Rouwkapel (Uithuizen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rouwkapel
Rouwkapel
Locatie
Locatie bij Hoofdstraat West 87, Uithuizen
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 40′ OL
Bouw gereed 1890
Architectuur
Bouwstijl Neogotiek
Bouwinfo
Architect Nieboer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515279
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De rouwkapel op de katholieke begraafplaats in de Nederlandse plaats Uithuizen is een rijksmonument.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Jacobus de Meerderekerk werd rond 1861 gebouwd, zo'n tien jaar later werd de begraafplaats achter de kerk aangelegd. De in 1890 gebouwde neogotische rouwkapel op de begraafplaats werd ontworpen door een architect met de naam Nieboer uit Utrecht, maar is qua vormentaal tot in detail gebaseerd op het werk van Alfred Tepe, wiens werk veel gekopieerd werd. Het werd gebouwd door aannemer Adolf Rubertus uit Uithuizen. In de grafkelder onder de kapel werden vijf pastoors bijgezet. Het gebouwtje werd in 2010 gerestaureerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel is opgetrokken in rood-bruine baksteen op een donkerder trasraam. Op de hoeken staat een steunbeer. Het zadelschilddak is gedekt met leisteen. De entree bevindt zich aan de westzijde onder een spitsboog, waarboven een tuitgevel is geplaatst met in de nok een piron bekroond door een gietijzeren windwijzer.

De kapel heeft een zesdelig kruisgewelf met ribben van rode baksteen en met gele steen gevulde vlakken. Binnen staat een altaar, met een natuurstenen beeldengroep van Jezus aan het kruis, naast hem Maria en Johannes.

Het altaar

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

De rouwkapel werd in 2001 in het monumentenregister opgenomen vanwege de "cultuur- en architectuurhistorische waarde: als voorbeeld van een rouwkapel uit 1890 in de provincie Groningen in Neo-Gotische stijl; vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering, gebaseerd op de vormentaal van architect A. Tepe; vanwege de hoge mate van gaafheid; vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex."[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rouwkapel, Uithuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.