанову, якою ліквідував Державну пенітенціарну службу[4], а її повноваження передав Міністерству юстиції[5][6][7].

Відповідальним за реалізацію реформи пенітенціарної системи призначено заступника Міністра юстиції Дениса Чернишова [8][9][10][11] [12], обов’язками якого є координація та контроль діяльності[13]:

  • Департаменту пробації;
  • Департаменту організаційного забезпечення діяльності служб Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • Управління медичного забезпечення;
  • Департаменту ресурсного забезпечення Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • Відділ інспектування прав людини в пенітенціарних установах.

Результати реалізації реформи[ред. | ред. код]

  • Об’єднані обласні управління у 6 Міжрегіональних управлінь, що суттєво зменшило бюрократичний апарат та зробило систему прозорішою[14][15][16].
  • Оголошено про початок збору проектних пропозицій щодо будівництва нових слідчих ізоляторів у Києві та Львові в рамках реалізації державно-приватного партнерства [17][18][19][20][21][22].
  • Розпочато реалізацію реформи медичної служби. Основна мета – зробити лікаря незалежним від керівника колонії. Для цього в Міністерстві створене медичне управління, яке контролюватиме всіх лікарів системи. Надалі ж медична служба має бути підпорядкована Міністерству охорони здоров’я[23].
  • Розпочато інспекцію діяльності 138 підприємств пенітенціарної служби, з яких 27 розміщені на території тимчасово непідконтрольній Україні. Серед решти – 111-ти (2-а у стані ліквідації) – 100 промислових підприємств та ще 11 сільськогосподарських. Щорічно вони виробляють продукції або ж надають послуги на суму більше 0,5 млрд грн.
  • З прийняття Закону «Про пробацію» за допомогою європейських консультантів розроблено [24][25][26]:
    • законодавчі зміни, що дали змогу узгодити положення Закону щодо впровадження функцій пробації в Україні;
    • навчальні програми для персоналу пробації, методики та інструменти пробації.
  • У лютому 2017 році відкрито Центр ювенальної пробації в м. Київ[27][28][29]. Це перший центр, який є частиною офіційної організаційної структури органа пробації, що входить до складу Міністерства юстиції України.
  • Завдання Центрів пробації забезпечити індивідуальний підхід до надання реабілітаційних послуг неповнолітнім, які отримали покарання, не пов'язані з позбавленням волі, на підставі оцінки ризику повторних правопорушень та потреб в ресоціалізації[30]. Планується відкриття Центрів ювенальної пробації в Одесі, Рівному, Дніпрі, Миколаєві, Житомирі та Маріуполі.
  • У структурі Міністерства юстиції України створено Відділ інспектування дотримання прав людини в пенітенціарних установах.

Заходи, вжиті Департаментом організаційного забезпечення діяльності служб ДКВС[ред. | ред. код]

  • Проаналізовані системні порушення прав людини, виявлені в ході моніторингових візитів представників Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини та Європейського Комітету проти тортур. До міжрегіональних управлінь надіслані вимоги з метою наближення умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, до європейських стандартів.
  • Вивчено стан профілактики та попередження самогубств. Керівникам територіальних органів надісланий відповідний огляд із зазначенням напрямків діяльності.
  • Проаналізовано стан забезпечення нагляду за засудженими, які відбувають покарання у виправних центрах, виправних колоніях мінімального рівня безпеки та дільницях соціальної реабілітації. Керівникам територіальних органів надісланий відповідний огляд із зазначенням напрямків діяльності.
  • Проаналізовано стан профілактики та попередження втеч засуджених з-під охорони. На місця надісланий відповідний огляд із зазначенням конкретних заходів реагування.
  • Для забезпечення правопорядку під час новорічних свят у період з 19 грудня 2016 року по 9 січня 2017 року проведені спеціальні операції «Заслон» та «Щит».
  • Відбувся візит Європейського комітету проти тортур в Україну (21-30) листопада 2016 р.

Підготовлено:[ред. | ред. код]

  • зміни до Правил внутрішнього розпорядку СІЗО та проект наказу Мін’юсту «Про затвердження Порядку доступу засуджених до мережі Інтернет»;
  • зміни до Порядку проведення службових розслідувань у ДКВС, Порядку та обліку в установах виконання покарань та СІЗО заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, Порядку здійснення заходів щодо забезпечення безпеки осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, Порядку доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиного інформаційної системи МВС, Інструкції про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання її результатів у кримінальному провадженні, відомчих нормативних документів щодо організації оперативно-розшукової діяльності в ДКВС України.
  • пропозиції до проекту Закону «Про пенітенціарну систему» з удосконалення порядку безперешкодного відвідування установ та розширення категорій осіб, яких можливо залишати у СІЗО для роботи з господарського обслуговування.

