Беловарска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Света Тереза Авилска“
Katedrala sv. Terezije Avilske
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Беловар
Страна Хърватия
Населено мястоБеловар
Посветен наТереза Авилска
РелигияРимокатолическа църква
ЕпархияБеловарско-крижевска
Архитектурен стилБарок
Изграждане1765 – 1772 г.
Статуткатедрален храм
СъстояниеДействащ храм
„Света Тереза Авилска“ в Общомедия

Беловарската катедрала „Света Тереза Авилска“ (на хърватски: Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru) е католическа катедрала в града Беловар, Хърватия.

Тя е катедралният храм на Беловарско-крижевската епархия, паметник на архитектурата. Осветена в името на Света Тереза Авилска. Получава статут на катедрала през 2009 г. след образуването на епархия с център в Беловар, преди това е енорийска църква.[1][2][3]

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1756 г. в Беловар е построена голяма крепост, в рамките на фортификационните работи за създаване на Военната граница, което предизвика приток на население в града. През 1761 г., по покана на властите на Военната граница в Беловар, пристигат чешки монаси от ордена на пиаристите. Единствената религиозна сграда тук е един малък параклис, затова е взето решение да се изгради голяма църква. На 10 април 1765 г. е положен първия камък. През 1770 г., строителството на основната част на храма е завършено, а на 15 октомври 1772 г. храмът е осветен в името на Света Тереза Авилска. Изборът на името на света Тереза е свързан с факта, че тя е покровителка на императрица Мария Терезия, по заповед на която е построена Беловарската крепост. През 1774 г. е завършена камбанарията. Храмът е построен в стил барок.

Земетресението от 1880 г. нанася щети на катедралата. През 1888 г. тя е реконструирана и възстановена по план на архитекта Херман Боле, а през 1896 г. е обновен интериора на храма.

Чак до 1980 г. „Св. Тереза“ е единствената църква в Беловар и близките предградия, а енориаши са всичките жители на града от католическо вероизповедание. През 1980 г. е построена още една църква – „Св. Антоний Падуански“.

На 29 септември 1991 г. по време на войната за независимост, по време на битки между части на ЮНА и хърватски сили, в църквата попада снаряд. Взривът убива три жени, молещи се в храма по това време, и причинява структурни щети. След края на войната църквата е реставрирана, в памет на мъртвите жени е монтирана мемориална плоча.

На 5 декември 2009 г. папа Бенедикт XVI създава епархията Беловар-Крижевци, а храмът „Света Тереза Авилска“ се превръща в катедрала на новата епархия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Vinko Gregur: Posveta crkve sv. Ane, Prosvjeta Bjelovar 1993.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru // Glas-koncila.hr. Посетен на 27 октомври 2016.
  2. Archived copy // Архивиран от оригинала на 27 април 2015. Посетен на 10 август 2015.
  3. Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru // Tzbbz.hr. Посетен на 27 октомври 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Беловарский собор“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​