Tallinna Rüütliordude Muuseum

Allikas: Vikipeedia
Tallinna Rüütliordude Muuseum (veebruar 2017)

Tallinna Rüütliordude Muuseum on Tallinna vanalinnas aadressil Kuninga tänav 3 asuv eramuuseum. See avati jaanuaris 2017[1]. Muuseum tutvustab rüütliordude ordeneid ja riiklikke teenetemärke kogu maailmast.

Püsiekspositsioon koosneb ligi tuhandest ajaloolisest esemest, mille hulgas on ordude tseremoniaalrüüd, ordeniketid, ordenilindid, rinnatähed ning teised ordudega seotud esemed. Enamik eksponaatidest pärineb 18.–20. sajandist.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseum avati 2017. aasta jaanuaris Tallinnas aadressil Kuninga 3 asuvas keskaegses kaupmehemajas.

2017. aasta septembris toimus Tallinna Rüütliordude Muuseumis XI Euroopa faleristikaseltside aastakonverents.

Muuseumi ajutised erinäitused on kajastanud vabamüürlaste regaale (2020), Eesti Punase Risti ordeni, Dannebrogi ordeni (2019) ning Eesti riiklike teenetemärkide ajalugu. (2018).

Muuseumi kogud[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Aleksander Nevski orden, mille Venemaa keiser Nikolai II annetas Prantsusmaa tulevasele presidendile Paul Deschanelile; kuld, hõbe, teemandid, email

Püsiekspositsioon jaotub kolme saali vahel ning tutvustab ordude ajalugu ja eri riikide autasustamissüsteeme. Eksponeeritud on Euroopa, Põhja- ja Lõuna-Ameerika, Aafrika ning Lähis-Ida ordenid ja teenetemärgid. Püsinäituse läbivaks teemaks on kauneimate ja ajalooliselt ning visuaalselt põnevaimate ordenite eksponeerimine. Ordenitel olevad sümbolid, värvivalik ja kujundus on sageli tihedalt seotud rahvusliku enesetaju ja minapildiga.

Paljudel vanematel ordudel on huvitavad asutamislood, kus tegelikkus ja müüdid on lootusetult põimunud. Üheks selliseks on Taani Dannebrogi ordu, mis on Lindanise lahingu kaudu tihedalt seotud Tallinna ja Eesti ajalooga; Jaapani Püha Aarde ordu, mis viitab ajale, mil Jaapan sai oma esimese keisri; Sukapaela ordu, mis on väidetavalt nimetatud aadlidaami põrandale kukkunud sukapaela järgi; romantilisim neist kõigist on aga Brasiilia impeeriumi Roosi ordu, mille moto on „Armastus ja truudus“ (portugali keeles „Amor e Fidelidade“).

2021. aastal uuendati täielikult muuseumi püsiekspositsioon, et eristada selgemalt üheklassilisi ordenimärke ja mitme klassiga teenetemärke ning näidata nende kujunemist tänapäevaseks autasustamissüsteemiks. Lisaks koondati omaette tervikuks sõjalise vapruse eest annetatud ordenid ning rahuajal välja antud sõjaväe- ja riigiteenistuse autasud. Ainult daamidele mõeldud ordeneid, millest vanimad on asutatud 17. sajandil, on eksponeeritud kahes eraldi vitriinis. Lisaks esitletakse eraldi teaduse ja kunsti ning Rahvusvahelise Punase Risti teenetemärke.

Näitusel on väljas ka Baieri Püha Jüri (Georgi) ordu, Inglise Sukapaela ordu, Malta ordu jt tseremoniaalrüüd ja mundrid.

Valge Kotka orden, antud 1712. aastal Peeter Suurele Poola kuninga August Tugeva (August II) poolt, kes oli Venemaa liitlane Põhjasõjas. Kuld, hõbe, email, teemandid

Püsinäituse kõige silmapaistvamateks eksponaatideks on Poola kuninga August II Tugeva poolt Põhjasõja ajal Peeter I Suurele 1712. aastal annetatud Valge Kotka orden, Napoleoni sõdade aegsele Austria riigikantslerile Klemens von Metternichile kuulunud Austria Kuldvillaku ordu ordenimärk, Prantsuse presidendi Paul Deschaneli Aleksander Nevski orden ning Täheristi orden, mis kuulus Mehhiko keisrinnale Charlotte'ile. [3]

Koostöö kogukonnaga[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna Rüütliordude Muuseum toetab noorte kollektsionääride arengut. 2018. aastal osales muuseum Tallinnas toimunud rahvusvahelisel filateelianäitusel, andes välja oma auhinna parimale noorele kollektsionäärile.[2][3]

Muuseumis on teaduslabor, mis võimaldab määrata metallide ja materjalide keemilist koostist ja karakteristikat. Samuti on muuseumil suur ja ülevaatlik faleristikat käsitlev raamatukogu. Oma iga-aastase suveprogrammiga toetatakse tulevasi noori teadlasi ja kuraatoreid.[4]

Muuseum pakub giidiga ekskursioone, mis on kohandatud konkreetsele publikule. Lastele on suunatud spetsiaalne haridusprogramm.[5]

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseumi kohta on avaldatud artikleid Prantsusmaal Bulletin Société des Amis du Musée de la Légion D'honneur Orders et Distinctions;[6] Numismaatikko, Soome;[7] Svensk Numismatisk Tidskrift, Rootsi;[8] Eesti Ajalugu, Eesti,[9] jt. Muuseum on osalenud Eesti telesaadetes "Heeroldi jutud",[10] ETV + "Hommikuprogramm"[11] jt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tallinnas avatakse täna Tallinna Rüütliordude Muuseum" Postimees, 20. jaanuar 2017
  2. Lapinsh, Catherine (24. juuli 2018). "Tallinn Museum Supports Young Collectors". Tallinn Museum of Orders of Knighthood (Ameerika inglise). Vaadatud 4. juunil 2021.
  3. Elmo. "13.-15.07 – International Philatelic Exhibition EstEx 2018. Postal stationery and special cancellation – filateelia.ee" (Ameerika inglise). Vaadatud 4. juunil 2021.
  4. Lapinsh, Catherine (27. august 2019). "Summer Internship at the Tallinn Museum". Tallinn Museum of Orders of Knighthood (Ameerika inglise). Vaadatud 4. juunil 2021.
  5. "For Schools". Tallinn Museum of Orders of Knighthood (Ameerika inglise). 6. detsember 2018. Vaadatud 7. juunil 2021.
  6. "XI European Conference". Ordres et Distinctions. 20/2017.
  7. Bergroth, Tom C. "Tallinnan Kunniamerkkimuseo". Numismaatikko. 1/2021: 6–7.
  8. Bergroth, Tom C. "Ett nytt Ordensmuseum i Reval". Svensk Numismatisk Tidskrift. May/2021: 85–87.
  9. "ORDUDEST ORDENITENI: aumärgid arenesid välja ordude tunnusmärkidest | Ajalugu". ajalugu.ohtuleht.ee. Vaadatud 4. juunil 2021.
  10. "VIDEO! Heeroldi jutud: Kuninga tänavalt leiab maailma vanimad ordenid". Pealinn.ee (inglise). 10. mai 2021. Vaadatud 4. juunil 2021.
  11. В Таллинне открылся уникальный музей наград и орденов (inglise), vaadatud 4. juunil 2021

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]