Persiantasku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persiantasku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Siepot Muscicapidae
Suku: Oenanthe
Laji: chrysopygia
Kaksiosainen nimi

Oenanthe chrysopygia
(de Filippi), 1863)

Katso myös

  Persiantasku Wikispeciesissä
  Persiantasku Commonsissa

Persiantasku (Oenanthe chrysopygia) on kivitaskun Keski-Aasiassa elävä sukulainen. Laji erotettiin punaperätaskusta (Oenanthe xanthoprymna) vuonna 2003.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 14,5 cm ja siipien kärkiväli noin 26 cm. Höyhenpuvultaan se muistuttaa punaperätaskua, mutta on väritykseltään himmeämpi, eikä sillä ole mustaa naamassa eikä kurkussa. Naaras on koirasta hieman himmeämpi.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persiantasku elää Kaukasukselta Afganistaniin ja Länsi-Pakistaniin. Pääosa kannasta elää entisen Neuvostoliiton alueella. Laji on muuttolintu, joka talvehtii Punaisenmeren rannikoilla sekä Eritreassa ja Sudanissa, eikä sitä ei ole tavattu Suomessa.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persiantasku asuu vuoristojen karuilla, paljailla kivikko- ja kalliorinteillä aina neljän kilometrin korkeuteen saakka. Talvehtimisseuduilla se viihtyy kuivilla pensaikkoisilla seuduilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persiantasku tekee pesänsä maakoloon, kiven alle, rakennuksen onkaloon, tai joskus vanhaan mehiläissyöjän pesään. Naaras munii neljästä kuuteen munaa, joita se hautoo 13 päivää. Molemmat emot ruokkivat ja hoitavat poikasia. Pesii tavallisesti kahdesti kesän aikana. Pesintä tunnetaan puutteellisesti.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji on pääasiassa hyönteissyöjä, jolle kelpaavat myös muut selkärangattomat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1988: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa, V. – Oxford University Press. Hongkong. ISBN 0-19-857508-4

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Oenanthe chrysopygia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.2.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]