Nationaal Wegenbestand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorbeeld NWB op wegvakniveau (Utrecht)

Het Nationaal Wegenbestand (of NWB) is een digitaal geografisch bestand van alle wegen in Nederland. In het bestand zijn wegen opgenomen die worden beheerd door het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Dit geldt alleen voor wegen die voorzien van een straatnaam of nummer, inclusief losliggende voet- en fietspaden en onverharde wegen.

Bij een weg met gescheiden rijbanen (de meeste Rijkswegen) worden de banen als aparte wegvakken in het bestand verwerkt.

In totaal beslaat het NWB-Wegen ongeveer 825.000 wegen met een totale lengte van 145.000 kilometer. Het NWB-Wegen wordt vier keer per jaar geactualiseerd door de Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat.

Sinds 1 januari 2009 is het NWB door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijgegeven zonder restricties. Voor die datum is er een overgangstermijn geweest waarin het NWB zonder recht op hergebruik om tegemoet te komen aan de belangen van de gevestigde navigatiemarkt.[1] In 2020 zijn gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat gestart met het ontwerpen en organiseren van de samenwerking voor het nieuwe NWB onder de vlag van het Nationaal Dataportaal voor Wegverkeer.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]