Dorpskerk (Berkel en Rodenrijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dorpskerk
Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs
Plaats Berkel en Rodenrijs
Denominatie Nederlandse Hervormde Kerk
Coördinaten 51° 60′ NB, 4° 29′ OL
Gebouwd in 15e eeuw (toren)
Uitbreiding(en) 1732
Restauratie(s) 1910 en 1989
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  9346, 9347
Architectuur
Architect(en) David van Stolk
Toren 15e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Rouwbord

De Dorpskerk van het Nederlandse dorp Berkel en Rodenrijs is gelegen in het centrum van Berkel. De kerk maakt deel uit van de hervormde gemeente PKN.

De kerk in de huidige vorm dateert uit 1732, en werd ontworpen door David van Stolk. Het tegenwoordige gebouw verving een oudere kerk op dezelfde locatie uit 1347 die in slechte staat geraakt was. De huidige toren is uit 1500, onduidelijk is of het kerkgebouw voor die tijd een toren had.

Het orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel werd gebouwd door de orgelbouwer Knipscheer uit Amsterdam en in 1801 geplaatst in een Doopsgezinde kerk in Amsterdam. In 1810 werd het orgel voor de Dorpskerk aangekocht door de toenmalige kerkvoogden W. van Vreewijk en L. Hollost. Het orgel had oorspronkelijk 1 klavier met aangehangen pedaal en werd vanaf de linkerzijkant bespeeld. De firma Gebroeders Reil uit Heerde heeft het orgel in 1956 uitgebreid naar een orgel met twee klavieren en een zelfstandig pedaal. Nog zichtbaar is dat het middelste bovenstuk het eerste orgel was en werd uitgebreid met een rugpositief en pedaaltorens.

Het orgel wordt regelmatig bespeeld door Arjan Breukhoven, met grote koren zoals het 'Hollands Christelijk Mannenkoor', 'Het Randstedelijk Mannenkoor' en 'Christelijk Mannenkoor Prins Alexander', waarbij ook gasten als bijvoorbeeld Berdien Stenberg worden uitgenodigd.

Zie de categorie Dorpskerk, Berkel en Rodenrijs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.