Денна премія «Еммі»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Денна премія «Еммі»
Оригінальна назва «Daytime Emmy Award»
Призначається ATAS / NATAS[en]
Засновано 1974
Країна США США
Офіційна інтернет-сторінка [Архівовано 12 лютого 2012 у Wayback Machine.]

Денна премія «Еммі» (англ. Daytime Emmy Award) — нагорода, що вручається Нью-Йоркською Національною Академією Телевізійних Мистецтв і Наук[en] і Лос-Анджелеською Академією Телевізійних Мистецтв і Наук в знак визнання передового досвіду в денних американських телевізійних програмах. Церемонії, як правило, проходять в травні або червні.

«Еммі» вважається телевізійним еквівалентом «Оскара» (для кіно), премії «Греммі» (для музики) і премії «Тоні» (для театру)[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Перша церемонія вручення нагород Денної премії «Еммі» пройшла в прайм-тайм в 1972 році, коли серіали Лікарі[en] і Загальна лікарня були номіновані за видатні досягнення, в категорії Денна Драма. У тому ж році серіал Лікарі виграв нагороду «Найкраще шоу» (англ. Best Show Daytime Emmy). Крім того, нагорода за «Видатні досягнення» (англ. Outstanding Achievement) за роль у денний драмі, була присуджена Марії Фікетт[en] з серіалу Усі мої діти[en]. Попередня категорія «Видатні досягнення в денних програмах» була додана один раз в 1968 році, коли був номінований Макдональд Кері[en], зірка серіалу Дні нашого життя. Через правила часу голосування, судді могли вирішувати нагородити або однією Еммі або взагалі не нагороджувати, і в підсумку вони вирішили, що ніхто з номінантів не заслуговував золотої статуетки. Це рішення обурило продюсера і сценаристку Агнес Ніксон (творець серіалів Інший світ[en], Усі мої діти[en] і Одне життя, щоб жити[en]), спонукавши його написати в Нью-Йорк Таймс, «… після перегляду фіаско недавньої церемонії нагородження Еммі, цілком можна розглядати як знак відмінності те, що ти проігнорований цією групою» (англ. «…after viewing the recent fiasco of the Emmy awards, it may well be considered a mark of distinction to have been ignored by this group.»)[3].

Давня зірка серіалу Загальна лікарня Джон Бередіно став провідним актором, удостоєним нагороди денного таланту (англ. daytime talent), особливого визнання за свою роботу. Перший окремий показ церемонії нагороджень, був зроблений тільки для денного телемовлення, він транслювався в 1974 році, з Channel Gardens в нью-йоркському Rockefeller Center. Ведучі церемонії нагороджень були Барбара Уолтерс і Пітер Маршалл. Тепер захід зазвичай проводиться в сусідньому Radio City Music Hall, з рідкісними трансляціями з Медісон-сквер-гарден. У 2006 році церемонія нагород Еммі була проведена в Долбі Театр у Лос-Анджелесі (вперше за межами Нью-Йорка), де проходили церемонії вручення Оскара, з моменту відкриття театру в 2001 році[4]. У Долбі Театр також проходили церемонії нагороджень Еммі у 2007 і 2008 роках.

Через відносно невелику кількість талантів в денний час телебачення, нагорода стала поширеною серед акторів, яких часто номінували повторно. Найбільш сумнозвісною з них є зірка серіалу «Усі мої діти» Сьюзен Луччі, чиє ім'я стало синонімом з тим, щоб бути марно номінованим на нагороду, після того, як вона була номінована на денну Еммі 18 разів, поки нарешті не виграла статуетку в номінації «Найкраща актриса», в 1999 році[5].

У 2003 році у відповідь на різку критику блоку голосування, за шоу з участю великого списку номінантів, додаткове голосування було додано до всіх чинних драматичних категорій[6]. Відоме як «попередні кандидатури», один або два актори з кожного шоу, вибираються щоб бути розглянутими як первинні кандидати на отримання нагороди[7].

Історичні моменти[ред. | ред. код]

  • Легендарна комедійна актриса Бетті Вайт стала першою жінкою, яка виграла нагороду в категорії «Найкращий ведучий ігрового шоу» в 1983 році.
  • Сьюзен Луччі належить рекорд за кількістю номінацій без перемог. Вона була номінована рекордний 21 раз на премію, щорічно з 1978 року, і в перше отримала її тільки в 1999 році.

Актори, які виграли найбільшу кількість премій[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BBC Learning English | Emmy awards [Архівовано 12 жовтня 2007 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. Emmys For Dame Helen/The Sopranos — Reality TV | Photos | News | Galleries [Архівовано 14 червня 2008 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. Eckhardt Nixon, Agnes: «They're Happy to Be Hooked» The New York Times, 7 July 1968 :D13. (англ.)
  4. «The Daytime Emmys Go Hollywood!» [Архівовано 13 жовтня 2005 у Wayback Machine.] SoapCentral.com] 9 September 2005 (англ.)
  5. de Moraes, Lisa (6 липня 2006). For the Primetime Emmys, a Series of Changes. Washington Post. Архів оригіналу за 6 листопада 2012. Процитовано 26 серпня 2008. (англ.)
  6. Emmy nominations process changed to level the field. SoapCentral. 12 березня 2003. Архів оригіналу за 5 червня 2009. Процитовано 15 березня 2010. (англ.)
  7. 2010 Daytime Emmy Pre-Nominations Announced. Soap Opera Digest. Процитовано 15 березня 2010. Those are the names put forth by each show for consideration to be nominated for the awards.[недоступне посилання з квітня 2019] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]