Národní galerie umění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní galerie umění
Údaje o muzeu
StátVenezuelaVenezuela Venezuela
Založeno1. října 1974
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní galerie umění (Galería de Arte Nacional; GAN) je muzeum výtvarného umění ve čtvrti Plaza Morelos v Caracasu ve Venezuele,[1][2] které bylo otevřeno v květnu 1976. V roce 2009 se přestěhovalo do nové budovy navržené Carlosem Gómezem de Llerenou, největší muzejní budovy ve Venezuele.[3]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Muzeum bylo umístěno až do roku 2009 v neoklasicistní budově poblíž parku Los Caobos .[4] Ta byla postavena v roce 1935 pro Muzeum výtvarného umění (Museo de Bellas Artes)[5] a jejím tvůrem byl Carlos Raul Villanueva, jeden z nejznámějších architektů Venezuely.[6] Na fasádě byly reliéfy od Francisco Narváeze, prvního venezuelského modernistického sochaře.

V roce 2009 prezident Hugo Chávez otevřel pro Národní uměleckou galerii novou budovu, což Muzeu výtvarného umění umožnilo znovu se vrátit do své původní budovu.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Muzeum prezentuje umělecká díla venezuelských umělců a umělců, kteří trávili nějaký čas ve Venezuele, jako byl Camille Pissarro. Sbírka pokrývá asi pět století od koloniálních dob přes éru Simona Bolívara do nedávné minulosti.[7]

Pissaro: La Pastora, Caracas

Muzeum bylo chváleno jako „vlastenecká oslava národních umělců“ oslovující venezuelskou společnost.[2]

V jedenácti místnostech uspořádaných do kruhu je více než 4000 uměleckých děl mezinárodních i venezuelských umělců.[6][3] Jsou tu obrazy více než 40 venezuelských umělců.[5][8] Díla zahrnují předhispánské období, obrazy z koloniální éry, sochy i venezuelská díla moderního umění.

Arturo Michelena: Miranda en La Carraca (1896, olej na plátně, 196,6 x 245,5 cm)

Dočasné výstavy ukazují uměleckou kulturu od předhispánských dob po moderní kinetické umění.[5] K umělcům, jejichž dílo je vystaveno v muzeu, patří Arturo Michelena, Armando Reverón, Carlos Cruz-Diez, Pájaro a Jesús Soto. Nejvýznamnějším dílem muzea je Michelenův obraz z roku 1896, ukazující Francisca de Mirandu ve španělské věznici, zvaný Miranda en La Carraca.[3] Sbírka moderního sochařství zahrnuje díla Abigaila Varely, Pedra Barreta, Colette Delozanneové a Carlosa Mendozy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku National Art Gallery (Caracas) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]