Aleksandre Roinasjvili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aleksandre Roinasjvili
Aleksandre Roinasjvili
Persoonsgegevens
Geboren 1846
Overleden 11 mei 1898
Geboorteland Keizerrijk Rusland
Nationaliteit Georgisch
Beroep(en) Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief Medio jaren 1860 - 1898
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aleksandre Roinasjvili (Georgisch: ალექსანდრე როინაშვილი; ook bekend onder zijn gerussificeerde naam Alexander Solomonovitsj Roinov, Russisch: Александр Соломонович Роинов) (Doesjeti, 1846 - Tbilisi, 11 mei 1898) was een Georgisch kunstschilder en bovenal fotograaf. Hij was de eerste fotograaf van Georgië.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Roinasjvili werd geboren in Doesjeti in het oosten van Georgië dat toen deel uitmaakte van het Russische rijk. Medio jaren 1860 trok hij naar Tbilisi en begon hij met fotografie en schilderen vanuit het atelier van T. Khlamov. Hiermee was hij de eerste fotograaf van Georgië.

In 1875 vestigde hij zich met een eigen atelier in het centrum van Tbilisi. Hij bereikte intellectuelen en vooraanstaande personen die hun portretten en Roinasjvili's foto's van monumenten aan de muren in hun woningen hingen. In 1887 zette hij een ambulant museum op en trok hiermee naar Astrachan, Saratov en Sint-Petersburg. Hij exposeerde er naast zijn foto's ook zilveren en stalen borden mee en oude wapens. Dit initiatief bleef hierbij, ondanks dat hij aanvankelijk meer plannen had.

In Tbilisi zette hij in 1893 het gezelschap voor amateurfotografen op en was hij verder betrokken bij verscheidene andere openbare en culturele organisaties. In de jaren negentig betrok kunstschilder Gigo Gabashvili een atelier op een etage boven hem.

Hij overleed in 1898 op 52-jarige leeftijd en zijn begrafenis was luisterrijk en werd door veel bekende stadsgenoten bezocht. Hij werd begraven in het pantheon van Didoebe in Tbilisi. Zijn fotoatelier werd voortgezet door Vasil Roinasjvili.

Foto's van Roinasjvili[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Alexander Roinashvili van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.