John Opie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Opie

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 maig 1761 Modifica el valor a Wikidata
Trevellas (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort9 abril 1807 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Saint Paul Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHistòria Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, retratista, biògraf Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènerePintura d'història, paisatge i retrat Modifica el valor a Wikidata
MecenesJohn Wolcot Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAmelia Opie (1798–1807) Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 45447

John Opie (Truro, Anglaterra, 16 de maig de 1761 - Londres 6 d'abril de 1807) fou un pintor anglès molt apreciat en la seva època pels seus retrats, encara que també conegut pels seus quadres històrics.

Biografia[modifica]

Joventut[modifica]

Opie va néixer a Sant Agnes, un districte miner, a prop a la ciutat de Truro al comtat de Cornualla, Anglaterra. De ben petit es va interessar pel dibuix,t però així mateix tenia inclinacions acadèmiques. A l'edat de dotze anys havia aconseguit obtenir el títol acadèmic en Euclides i va inaugurar una escola nocturna d'aritmètica i escriptura. Abans que transcorregués molt de temps, ja havia obtingut el reconeixement local pels seus retrats. El 1780 va viatjar a Londres, sota el mecenatge del doctor John Wolcot (conegut com el poeta Peter Pindar).[1] Va contreure matrimoni amb Amelia Opie, la qual esdevindria una notable escriptora.

Opie va ser presentat davant la societat com "La meravella de Cornualla" (en anglès "The Cornish Wonder"), per definir-lo com un geni autodidacta.[2] La seva presència va causar tanta sensació, que les carrosses de persones riques bloquejaven l'avinguda on residia, i per molt temps els seus retrats van ser altament sol·licitats, però aquest nivell de popularitat no va durar molt de temps.

Carrera artística[modifica]

Opie va decidir millorar les seves tècniques i va començar a treballar amb James Northcote, el qual va expressar: «Alguns artistes pinten per viure; Opie viu per pintar». Al mateix temps, Opie va decidir millorar la seva educació amb estudis de llatí, francès, i literatura anglesa. A més, va resoldre polir les seves maneres provincials, barrejant-se en cercles d'individus cultes i acadèmics. El 1786 va exhibir la seva primera obra d'art històrica, L'assassinat de Jaume I d'Anglaterra, i l'any següent Assassinat de Rizzio. Aquesta última obra pictòrica va ser reconeguda amb molt bona crítica, i Opie va ser triat immediatament per ser associat de la Royal Academy, i va convertir-se'n en membre el 1788. Així mateix, se li va encarregar que pintés cinc temàtiques artístiques per a la Galeria Boydell Shakespeare, basades en l'obra del dramaturg William Shakespeare. Aquestes pintures van ser publicades en la primera edició il·lustrada Boydell de l'obra de Shakespeare.[3]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Opie
  1. «John Opie» (en anglès). BBC. [Consulta: 29 maig 2015].
  2. «John Opie» (en anglès). Britannica. [Consulta: 29 maig 2015].
  3. «Portrait of a Lady in the Character of Cressida exhibited 1800» (en anglès). Tate. [Consulta: 29 maig 2015].