Ініційовано внесення змін до:[ред. | ред. код]

  • постанови КМУ №1662 «Про затвердження переліку професійних захворювань» щодо визнання туберкульозу професійним захворюванням у персоналу органів та установ;
  • законів «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Ухвалення Закону України «Про Вищу раду правосуддя»[ред. | ред. код]

Закон України «Про Вищу раду правосуддя», ухвалений Парламентом 21 грудня 2016 року, покликаний розв’язати одвічні проблеми пенітенціарної системи, пов’язані з оперативним реагування на кримінальні правопорушення як з боку адміністрації закладів відбування покарань, так і з боку засуджених, об’єктивним розслідуванням справ та покаранням винних[31].

Саме ця частина реформування пенітенціарної системи є пріоритетною для Міністерства юстиції, адже включення слідчих підрозділів органів Державної кримінально-виконавчої служби до системи органів досудового розслідування, насамперед, дозволить дисциплінувати та навести порядок у тюрмах, значно знизити кількість злочинів та підвищити рівень відповідальності за скоєння кримінальних правопорушень, які вчиняються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах[32].

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений, має доньку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Про призначення Чернишова Д. В. заступником Міністра юстиції України»
  2. Кабмін призначив на посаду заступника Міністра юстиції члена правління «Укргазбанку» (укр.)
  3. Реформою українських тюрем займеться колишній банкир (укр.)
  4. Телеканал «ICTV». Проект «Більше ніж правда». Реформування пенітенціарної системи (укр.)
  5. Постанова Кабінету міністрів України від 18 травня 2016 року № 343 «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції» (укр.)
  6. Уряд почав реформу пенітенціарної служби (укр.)
  7. Радіо «Голос столицы». Чернишов про реформу пенітенціарної служби (укр.)
  8. Презентація команди Міністерства юстиції (укр.)
  9. Денис Чернишов: ми поки що взяли як орієнтир пенітенціарну систему Норвегії (укр.)
  10. Реформа пенітенціарної системи повиння зробити її більш економічно доцільною та наближеною до людини,у, — Денис Чернышов (укр.)
  11. «Громадське Телебачення». Ми маємо відійти від карального методу — Денис Чернишов про реформу пенітенціарної системи (укр.)
  12. Телеканал «Київ». Реформа пенітенціарної системи.(укр.)
  13. Наказ міністерства юстиції України від 24 жовтня 2016 року № 4922/к «Про розподіл повноважень між Міністром, першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції, заступником Міністра з питань виконавчої служби, заступником Міністра з питань державної реєстрації та заступником Міністра - керівником апарату» (укр.)
  14. Постанова Кабінету Міністрів України від 18 травня 2016 року №348 «Про ліквідацію територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби та утворення територіальних органів Міністерства юстиції» (укр.)
  15. Заступник Міністра юстиції Денис Чернишов представив керівника Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції (укр.)
  16. У Дніпрі заступник Міністра юстиції Денис Чернишов представив керівника Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції (укр.)
  17. Чому Лук’янівське СІЗО переносять в Коцюбинське? Відповідає заступник Міністра юстиції (укр.)
  18. Телеканал «Рада». У студії програми «#Політика. UA» заступник Міністра юстиції Денис Чернишов (укр.)
  19. На будівництво нових закладів пенітенціарної системи з державного бюджету не буде витрачено ні копійки, - Денис Чернишов (укр.)
  20. Оголошення про початок збору проектних пропозицій по будівництву нового Київського слідчого ізолятора в рамках реалізації проекту державно-приватного партнерства (укр.)
  21. Оголошення про початок збору проектних пропозицій по будівництву нового Львівського слідчого ізолятора в рамках реалізації проекту державно-приватного партнерства (укр.)
  22. Міністерство юстиції України оголосило про початок збору проектних пропозицій по будівництву нових слідчих ізоляторів у Києві та Львові (укр.)
  23. Мін’юст та Міністерство охорони здоров’я підписали меморандум про об’єднання зусиль у боротьбі з розповсюдженням ВІЛ і туберкульозу в пенітенціарни установах (укр.)
  24. Закон України «Про пробацію» (укр.)
  25. Мін’юст буде запускати повноцінну систему пробації в Україні при підтримці норвезьких колег (укр.)
  26. Телеканал «UA.TV». Реформа пенітенціарної системи (укр.)
  27. Телеканал «Україна». Реформа пенітенціарної системи — чи запрацює в Україні «пробація»? (укр.)
  28. Телеканал «1+1». У Києві підліткам, які скоїли злочини, дають шанс на виправлення (укр.)
  29. Телеканал «ZIK». Без ґрат (укр.)
  30. Система пробації — система довіри та віри держави у свого громадянина! (укр.)
  31. Закон України «Про Вищу раду правосуддя» (укр.)
  32. Надання органам кримінально-виконавчої служби слідчих функцій забезпечить оперативне реагування на кримінальні злочини і служити їх профілактиці, - Мін’юст (укр.)

Посилання[ред. | ред. код]

Сайт Міністерства юстиції України https://minjust.gov.ua/ua

Публічна сторіна на Facebook https://www.facebook.com/DenysChernyshov.official/

Канал на YouTube https://www.youtube.com/channel/UC2dYJjVN8Zyf749a3Tj1Ypg

Блог "Цензор.НЕТ" http://censor.net.ua/blogs/all/page/1/category/0/interval/5/author/391459/sortby/date