Gebruiker:Robert Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Robert Johan Meijer (1959) is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Drachten. Meijer werkt als “senior strategist” bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie (TNO ICT) in Groningen en als hoogleraar bij het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn leerstoel is Telematica, in het bijzonder sensornetwerken.

Robert Meijer is gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht op experimentele kernfysica en was daarna onderzoeker bij de Gesellschaft Fuer Schwerionen Forschung (GSI) te Darmstadt. Vervolgens was Meijer in dienst bij KPN Management bv en gestationeerd bij KPN Research, nu TNO ICT. Bij KPN Research gaf hij leiding aan CATV, satelliet-, digitale video- en internetprojecten. In deze projecten ontstond o.a. de eerste ADSL infrastructuur van Nederland alsmede Het Net en Imode. De thema’s van zijn onderzoek aan de UvA zijn optische netwerken, programmeerbare netwerken en de ICT van sensornetwerken.

Tijdens de TNO ICT periode (vanaf 2002) ontwikkelde Meijer interesse naar de rol die ICT speelt bij de ontwikkeling van de economie. Op praktische wijze tracht hij nu, samen met Noord Nederlandse overheden en bedrijven, zijn radicale visies op de Informatie Maatschappij te verwezenlijken in projecten met een hoog high tech gehalte. Daarvan is de meest bekende de IJkdijk, een project met 50+ bedrijven dat een sensorsysteem voor dijken ontwikkelt. Robert Meijer adviseert bij het Smart Power System initiatief van Energy Valley.

Door het ontwikkelen van deze projecten onstaat voor TNO ICT en Robert Meijer ook een context om weer fundamenteel onderzoek te doen. Nu een marktpositie in zicht is heeft het opbouw van een kennispositie een reden en toekomst.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.science.uva.nl/~rmeijer

http://www.kvi.nl

http://ww.gsi.de

http://www.tno.nl/informatie-_en_communicatietechnologie/

http://www.ijkdijk.nl