Riget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 85.151.165.95 (overleg) op 7 apr 2013 om 20:43.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Riget
Genre Televisiedrama
Speelduur per afl. ± 72 minuten
Bedenker Lars von Trier
Hoofdrollen Ernst-Hugo Järegård
Kirsten Rolffes
Holger Juul Hansen
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Taal Deens
Zweeds
Uitzendingen
Start 24 november 1994
Einde 22 november 1997
Afleveringen 8
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep DR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Riget (internationaal uitgebracht als The Kingdom) is een Deense mini-televisieserie van Lars von Trier uit 1994, die uit twee keer vier delen bestaat, Riget (1994) en Riget II (1997).

Verhaal

Riget betekent letterlijk "Het Rijk" en is de bijnaam van Rigshospitalet (het Rijksziekenhuis) in Kopenhagen, waar de serie zich afspeelt. De serie is gesitueerd rondom de neurologische afdeling van het ziekenhuis en volgt zowel patiënten als personeelsleden. Op de afdeling gebeuren echter merkwaardige dingen die voor de wetenschap onverklaarbaar zijn.

Tussendoor geven twee afwassers met het Syndroom van Down in de kelder van het gebouw commentaar op de gebeurtenissen en het doen en laten van de personages. Hetzelfde doet Lars von Trier tijdens de aftiteling, waarna hij steevast afsluit met de woorden Vær vel beredt på at tage det gode med det onde ("Wees goed voorbereid om het goede met het kwade te nemen").

De serie is gemaakt in een sepiakleur en met een onvast bewegende camera, wat doet denken aan de Dogma 95-films waarvan Von Trier een der voortrekkers was. Omdat er aan het eind van de eerste serie een groot aantal vragen onbeantwoord bleef, schreef Von Trier een tweede serie, die exact verdergaat waar de eerste is gebleven. Deze tweede serie eindigt in een cliffhanger, waarop nooit een vervolg is gekomen. Twee van de hoofdrolspelers (Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes) en een acteur in een belangrijke bijrol (Morten Rotne Leffers) waren gestorven voordat een derde reeks kon worden gemaakt. Sommigen beschouwen het open einde als een passende afsluiting van het surrealistische en soms onbegrijpelijke plot.

Rolverdeling